Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Υπ. Οικονομίας: Επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου

Με επιτόκιο πολύ κοντά στο 3,5%, εξασφάλισε το ελληνικό δημόσιο την έκδοση του 7ετούς ομολόγου , παρά το γεγονός ότι οι ανάδοχοι θεωρούσαν σαν ρεαλιστικό στόχο ένα επιτόκιο κοντά στο 3,75%. «Γνωρίζετε ότι υπήρχε μεγάλη αναστάτωση στις αγορές τις τελευταίες ημέρες έκδοση του 7ετούς ομολόγου ζήτησης και το επιτόκιο είναι στο 3,5%», δήλωσε την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ,  μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Pierre Moscovisi ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως η υπερκάλυψη του επιτοκιακού στόχου επετεύχθη με προσφορές που ξεπέρασαν τα 6,5 δισ. ευρώ, τείνοντας προς ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5%, ενώ άλλοι μιλούσαν αναφέρουν ότι συνολικά οι προσφορές έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η υλοποίηση της έκδοσης παρά την δύσκολη συγκυρία και με τις αγορές να μην έχουν απαλλαγεί ακόμα από την αβεβαιότητα, δείχνει μια ισχυρή τάση προσοχής πλέον της αγοράς στους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά και τις προσπάθειες των τραπεζών που θα ακολουθήσουν, παρ’ ό,τι αυτές απευθύνονται σε διαφορετικό επενδυτικό κοινό.

Η έκδοση όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ  είναι κοινοπρακτική, θα έχει σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό προέκυψε από το βιβλίο προσφορών και θα είναι διάρκειας 7 ετών. Η ονομαστική αξία του κάθε ομολόγου είναι 1.000 ευρώ και κατά την ημερομηνία έκδοσής τους πωλούνται στην τιμή που θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών. Για την έκδοση θα δοθεί προμήθεια έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Μετά την έκδοση του επταετούς και εφόσον οι διαδικασίες στο EWG και στο Eurogroup που θα ακολουθήσει δεν συναντήσουν προσκόμματα όσον αφορά το ολοκληρωτικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, στο ΥΠΟΙΚ θεωρούν ότι υπάρχει σοβαρή δυνατότητα για την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκων πριν από την επόμενη ομολογιακή έκδοση που θα έχει τριετή διάρκεια. Όλα βέβαια όπως σημειώνουν από το ΥΠΟΙΚ αλλά και από την πλευρά των αναδόχων της έκδοσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς συνθήκες μέσα στις οποίες θα ακολουθήσουν οι επόμενες εκδόσεις

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα