Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Φαρσοκωμωδία πάνω στις στάχτες

Η κυβέρνηση ξεκινά την Δευτέρα επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, έχοντας να αντιμετωπίσει την οργή των κατοίκων, που περιμένουν έξαλλοι τις μπουλντόζες. Στο μεταξύ ανοιχτός εμφύλιος ξέσπασε μεταξύ των υπουργών, που επιδίδονται σε ασκήσεις πολιτικής επιβίωσης.

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται τη Δευτέρα από τη φονική πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, που πήρε μαζί της 88 ζωές και αμέτρητες περιουσίες, και η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι απούσα από την προσπάθεια στήριξης των πληγέντων, φροντίζοντας μόνο να αποφεύγει το πολιτικό κόστος με επικοινωνιακά εφευρήματα και καινοφανείς θεωρίες, με πρώτιστο μέλημά της την πολιτική προστασία του πρωθυπουργού.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΒτΚ», δεκαπέντε ημέρες μετά τις φωτιές υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν μέσα στις στάχτες, χωρίς νερό ή χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ξεδιαλέγοντας από τα αποκαΐδια του νοικοκυριού τους ό,τι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο για να επιβιώσουν. Και νιώθουν ακόμη και σήμερα την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, με μόνο βοηθό και συμπαραστάτη τους τον ιερέα της Ραφήνας και μερικούς γείτονες.
Πρόκειται για το δεύτερο κύκλο της τραγωδίας που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στην Ανατολική Αττική, ενώ η κυβέρνηση ασχολείται με σχέδια για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, αλλά και θεωρίες συνωμοσίας, στις οποίες εμπλέκει εμπρησμούς, ξένες δυνάμεις, αλλά και προαναγγελίες κυβερνητικού ανασχηματισμού, για να εξευμενίσει την κοινή γνώμη που ζητά «να πέσουν κεφάλια».

Περισσότερα από 2.600 σπίτια σε Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα έχουν υποστεί ολικές ή μερικές καταστροφές, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να κατοικηθούν. Μόνο στη Ραφήνα έχουν καταστραφεί 1.300 κατοικίες, αλλά και τέσσερα σχολεία, τα οποία θα ανακατασκευαστούν με κονδύλια του δήμου.
Την καταγραφή των ζημιών έχει αναλάβει η τεχνική εταιρία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και τα κλιμάκια που συνέστησε και συντόνισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Αλλά και τα είκοσι τηλέφωνα της ΚΤΥΠ ήταν τις τελευταίες ημέρες εκτός λειτουργίας! «Ο αριθμός που καλέσατε δεν είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή για τεχνικούς λόγους», ανέφερε συγκεκριμένα το ηχογραφημένο μήνυμα!

Αρκετά από τα ακίνητα που υπέστησαν ολικές ή μερικές ζημιές ήταν εξοχικά, οπότε οι ιδιοκτήτες μπόρεσαν και έμειναν στις κύριες κατοικίες τους στην Αθήνα, ή αλλού.
Για πολλούς, όμως, ήταν οι κύριες κατοικίες, και έτσι αν δεν φιλοξενούνταν σε γείτονες, συγγενείς και φίλους, ή σε φιλεύσπλαχνους ξενοδόχους, τότε αναγκαστικά διανυκτέρευαν στα αυτοκίνητά τους –αν κι αυτά δεν είχαν καταστραφεί– ή με στρώματα μέσα στα χαλάσματα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός πυροπαθούς στην οδό Στεφάνου, μίας ηλικιωμένης στην οδό Μυκόνου στο Μάτι, μίας οικογένειας στην οδό Ηρώων 1821 στη Ραφήνα, αλλά και η περίπτωση δύο κατάκοιτων γυναικών, κοντά μάλιστα στο σπίτι του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη επί της οδού Κουντουριώτου στο Νέο Βουτζά, που επί μία εβδομάδα έμεναν μέσα στο σπίτι τους χωρίς ρεύμα!.
Πολλοί ακόμη στις πυρόπληκτες περιοχές μένουν μέσα στα ημικατεστραμμένα σπίτια τους, με κίνδυνο ακόμη και της ίδιας τους της ζωής και με τη μυρωδιά του καμένου να μην φεύγει από τα σωθικά τους. Άλλοι γιατί φοβούνται τυχόν πλιάτσικο, και άλλοι γιατί, πολύ απλά, δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Η κυβέρνηση ψήφισε, την περασμένη εβδομάδα, ειδική τροπολογία βάσει της οποίας ξεκινά από αύριο στην Ανατολική Αττική επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί στον αιγιαλό ή σε δασικές εκτάσεις.
Πρόκειται για μια τροπολογία που δεν χρειαζόταν, καθώς υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, το οποίο, όμως, δεν εφάρμοσε ποτέ η κυβέρνηση πειθαρχώντας στις εντολές υπουργών και κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησαν επισήμως, και με επιστολές τους, την αναστολή εφαρμογής του νόμου.
Όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός και οικολόγος Γ. Τσιπρώνης, είχαν ζητήσει την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση, που σήμερα καταγγέλλει την αυθαίρετη δόμηση, έχει ψηφίσει τους περισσότερους νόμους για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Με βάση τον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης λοιπόν, ξεκινά από αύριο μια επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία, όμως, είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν εξαγριωμένοι και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αντιδράσουν βίαια μόλις αντικρίσουν τις μπουλντόζες.
Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα από τα κτίσματα που καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, είναι αυθαίρετα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς νομιμοποίησης, με τους ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν κανονικά τα τελευταία χρόνια και τέλη και ΕΝΦΙΑ, ενώ την ώρα της καταστροφής έμειναν μόνοι και αβοήθητοι. Και για το λόγο αυτό προαναγγέλλουν ήδη μηνύσεις και αγωγές κατά του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η αγανάκτησή τους είναι σχεδόν βέβαιο πως θα τους βγάλει στους δρόμους, μόλις εμφανιστούν στην περιοχή συνεργεία κατεδάφισης.

Ταυτόχρονα, η πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για απόδοση ευθυνών έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου εμφύλιο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τους υπουργούς να «αλληλοσπαράσσονται» πλέον και δημοσίως, και να προσπαθούν να διασωθούν στο φημολογούμενο ανασχηματισμό που έχει εμμέσως προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αλλά και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Αυγής» Κ. Στούμπος. Ταυτόχρονα, η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Νίκος Κοτζιάς, τάχθηκε υπέρ της άμεσης απόδοσης ευθυνών, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ήδη ανοιχτά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη.
Την ίδια στιγμή, η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή να ζητήσει εισαγγελική έρευνα για τις πολεοδομικές παραβάσεις και την αυθαίρετη δόμηση στη περιοχή της Ραφήνας, οδηγεί αναγκαστικά την υπόθεση στη Βουλή, καθώς η αποκάλυψη των επιστολών Βούτση και Κουρουμπλή για την αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων, εμπλέκει αναγκαστικά πολιτικά πρόσωπα και καθιστά μονόδρομο τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή.
Η πρωτοβουλία Κοντονή προκάλεσε την οργή αρκετών υπουργών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, αφού την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να μετακυλίσει τις ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις, βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο, και θέτει τις προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Τον κυβερνητικό εμφύλιο εντείνει και η συνεχώς αυξανόμενη φημολογία περί επικείμενου ανασχηματισμού τις επόμενες εβδομάδες, φημολογία που υποδαύλισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε λόγο για απόδοση ευθυνών μετά το τέλος της κρίσης, αποκλείοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Διαπιστώνοντας, λοιπόν, οι υπουργοί πως ο ανασχηματισμός είναι πλέον πιθανός επιδίδονται ήδη σε ασκήσεις πολιτικής επιβίωσης βάλλοντας δημοσίως ή υπογείως κατά συναδέλφων τους, με τα περισσότερα πυρά να συγκεντρώνονται κατά του Νίκου Τόσκα και του Πάνου Σκουρλέτη. Πόλεμος έχει ξεσπάσει και μεταξύ της ηγεσίας της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα