Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΝ : Τεχνολογικές λύσεις Tesla με 30% χαμηλότερο κόστος

Στην   ενεργειακή αυτονομία των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, εστίασαν τα στελέχη της Tesla Εurope με έδρα το Βερολίνο, που επισκέφτηκαν τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη,  προσφέροντας τεχνολογικές λύσεις με ανταγωνιστικό κόστος 30% χαμηλότερο από κάθε άλλη επιλογή.

Συγκεκριμένα, το επιτελείο της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας ένας εκ των οποίων είναι Έλληνας, εξηγούσε επί τρεις ώρες την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, στον κ. Σταθάκη και τους συνεργάτες του, το καινοτόμο σύστημα που έχει αναπτύξει η Τesla και το οποίο περιλαμβάνει πράσινες μορφές ενέργειας, ΑΠΕ, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και άλλες «έξυπνες» τεχνολογίες, ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία των νησιών.

O υπουργός Ενέργειας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον

Ωστόσο, τα στελέχη της Tesla, στην πρότασή τους, για την οποία ο υπουργός Ενέργειας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, μίλησαν για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χρησιμοποιώντας ως case study, την Ρόδο. Βέβαια, στο υπουργείο άκουσαν με επιφύλαξη την πρόταση και ο λόγος είναι ότι η Ρόδος είναι ένα μεγάλο νησί, με υψηλή τουριστική κίνηση και αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, με την αντιπρόταση του υπουργείου να προσανατολίζεται σε αξιοποίηση ένας μικρότερου νησιού .

Στόχος  η σταδιακή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος

Υπενθυμίζεται  πως η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλο βάρος στην απεξάρτηση των ελληνικών νησιών από τις περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορες μονάδες ντίζελ και μαζούτ της ΔΕΗ,  κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Μάλιστα η σταδιακή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος, ήταν στόχος όπως έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και η οποία θα έρθει μόνο με την μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που είναι η δαπάνη που καταβάλλουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά για την ηλεκτροδότηση των νησιών.
Παράλληλα, τo ανταγωνιστικό κόστος των συστημάτων αποθήκευσης σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, όπως αυτό επιτυγχάνεται μετά τους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΠΕ, δημιουργούν στο υπουργείο Ενέργειας την αισιοδοξία ότι θα πέσει κατακόρυφα το κόστος για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών μας.

Η Tesla αποτελεί την κορυφαία εταιρεία συστημάτων ΑΠΕ

Η συζήτηση με την αμερικανική εταιρεία γίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε τρία επίπεδα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και με άλλες συναντήσεις, καθώς η Tesla αποτελεί την κορυφαία εταιρεία συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας τόσο σε οικιακό όσο και εμπορικό επίπεδο, παρά  το γεγονός ότι το δημιούργημα του εκατομμυριούχου Elon Musk , μονοπωλούν τελευταία τα διαστημικά ταξίδια. Επίσης,  ρόλο κλειδί στις επαφές της κυβέρνησης, με την Tesla φαίνεται να διαδραματίζει στενός συνεργάτης του υπουργού, ο οποίος εμφανίζεται να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την εταιρεία και να συντονίζει τις συζητήσεις και τις επαφές.

Στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας . Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων. Ταυτοχρόνως, το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας, ενώ οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, το προηγούμενο διάστημα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα