Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : Στόχος η διασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος για τις επενδύσεις

Την προτεραιότητα  για γρήγορη αντιστροφή του οικονομικού κλίματος,   εξέφρασε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας τη διασφάλιση του περιβάλλοντος για αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και τη   δημιουργία νέων θέσεων εργασίας   για κοινωνική συνοχή.«Δεν ερχόμαστε εδώ για να γκρεμίσουμε. Ερχόμαστε για να κτίσουμε και να εφαρμόσουμε την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, την περασμένη Κυριακή, για πολιτική αλλαγή και   για να υλοποιήσουμε το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη », είπε την Τρίτη 9 Ιουλίου, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, από τον απερχόμενο Γιάννη Δραγασάκη, παρουσία των υφυπουργών αρμόδιων   για την έρευνα και τεχνολογία Χρίστου Δήμα, για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Γιάννη Τσακίρη και για τη βιομηχανία και το εμπόριο Νίκου Παπαθανάση.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται ως δια μαγείας, δημιουργείται

Συνεχίζοντας, ο νέος υπουργός υποστήριξε ότι «Η ανάπτυξη δεν έρχεται ως δια μαγείας στις οικονομίες. Η ανάπτυξη δημιουργείται. Και είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο θα επιτρέψει σε αυτή την πολυπόθητη ανάπτυξη να αυξήσει το ΑΕΠ, να γεννήσει νέες θέσεις εργασίας και να μπορέσει να εξασφαλίσει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».  Κατόπιν, ο κ. Γεωργιάδης  σημείωσε πως «δεν απαξιώνω το έργο των προκατόχων μου, πολλές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους έτυχαν της δική μας συναίνεσης.

Δεν απέκλεισε, προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών 

Εύχομαι και εγώ να έχω την ίδια αντίστοιχη συναίνεση στο μέλλον από την αντιπολίτευση», ενώ   δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες του προκατόχου του που βρίσκονται λίγο πριν την κατάθεσή τους στη Βουλή να τις προωθήσει, λέγοντας ότι «Όλες θα τις εξετάσουμε και σε αυτά που έχουμε συμφωνία δεν έχουμε λόγο για να τις σταματήσουμε», Για να προσθέσει : «Το κράτος έχει συνέχεια και δεν έχουμε σκοπό ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου Ναι μεν έχουμε πολιτική αλλαγή αλλά το κράτος πρέπει να έχει και συνέχεια».

Ανάγκη να έρθουν τελικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη να έρθουν τελικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας  πως «Οι επενδυτές πρέπει να ξέρουν ότι έρχονται σε μία σοβαρή χώρα που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να διατεθούν νέες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζοντας πως «δεν εξαντλείται στο δικό μας υπουργείο, αλλά χρειάζεται συντονισμός σε θέματα φορολογικής πολιτικής και γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης», για να προσθέσει ότι «Είναι τόσο αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να προχωρήσει, που είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε»Ο ίδιος διευκρίνισε   ότι «οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος, δεν ζητάμε περίοδο χάριτος», εξηγώντας πως η λέξη κλειδί της τοποθέτησής του ήταν ταχύτητα, ενώ   αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ τόνισε ότι   «η ευθύνη θα βαρύνει την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, και η δουλειά ξεκίνησε ήδη από σήμερα» αποκαλύπτοντας πως δεν θα ξαναπάει διακοπές τα επόμενα χρόνια.

Θα διαψευσθούν  όσοι περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, ανέφερε πως «έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά» εστιάζοντας στην έρευνα και την τεχνολογία. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης, είπε για τη βιομηχανία και το εμπόριο ότι «θα διαψεύσουμε όσους περιμένουν διαχωρισμούς και διακρίσεις θα δουλέψουμε με όλους μαζί και θα τιμήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε. Επιδιώκουμε τη μακροοικονομική σταθεροποίηση για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, ενίσχυση της βιομηχανίας και μεταποίησης του δευτερογενούς τομέα» για να συμπληρώσει πως : «Θέλουμε να διαμορφώσουμε νέα επενδυτική κουλτούρα».Ολοκληρώνοντας ο υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας για τις ιδιωτικής επενδύσεις και τις συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα τόνισε πως «στόχος μας είναι το υπάρχον ΕΣΠΑ να απορροφηθεί στο έπακρον και να γίνουν στοχευμένα οικονομικά προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και να χαραχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επόμενο ΕΣΠΑ».

Θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας

Νωρίτερα, ο απερχόμενος υπουργός  Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «το υπουργείο έχει θέματα από τα οποία εξαρτάται η πορεία της οικονομίας». Συνεχίζοντας προχώρησε σε μίνι απολογισμό του έργου του και παρέδωσε το σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής στο νέο υπουργό, λέγοντας ότι οι γενικοί γραμματείς έχουν ετοιμάσει φακέλους με ό,τι έχει αποφασισθεί και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Επίσης ανέφερε πως υπάρχουν δύο νομοσχέδιο στον «προθάλαμο» του Κοινοβουλίου, εκ των οποίων το ένα είναι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο για τις μικροπιστώσεις.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «στο υπουργείο δεν υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις, ίσως κάποιοι λίγοι φάκελοι βρίσκονται σε καθυστέρηση σε διαδικασία αιτιολογημένης διερεύνησης», ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε ότι «δεν θα βρείτε ευκολίες ή μαγικές λύσεις, αλλά εφόσον προχωρήσουν θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας» και πως «η μετάβαση στο νέο υπόδειγμα για την ανάπτυξη δεν μπορεί να προκύψει μόνο από τις αγορές, χρειάζεται συντονισμός του κυβερνητικού έργου».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα