Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ : Τα δημοσιονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου θα καθορίσουν αν θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

Την πεποίθηση ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του Νοεμβρίου θα καθορίσουν αν θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ήταν εξαιρετικά φειδωλός αναφορικά με το που θα καταλήξει αν διασφαλισθεί η ύπαρξή του.

«Θέλουμε να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αν προκύψει υπερπλεόνασμα θα δούμε τι θα κάνουμε» είπε την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στην συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναλύοντας τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού φέτος, χωρίς να θέλει να προδικάσει για συγκεκριμένες πολιτικές, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη δημοσιονομική πειθαρχία. προσθέτοντας πως είναι πρωθυπουργική απόφαση το έκτακτο βοήθημα του Δεκεμβρίου και θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα είναι έκτακτης μορφής.

Μείωση φόρων στην αγορά ακινήτων, την έκπτωση φόρου για επισκευές

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα κι επιχειρήσεις, τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο και τις αγορές με κάρτες. Επίσης τη μείωση φόρων στην αγορά ακινήτων, την έκπτωση φόρου για επισκευές,   τις  αυξήσεις στις συντάξεις και τα αναδρομικά, αλλά και τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ. Συνεχίζοντας, απέφυγε να δεσμευτεί αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα και τόνισε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο θέμα, αν δεν ξέρει καν το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας πως αν δοθεί το κοινωνικό μέρισμα, θα είναι μόνο για φέτος, ενώ για τους   νέους φορολογικούς συντελεστές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημείωσε πως θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Δευτέρα.

Όσοι έχουν έως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι με τους νέους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, για όσους έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο φόρος πέφτει στο 9% από 22% και όσοι έχουν έως 20 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν 22% φόρο, θα φορολογηθούν ακριβώς με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή που ίσχυε μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι «Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», ενώ αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, διευκρίνισε πως όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες, η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%. Πιο αναλυτικά, ο   υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι στην περίπτωση που οι ηλεκτρονικές δαπάνες τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος είναι κάτω από το όριο του 30%, επί της διαφοράς θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%,  λέγοντας ότι υπάρχουν σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα

Επίσης μίλησε για τη  μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών για επιχειρήσεις στο 24% από 28%, καθώς και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020 απο το 10% στο 5%. Την  αναστολή για τρία χρόνια του ΦΠΑ για όλα τα νεόδμητα ακίνητα που διαθέτουν οικοδομική άδεια από το 2006 καθώς και η αναστολή του φόρου υπεραξίας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα και την  έκπτωση 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευής ακινήτων από τον φόρο εισοδήματος. Τη θέσπιση πάγιας ρύθμισης των οφειλών των φορολογούμενων προς την εφορία σε 24 έως 48 δόσεις, ενώ θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης, με το επιτόκιο της ρύθμισης να μην   είναι σταθερό, αλλά και τη   ύπαρξη κινήτρων για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ θα προβλέπονται υπερεκπτώσεις φόρου για τη βιώσιμη ανάπτυξη από επιχειρήσεις, όπως η ηλεκτροκίνηση. Παράλληλα, εξετάζεται ειδικό καθεστώς κινήτρων για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ακολουθώντας το μοντέλο της Ιταλίας, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί

Ο κ. Σταικούρας  εστίασε σε δύο ακόμη μέτρα στα οποία θα προχωρήσει η κυβέρνηση: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το 2020 και μετά, τα οποία, σημειώνοντας πως θα περιληφθούν σε άλλα νομοσχέδια. Ακόμη ανακοίνωσε ότι το 2020 θα ληφθούν αποφάσεις που αφορούν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στον αιγιαλό, στην πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τα καπνικά, καθώς και στη φορολογία των αυτοκινήτων. Ειδικά στο θέμα των ΙΧ, είπε ότι το επόμενο έτος η κυβέρνηση θα καταλήξει στις αποφάσεις της, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την κοινοτική οδηγία, το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για ηλεκτροκίνηση. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εκκαθάρισή τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σχετικό σχέδιο έχει αποσταλεί στους θεσμούς. Ανέφερε πάντως ότι υπάρχει μέρος των οφειλών αυτών για το οποίο δεν υπάρχουν είτε αποδέκτες είτε σχετικά παραστατικά

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα