Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΝ : Στόχος η υλοποίηση του προγράμματος κατεδαφίσεων

Στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων, το οποίο χαρακτήρισε «εντατικό», αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας πως τη δέσμευση για τις κατεδαφίσεις , που έκανε η κυβέρνηση , θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ.

«Αν έχετε αυθαίρετο μπορείτε να το αυτοκατεδαφίσετε να μας βγάλετε από τον κόπο», είπε την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου , ο κ. Σταθάκης, παρουσία του αν, υπουργού Σωκράτη Φάμελλου και του νέου υφυπουργού Γιώργου Δημαρά, κατά τη συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης καθηκόντων του νέου υφυπουργού .

θα προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων

Συνεχίζοντας , ο επικεφαλής του ΥΠΕΝ, παρουσίασε τις δυο μεγάλες περιοχές παρεμβάσεων που αφορούν τις αστικές αναπλάσεις και τη δασική πολιτική, που θα αναλάβει ο κ. Δημαράς , προσθέτοντας και την εποπτεία του μεγαλύτερου φορέα που έχει το ΥΠΕΝ, του Κτηματολογίου που θα αναλάβει επίσης . Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι «Η Αποκεντρωμένη θα προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων, με στόχο να εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο ήδη πολύ ικανοποιητικός ρυθμός. Το  υπουργείο, ήδη προχώρησε σε μια σύμβαση απευθείας ανάθεσης, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο διεθνής διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου η αξία του έργου είναι πολύ μεγαλύτερη και άρα μπορούν να περιληφθούν περισσότερες κατασκευές προς κατεδάφιση».

Eξαγορά της Σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ

Κατόπιν , ο υπουργός εκτίμησε ότι «μάλλον έχουν πεισθεί οι πάντες ότι η κυβέρνηση το εννοεί, τη δέσμευση την οποία έκανε, θα την ολοκληρώσει σε χρόνο ρεκόρ». Σε ερώτηση για την εξαγορά της Σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ, απάντησε πως η τελευταία, είναι εισηγμένη εταιρεία, εντάσσεται στη στρατηγική ανοίγματος  στα Βαλκάνια, αποτελώντας   μια κίνηση θεμιτή και είχε θετικές αξιολογήσεις, λέγοντας «απορώ τι θυμάται η ΝΔ. Προσπαθεί να ανοίξει το ντουλάπι και να δημιουργήσει θόρυβο η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, οι μέτοχοι έδωσαν την έγκριση»,   εκφράζοντας την απορία του για την ανακίνηση του θέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, σε ερώτηση της «ΒτΚ», τι θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της συνέντευξης ΄, ο κ. Σταθάκης , μίλησε για σειρά   συνεδρίων για τα οποία θα   παραστεί και θα τοποθετηθεί .

H πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Φάμελλος   ανέφερε «Σήμερα, καλωσορίζουμε και επίσημα τον Γιώργο Δημαρά στο ΥΠΕΝ. Ο ανασχηματισμός έδειξε ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μια πολιτική την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο εμπιστεύεται αλλά και ενισχύει». Παράλληλα επεσήμανε ότι «αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που κάνουμε όλοι μαζί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι το ΥΠΕΝ έχει συμβάλει την τελευταία τριετία σε μεταρρυθμίσεις που στήριξαν την έξοδο από το πρόγραμμα και θα στηρίξουν την Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα». Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ανέφερε, ενδεικτικά, τους Δασικούς Χάρτες, το Κτηματολόγιο, την οριοθέτηση του αιγιαλού, που ολοκληρώνεται το 2018, το Παρατηρητήριο Δόμησης, το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και τη Περιβαλλοντική Αδειοδότηση μέσω Διαδικτύου, την ηλεκτρονική οικοδομική άδεια, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και την Ανακύκλωση.

Αναγκαιότητα υιοθέτησης αρχών πολιτικής οικολογίας

«Όλα αυτά είναι ταυτότητα της Ελλάδας», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας «Είναι δρομολόγιο εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά και δρομολόγιο για μια Ελλάδα η οποία βαδίζει πιο ελεύθερα, προοδεύει, δημιουργεί. Είμαστε όλοι εδώ για να το αποδείξουμε». Σε ερώτηση της «ΒτΚ»,   κατ ιδίαν για τους Δήμους οι οποίοι δεν έχουν συνεργαστεί απολύτως, απάντησε πως δεν μπορεί να περιμένω άλλο , καθώς έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια . Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός, αφού ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υιοθέτησης αρχών πολιτικής οικολογίας σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και όχι μόνο στα πλαίσια του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τόνισε δε ότι εάν δεν αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, θα έχουμε κατάρρευση και των οικονομιών και των κοινωνιών μας.

Ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στη χωροταξία

Συνεχίζοντας ο κ. Δημαράς ανέφερε χαρακτηριστικά, «θέλουμε επενδύσεις που δεν θα καταστρέφουν το περιβάλλον, θέλουμε επενδύσεις που θα έρθουν επειδή προστατεύουμε το περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις που θα έχουν διατηρήσιμη αξία που θα διαχέεται στην κοινωνία και όχι σε λίγους». Ως κάποιες από τις προτεραιότητες έθεσε την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στη χωροταξία, στην πολεοδομία και στην αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τις αστικές αναπλάσεις και την ανάπτυξη βιώσιμης κινητικότητας.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων υπάρχει καταστατική διαφωνία

Να σημειωθεί πως  ο κ. Δημαράς υποστήριξε πως θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις στην Ήπειρο κατά του προγράμματος έρευνας υδρογονανθράκων που προωθεί η κοινοπραξία της  Energean Oil και της ισπανικής Repsol , ενώ ερωτώμενος ο κ. Σταθάκης για τη δική του άποψη, υποστήριξε πως «στο θέμα των υδρογονανθράκων υπάρχει καταστατική διαφωνία. Σεβόμαστε τη θέση τους, ούτε εμείς είπαμε να σηκώσουν σημαία για τις εξορύξεις. Δεν θα μας εμποδίσουν, ούτε πιστεύουμε ότι αυτό είναι κάτι που θα τρομάξει τους επενδυτές».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα