Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΝ : Στις άμεσες προτεραιότητες η επιτάχυνση και διευκόλυνση των επενδύσεων

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται για να γκρεμίσει αλλά για να χτίσει, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως θα κρατήσει ό,τι θετικό έχει γίνει, στην τελετή παράδοσης του υπουργείου, προσθέτοντας ότι έχει υπερψηφίσει αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν.

«Βρίσκομαι σήμερα σε γνώριμα μέρη. Πέρασα για 9 μήνες το 2009 από αυτό το κτήριο. Διάστημα σύντομο, αλλά ικανό να με κάνει από τότε να ασχολούμαι αρκετά συχνά με τα θέματα αυτού του υπουργείου, ιδιαίτερα τα ενεργειακά», είπε την Τρίτη 9 Ιουλίου, ο κ. Χατζηδάκης, σε κλίμα συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, από τον απερχόμενο υπουργό Γιώργου Σταθάκη, αν. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και υφυπουργό Γιάννη Δημαρά,   παρουσία των υφυπουργών αρμοδίων για τα θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων Γεράσιμου Θωμά και θέματα χωροταξίας αστικού περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου.

Συνέβαλε στο «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Συνεχίζοντας, ο νέος επικεφαλής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε:  «Άλλωστε, αυτό το διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλω στην προώθηση πρωτοβουλιών όπως το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, οι υπογραφές διεθνών συμφωνιών για τους ενεργειακούς αγωγούς και η επανεκκίνηση των διαδικασιών για την εξεύρεση υδρογονανθράκων. Αν και δεν επεκτάθηκε σε λεπτομέρειες, καθώς όπως είπε δεν είναι η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Χατζηδάκης έδωσε μια πρώτη γεύση για τις κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες του υπουργείου, λέγοντας ότι «Στην ενέργεια προφανώς η μεγάλη μας έγνοια είναι η ΔΕΗ. Στοχεύουμε να εργαστούμε από την πρώτη μέρα για ένα σχέδιο διάσωσης της», διευκρινίζοντας πως «Η εταιρία αντιμετωπίζει πολύ μεγάλο πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, τις οποίες θέλω να υπογραμμίσω. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, χρειάζεται σχέδιο σωτηρίας που θα δώσει βιωσιμότητα και νέα προοπτική για τους εργαζόμενους και την εταιρεία».

Προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών

Εκτός της ΔΕΗ, ο νέος υπουργός   υποστήριξε ότι «προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με σημαντικά οφέλη για την οικονομία», ενώ στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, σημείωσε πως θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα, στην πολιτική συναίνεση στα θέματα διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, ενώ προανήγγειλε επιτάχυνση των διαδικασιών και νέους διαγωνισμούς για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μάλιστα, για την προστασία του περιβάλλοντος, εξήγησε ότι θα δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ, θα στηριχθεί και θα διευρυνθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»,   μίλησε για μια   χωροταξική πολιτική που θα διευκολύνει τις επενδύσεις, ενώ   υποστήριξε τη σημασία του υπουργείου, για τις δύο μεγάλες, εμβληματικές επενδύσεις, το Ελληνικό και τις   Σκουριές, που συνδέονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου

Προσβλέπει σε  συνεργασία με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου

Καταλήγοντας, ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι   «Φυσικά, προσβλέπω σε εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου. Σας εμπιστευόμαστε και θέλουμε να μας εμπιστευτείτε κι εσείς. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και είναι στο χέρι μας μέσα από συλλογική δουλειά να βοηθήσουμε τον τόπο μας να πάει μπροστά. Βασισμένοι σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες. Για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που περιμένουν από εμάς να τους υπηρετήσουμε με σεμνότητα, σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα» Για να τονίσει πως «Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθειά μας να είναι εμπροσθοβαρής. Ξέρουμε ότι το πρώτο εξάμηνο είναι κομβικής σημασίας. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα περιμένουν πολύ. Ξέρουμε ότι θέλουν να γίνει γρήγορα η πατρίδα μας μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με χαμόγελο και προοπτική. Είμαι βέβαιος πως θα βάλουμε τα δυνατά μας για   να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους»

Επιτάχυνση της μετάβασης της ελληνικής αγοράς ενέργειας

Από ην πλευρά του, ο κ. Θωμάς μίλησε για τον κλάδο που γνωρίζει καλά τον κλάδο της ενέργειας από την εμπειρία του σε υψηλά αξιώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο κ. Οικονόμου, είναι ένας ακαδημαϊκός με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και εμπειρία στη χάραξη χωροταξικής πολιτικής, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των επενδύσεων αλλά και για την επιτάχυνση της μετάβασης της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων και των πολιτικών που προώθησε το υπουργείο, ευχαρίστησε τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους του ΥΠΕΝ,   ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενώ μίλησαν στην τελετή και οι απερχόμενοι Σωκράτης Φάμελλος και Γιάννης Δημαράς, που μίλησαν για το έργο που πέτυχαν στο υπουργείο.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα