Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ : Ανάγκη επίλυσης των θεμάτων Αυτοδιοίκησης

Στις τροποποιήσεις και τις αλλαγές που απαιτούνται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στη συνάντηση που είχε με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

«Η Αυτοδιοίκηση «διψάει» για λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που δυσκολεύουν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.», είπε την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ο κ. Πατούλης , στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία της   υφυπουργού   Εσωτερικών Μαρίνας Χρυσοβελώνη και του γενικού   γραμματέα του υπουργείου Κώστα   Πουλάκη.

Σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης σημείωσε «Περιμένουμε από τον υπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» Στη πρώτη σύσκεψη του ΔΣ της ΚΕΔΕ , με τον υπουργό Εσωτερικών βρέθηκαν στο επίκεντρο , όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, και έγινε αποδεκτή η πρόταση του για σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών του ΥΠΕΣ. Μάλιστα στην αρχική του εισήγηση , ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την   ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων

Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό. Ειδικότερα, διατύπωσε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης. Έμφαση έδωσε στα ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι «αφυδατωμένη» από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία νευραλγικών δομών.

Προβλήματα του προγράμματος  «Βοήθεια στο Σπίτι»

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίησή τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι Δήμοι έχουν ώριμες μελέτες για νέες δομές αλλά οι Περιφέρειες δεν τις χρηματοδοτούν, με συνέπεια να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά, κάτι που είναι απαράδεκτο». Τέλος, ο κ. Πατούλης έθεσε κατά τη συζήτηση και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στους πολίτες το «πάγωμα» σημαντικών έργων εξαιτίας διατάξεων του ν. 4412/2016 του υπουργείου Υποδομών, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσα τροποποιήσεις για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δήμοι.

Δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος»,  προαναγγέλλοντας την προκήρυξη διαγωνισμού για τη πρόσληψη118 νέων επιστημονικό προσωπικό ,   σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό. Επίσης ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων και επισήμανε τη βούληση του να δρομολογηθούν δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα