Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Φιέστες, γραβάτες, και νέες αυταπάτες!

Ένα 20ήμερο επικοινωνιακό κρεσέντο, με γραβάτες, νέες παροχές και υψηλούς προσκεκλημένους προετοιμάζει η κυβέρνηση σε Πνύκα, Καστελόριζο και Θεσσαλονίκη.

Ένας μήνας απομένει, πλέον, για τη λήξη του Μνημονίου και η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς για εορτασμούς, που φιλοδοξεί να ξεπεράσουν και τα πανηγύρια της 25ης Ιανουαρίου του 2015 και του εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, θα είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχει για να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να πείσει τους Έλληνες πως η ζωή τους αλλάζει και το βιοτικό τους επίπεδο θα βελτιωθεί.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι φιέστες για την έξοδο από τα Μνημόνια θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Αυγούστου, δύο ημέρες πριν και την τυπική εκπνοή του, με μια μεγαλοπρεπή τελετή στην Πνύκα και με προσκεκλημένους από την Ευρώπη, των οποίων η παρουσία θα πιστοποιεί την επιτυχία της χώρας.
Οι φιέστες αυτές, θα διαρκέσουν έως την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου, κατά πάσα πιθανότητα, ο Αλέξης Τσίπρας θα πλαισιωθεί από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς, αλλά και από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, και ίσως και από άλλους ηγέτες βαλκανικών χωρών.
Επί 20 ημέρες, η κυβέρνηση θα διοργανώνει διαδοχικές εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, επιχειρώντας να πείσει την κοινή γνώμη πως η χώρα γυρίζει σελίδα και αφήνει πίσω της τα εννέα χρόνια της σκληρής λιτότητας και των αλλεπάλληλων περικοπών.
Και η προσπάθειά της αυτή φαίνεται πως θα κορυφωθεί το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαγγείλει, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ένα νέο πακέτο παροχών, αντίστοιχο με αυτό του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά με πιο ρεαλιστικές και πιο προσγειωμένες εξαγγελίες.
Για μια ακόμη φορά λοιπόν, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα επιχειρήσει να διατηρήσει τις εκλογικές του δυνάμεις εν όψει των επερχόμενων εκλογών, με ένα πλαίσιο εξαγγελιών ίδιο με αυτό που τον Μάιο του 2016 είχε χαρακτηρίσει «αυταπάτη» με ομιλία του στη Βουλή.
«Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, αλλά όχι πως είπαμε ψέματα και δεν τηρήσαμε την εντολή που πήραμε το 2015», είχε πει τότε, απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει το 2019, θα μοιάζει με ένα «μίνι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», καθώς θα περιλαμβάνουν:
* Μείωση φόρων και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
* Μείωση του ΕΝΦΙΑ, και πιθανώς διαγραφή των δύο τελευταίων δόσεων του 2018.
* Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10%.
* Χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους.
* Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, παρά τη δέσμευση πως θα καταργηθεί από 1.1.2019.
* Επαναχορήγηση στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του εισοδήματος που απώλεσαν τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά τα μέτρα υποτίθεται πως θα χορηγηθούν από το υπερ-πλεόνασμα που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου, ενώ είναι σαφές πως απαιτούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια, αλλά και πως θα πρέπει να εγκριθούν από τους Θεσμούς, οι οποίοι δηλώνουν απολύτως αρνητικοί. Αλλά στις εξαγγελίες αυτές, η κυβέρνηση βασίζει, πλέον, όλες της τις ελπίδες για μια πολιτική αντεπίθεση που θα της επιτρέψει να συντηρήσει τις εκλογικές της δυνάμεις όταν έλθει η ώρα των εκλογών, με τη βεβαιότητα πως δεν θα κληθεί να τις εφαρμόσει.

Οι φιέστες των 20 ημερών

Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης για την πολιτική αξιοποίηση του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος περιλαμβάνει αρκετά πολιτικά σόου, στα οποία είναι σχεδόν βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί και πάλι με γραβάτα, όπως έκανε πρόσφατα και στην τελετή του Ζαππείου.
Η γραβάτα φαίνεται πως θα φορεθεί πολύ φέτος μετά τις 20 Αυγούστου, και όχι μόνο από τον κ. Τσίπρα, αλλά και από τους περισσότερους υπουργούς του που την απέφευγαν επίμονα τα τρία τελευταία χρόνια. Οι εκδηλώσεις που θα κυριαρχήσουν θα είναι τρεις:
1. Στις 18 Αυγούστου, στην Πνύκα. Για την τελετή τερματισμού του Μνημονίου, στην Ιερό Βράχο δυτικά της Ακρόπολης, όπου αγόρευαν κάποτε ο Περικλής και ο Δημοσθένης, έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών Θεσμών, χωρίς όμως να είναι ακόμη βέβαιο ποιοι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η παρουσία του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και του Πιερ Μοσκοβισί, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να δώσουν το παρών και Ευρωπαίοι ηγέτες.
2. Στις 21 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα θα είναι και τυπικά εκτός προγράμματος, ο πρωθυπουργός έχει σχεδόν αποφασίσει να απευθύνει «διάγγελμα» στον ελληνικό λαό από το Καστελόριζο και από το ίδιο σημείο που τον Απρίλιο του 2010 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την προσφυγή στο ΔΝΤ, που οδήγησε στην υπογραφή του Πρώτου Μνημονίου.
3. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ φιλοδοξώντας να έχει δίπλα του τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς, καθώς η χώρα του θα είναι φέτος η Τιμώμενη στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση έχει, επίσης, απευθύνει πρόσκληση να είναι παρόντες όλοι οι πρωθυπουργοί των Βαλκανίων, με τον Ζόραν Ζάεφ να έχει ήδη αποδεχθεί, καθώς θα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την αποδοχή ή μη, της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα