Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Προτεραιότητα η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Την συγκινησιακή φόρτιση που ένιωσε, καθώς βρέθηκε ξανά σε αυτό το γνώριμο, φιλικό και οικείο χώρο, εξέφρασε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας τους συναισθηματικούς δεσμούς, με τους κρίσιμους κοινωνικούς σκοπούς και με τους άξιους ανθρώπους του. «Γνωρίζω πολύ καλά, τόσο από την προηγούμενη θητεία μου ως επικεφαλής αυτού του υπουργείου όσο και από τη συστηματική παρακολούθηση των εργασιακών και ασφαλιστικών θεμάτων ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, ποιες είναι οι σημαντικές προκλήσεις από εδώ και εμπρός», είπε την Τρίτη 9 Ιουλίου, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, από την απερχόμενη   υπουργό Έφη Αχτσιόγλου, αν. υπουργό Θεανώ Φωτίου, υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο.

Θα πετύχει το καλύτερο δυνατό, για τον κόσμο της εργασίας

Συνεχίζοντας ο νέος υπουργός σημείωσε πως «Εξοπλισμένος, λοιπόν, με συναίσθημα, εμπειρία, γνώση και αποφασιστικότητα, με δύο νέους και ικανούς υφυπουργούς την Δόμνα Μηχαηλίδου και τον Παναγιώτη Μηταράκη, αλλά κυρίως με τη δική σας βοήθεια είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό: Για τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τον κάθε πολίτη. Για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και του θεσμού της οικογένειας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, πρώτα απ’ όλα, το δυνατό σημείο αυτού του υπουργείου είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί του. Εσείς, τα στελέχη του Υπουργείου, της κεντρικής υπηρεσίας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ, του ΟΠΕΚΑ και των άλλων φορέων, που σε δύσκολες, γενικά, συνθήκες επιδεικνύετε υψηλό επαγγελματικό ήθος, συνδυάζοντας την υψηλή τεχνογνωσία με την κοινωνική ευαισθησία. Θεωρώ καθήκον μου και δεσμεύομαι για αυτό, να σταθώ στο πλευρό σας, σε κάθε προσωπικό ή συλλογικό υπηρεσιακό ζήτημα σας απασχολεί.»

Προτεραιότητα η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων

Κατόπιν ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στην αναλυτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων στα θεματικά αντικείμενα του υπουργείου, εστιάζοντας σε κάποια σημεία που έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος και συμπυκνώνουν τη βασική αξιακή φιλοσοφία παρέμβασης, λέγοντας πως «Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η δρομολόγηση της άμεσης έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. Δεν τιμά την Πολιτεία αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς η πολιτική αδράνεια και η ανοργανωσιά, αλλά και οι πονηρές λογιστικές μεθοδεύσεις έχουν παγώσει την έκδοση 250.000 ή και περισσότερων συντάξεων. Ποτέ δεν μας είπαν τον ακριβή αριθμό. Και θα σπάσουμε αυτό το γόρδιο δεσμό της καθυστέρησης στην έκδοση των συντάξεων άπαξ δια παντός, με τη διαμόρφωση ενός προηγμένου ψηφιακού περιβάλλοντος, τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών και την αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών. Για να επιλύσουμε οριστικά ένα ζήτημα που αποτελεί ανοιχτή πληγή στην αξιοπρέπεια των συνταξιούχων και ολόκληρης της κοινωνίας. Σήμερα, ξεκινάει με συγκεκριμένο διάγραμμα και πρόγραμμα το νοικοκύρεμα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 θα εκδοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη στην Ελλάδα.

Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη περίοδο

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ξεκινήσαμε την προηγούμενη περίοδο. Μιλώ, κυρίως, για τις σημαντικές οργανωτικές αλλαγές που άλλαξαν τη φυσιογνωμία και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών του Υπουργείου και οι οποίες από το 2015 και μετά είτε ανακόπηκαν (π.χ. το σύστημα ψηφιακής αποτύπωσης του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων, ΑΤΛΑΣ και το σύστημα ΗΛΙΟΣ για την ψηφιακή καταγραφή των συνταξιούχων), είτε υπονομεύτηκαν (π.χ. το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ). Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της πολιτείας, να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες (εργαζόμενοι και εργοδότες), να υπάρχει διαφάνεια σε όλες τις δράσεις του Υπουργείου και να πιάνει τόπο η συγκινητική προσπάθεια των εργαζομένων στο Υπουργείο, το ΣΕΠΕ και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον, συνεχίζουμε ως βασική προτεραιότητα το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις που σταμάτησαν το 2014, ώστε να επιβραβεύεται –για πρώτη φορά στην Ελλάδα- η ΣΥΝΕΠΕΙΑ.

Προτεραιότητα  στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

Τρίτη σημαντική προτεραιότητα είναι η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Έχουμε δώσει, εξάλλου, δείγμα ανεξίτηλης γραφής με τη θέσπιση το 2013 του αυστηρού προστίμου των 10.500 για την αδήλωτη εργασία, υπέρ του εργαζόμενου. Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία και καταχρηστική συμπεριφορά από τους εργοδότες, είτε στο πεδίο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είτε στο πεδίο της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Δίνοντας, όμως, παράλληλα κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών και σωστών εργοδοτών, όπως π.χ. με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι ικανότατοι λειτουργοί του θα αποτελέσουν, με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού και επιχειρησιακού του δυναμικού, την ασπίδα προστασίας όλων των εργαζομένων». Ολοκληρώνοντας, ο νέος επικεφαλής του υπουργείου, στάθηκε ιδιαίτερα στη πρώτη πολιτική απόφαση, λέγοντας ότι «σήμερα κιόλας και λόγω της ενδεχόμενης χαλάρωσης που έχει επέλθει λόγω της προεκλογικής περιόδου θα είναι η αύξηση και ενδυνάμωση των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας που έχουν ήδη προγραμματιστεί σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, για την πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, των καταχρηστικών συμπεριφορών, αλλά και κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ

Ταυτόχρονη προτεραιότητα μας αποτελεί η διαφάνεια σε κάθε δράση και ενέργεια. Ενδεικτικά: Η επανέκδοση σε μηνιαία βάση των στοιχείων του συστήματος ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις, που έχει διακοπεί, η αποκατάσταση και έρευνα του ηλεκτρονικού μητρώου εκκρεμών συντάξεων, η εφαρμογή της απόφασης του Συνήγορου του Πολίτη για την δημοσιοποίηση – εμφάνιση του επανυπολογισμού των συντάξεων διαμέσου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Στον πυρήνα της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας, ενώ το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει ξανά το βασικό εργαλείο άσκησης αποτελεσματικής κοινωνικής παρέμβασης. Δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή ονόματος για ιδεοληπτικούς λόγους όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία.

Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική  προτεραιότητα

Σε κάθε περίπτωση, να είστε σίγουροι, όπως είπα και έκανα σε μια ανάλογη περίπτωση το 2012, όταν είχα για πρώτη φορά την τιμή να αναλάβω το υπουργείο αυτό, δεν πρόκειται να εκμηδενίσουμε ή να ισοπεδώσουμε τα πεπραγμένα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Αντίθετα, θα διορθώσουμε κενά και θα καταργήσουμε αστοχίες, θα εξορθολογίσουμε και θα καταργήσουμε κάποια θέματα που στηρίζονται σε ιδεοληψίες, αλλά θα διατηρήσουμε και θα ενδυναμώσουμε ότι καλό έχει παραχθεί αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Η συνέχεια του κράτους αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και φιλοσοφία. Καταλήγοντας ο κ. Βρούτσης, τόνισε πως «Φέρνω ως παράδειγμα την προσπάθεια που έχετε κάνει και εσείς για την ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Θα τη σεβαστούμε και θα την ενισχύσουμε περαιτέρω με στελέχη, με καινοτόμα θεσμικά και ελεγκτικά εργαλεία και, κυρίως, με σταθερή πολιτική βούληση για την προστασία των εργαζομένων και την αποτελεσματική λειτουργία της αγορά εργασίας».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα