Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΝ-ΕΛΠΕ : Αναγκαία η ανάδειξη της χώρας σε διεθνή ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή

Στον διεθνή ρόλο της Ελλάδας, εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας  Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι πρώτος στόχος είναι η ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζοντας   την αναγκαιότητα να αναδειχθεί η χώρα σε διεθνή ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή. «Η βασική προτεραιότητα της εξωτερικής ενεργειακής μας πολιτικής περιστρέφεται γύρω από τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής μας ασφάλειας.», είπε την Τετάρτη 17 Ιουλίου ο κ. Χατζηδάκης στη παρέμβαση   του στο συνέδριο του Economist, με τίτλο «An Energy Hub in SE Europe», παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Λακκοτρύπη, του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο διευθύνων σύμβουλος του IGI Poseidon Pierre Vergerio, του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή του ΔΕΣΦΑ   Nicola Battilana, της διευθύντριας του Trans Adriatic Pipeline Κατερίνα Παπαλεξανδρή, και του γενικού διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ Γιώργου Αλεξόπουλου

Τα πετρελαϊκά αποθέματα, βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου, μιλώντας για τα πετρελαϊκά μας αποθέματα,   σημείωσε πως «βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και μας παρέχουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και της ΕΕ ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας σε περιόδους δυνητικών κρίσεων. Ωστόσο, το ανάλογο επίπεδο προετοιμασίας μας για το φυσικό αέριο χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις αποθηκευτικές δυνατότητες του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα. Και υπάρχουν ιδέες που συζητούνται, όπως ξέρετε, για αυτό, συμπεριλαμβανομένου του FSRU και της υπόγειας δεξαμενής στην Καβάλα. Πράγμα το οποίο πρέπει να το δούμε, και το ένα και το άλλο, πώς μπορούμε να τα προχωρήσουμε». Κατόπιν, ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι στις 24 και 25 Ιουλίου θα μεταβεί στο Κάιρο για το East Med Gas Forum, στο οποίο θα παραστεί και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, με τον οποίο και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στο forum θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Ενέργειας και εκπρόσωποι της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Παραμένει η προσήλωση της πολιτικής στη διεύρυνση πηγών

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας μιλώντας για τους άξονες προτεραιοτήτων της πολιτικής της κυβέρνησης στην Ενέργεια, και την βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας, πέραν του θέματος της ΔΕH και των διεθνών ενεργειακών συμμαχιών, υποστήριξε πως παραμένει η προσήλωση της πολιτικής στη διεύρυνση πηγών και οδεύσεων υδρογονανθράκων σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στην ολοκλήρωση των αγωγών  TAP, IGB, την προώθηση του IGI Poseidon και του East Med. Όσον αφορά τα εγχώρια ενεργειακά ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η διεύρυνση του ρόλου των ΑΠΕ αλλά και ο τερματισμός της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών», προσθέτοντας πως :  «στηρίζουμε τις διασυνδέσεις Κρήτη 1 και Κρήτη 2 και θα συζητήσουμε με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπη ό,τι χρειάζεται και προφανώς θέλουμε τη σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου», για να συμπληρώσει ότι «Λόγω θεμάτων ενεργειακής επάρκειας, είναι επείγον να κλείσει το θέμα της διασύνδεσης Κρήτη-Αθήνα, υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί και υπογραμμίζω την ανάγκη να προχωρήσει το έργο» .

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Αλεξόπουλος, ανέφερε πως «Τις δικές μας προσδοκίες ενθαρρύνουν, περαιτέρω, οι πρόσφατες ανακαλύψεις σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες σε συνδυασμό με την πιθανή ανακάλυψη αντίστοιχων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη Δυτική Ελλάδα θα αναβαθμίσουν περισσότερο τις ενεργειακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής, θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή τώρα δρομολογούνται στη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου ενεργειακών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας» Κατόπιν το μέλλος του ΔΣ των Ελληνικών Πετρελαίων, εκτίμησε ότι «η εξερεύνηση και ανάπτυξη Υδρογονανθράκων δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά ένας μαραθώνιος», καθώς θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια για τη διεξαγωγή γεωλογικών και γεωφυσικών μελετών, την απόκτηση και ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων, την προετοιμασία και εκτέλεση γεωτρήσεων, αλλά και –σε περίπτωση ανακαλύψεων- την ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής παραγωγής.

Τα ΕΛΠΕ αξιοποιούν τη μακροχρόνια εμπειρία και τη συσσωρευμένη γνώση

Στη συνέχεια ο κ. Αλεξόπουλος, υποστήριξε πως τα ΕΛΠΕ αξιοποιούν τη μακροχρόνια εμπειρία και τη συσσωρευμένη γνώση των καταρτισμένων στελεχών της για την γεωλογία του ελλαδικού χώρου και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα Έρευνας και Παραγωγής. Υλοποιώντας με επιτυχία τον στρατηγικό της σχεδιασμό, έχει ήδη συνάψει συμβάσεις μίσθωσης για πέντε (5) χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές σε Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα, ενώ εκκρεμεί η κύρωση άλλων τεσσάρων (4) Συμβάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ενδυναμώνει αποφασιστικά την συνεργασία της με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες όπως η ExxonMobil, η Total, η Repsol και η Edison, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο εθνικό εγχείρημα για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού. Καταλήγοντας, ο κ. Αλεξόπουλος, επισήμανε ότι «Σήμερα προετοιμαζόμαστε για την εκτέλεση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2020 στο block του Πατραϊκού Κόλπου»,   προσθέτοντας ότι τόσο ο Όμιλος ΕΛΠΕ όσο και οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες με τις οποίες συμπράττει, δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που προβλέπονται στο εθνικό και στο κοινοτικό Δίκαιο και τα οποία είναι τα αυστηρότερα διεθνώς.

Ένας ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου του   Economist, με θέμα «Ένας ενεργειακός κόμβος στη νοτιοανατολική Ευρώπη: Η επιχειρηματική προοπτική», ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του Ομίλου ανέλυσε τις συνθήκες   που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στην διεθνή αγορά Ενέργειας, αλλά και τις σύνθετες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, η Ελληνικά Πετρέλαια υιοθετεί τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς στόχους για την μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και υποστηρίζει τους στόχους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άμβλυνση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. Για τον σκοπό αυτό, προωθεί ενεργά τον Ενεργειακό Μετασχηματισμό: Εστιάζοντας στη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στη μείωση της ενεργειακής έντασης, και Επενδύοντας σε νέες δραστηριότητες και αναπτύσσοντας σύγχρονες τεχνολογίες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα