Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ-ΑΓΡΟΤ.-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Φαρμακευτική κάνναβη

Για το Σχέδιο Νόμου που ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη , αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος.« Ήταν μία σημαντική θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε στο πεδίο της φαρμακευτικής προσέγγισης της κάνναβης στη χώρα μας» είπε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και Επικρατείας Χριστόφορου Βερναδάκη, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι «πολλές χώρες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προχωρούν σε ρυθμίσεις που δημιουργούν πλαίσιο για νόμιμα σκευάσματα αυτού του τύπου και δίνουν τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης τέτοιων σκευασμάτων».

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας μιλώντας για το νομοσχέδιο που έχει ήδη έρθει στη Βουλή , έκανε λόγο για ένα πάγιο αίτημα ασθενών διαφόρων φορέων που ήθελαν να πάψει να υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας ή παρατυπίας σε αυτού του είδους τα σκευάσματα. Επισήμανε , ακόμη, τις ισχυρές μελέτες και ενδείξεις που τεκμηριώνουν τις θετικές επιδράσεις της κάνναβης και μέσω αυτού του νομοθετήματος δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά τα σκευάσματα στους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ολοκληρώνοντας , τόνισε ότι η διάθεσή τους θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, μέσω των φαρμακείων, με συνταγή γιατρού στη αρχή και στη συνέχεια θα γίνει ένταξή τους και στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ σημείωσε πως το υπουργείο μελετά και τη δημιουργία μητρώου ασθενών που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη. Μάλιστα , σε κατ ιδίαν ερώτηση της «ΒτΚ», για την προσπάθεια ίδρυσης μητρώου ασθενών , ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα.

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αποστόλου, μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας έναντι άλλων χωρών , εξηγώντας ότι οι κλιματικές συνθήκες καθώς και η υψηλής έντασης ηλιοφάνεια θεωρούνται ιδανικές για την καλλιέργεια κάνναβης, προσθέτοντας ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή. Συνεχίζοντας ανέφερε   ότι η επιχείρηση που θα κάνει χρήση τού νόμου θα μπορεί να εισάγει σπόρο, με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από άλλα κράτη-μέλη ή τρίτες χώρες μόνο για την κάλυψη της εγκεκριμένης καλλιεργούμενης έκτασης.

Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους της κυβέρνησης , λέγοντας   «Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης.

Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά.

Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις.» Καταλήγοντας ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης , ανέφερε ότι μια μεγάλη εταιρία από τον Καναδά θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για μία τέτοια επένδυση, αλλά σε κατ ιδία ερώτηση της «ΒτΚ», δεν θέλησε να τοποθετηθεί.

Να σημειωθεί πως , η θετική γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου, αποτέλεσε τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας στον συγκεκριμένο τομέα. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της επιτροπής «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα», προσθέτοντας όμως, ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα