Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

120 δόσεις προσεχώς

Τον υπαρκτό κίνδυνο να μην έχει ανοίξει μέχρι τις ευρωεκλογές η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι χάνει τη δυνατότητα να νομοθετήσει προ της 26ης Μαΐου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες. Διάταξη που αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα από τους δανειστές, ειδικά για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ το χρόνο.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να έρθει, τελικά, στη Βουλή μετά του Θωμά (εβδομάδα από 6 έως και 10 Μαΐου) και να ψηφιστεί σχετικά γρήγορα (με τη διαδικασία του επείγοντος). Ωστόσο, η συγκρότηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με βάση και τις σχετικές εφαρμοστικές εγκυκλίους, απαιτεί χρόνο. Έτσι, οι οφειλέτες θα οδεύσουν στην κάλπη με τις γλυκές ρητορείες στη Βουλή περί ρύθμισης ενός καυτού -για την Οικονομία και τους ασφαλισμένους- θέματος, ωστόσο αυτή η ρύθμιση δεν θα έχει πάρει «σάρκα και οστά» μέχρι το κρίσιμο πολιτικό ραντεβού της 26ης Μαΐου (και υπό μία έννοια μπορεί η εξέλιξη αυτή να είναι και θετικό γεγονός για τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι δεν θα έχει αποκαλυφθεί και ποιοι δεν εντάσσονται στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση…). Με αυτά τα δεδομένα, τα πάθη για τους ασφαλισμένους συνεχίζονται καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, με την υποχρέωση των οφειλετών και να καταβάλουν κανονικά τις τρέχουσες (2019) ασφαλιστικές εισφορές και να μην έχουν δεδομένη την ένταξη στη ρύθμιση. Ενώ, ταυτόχρονα, δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες για τη λειτουργία της επιχείρησής τους δοσοληψίες με το Δημόσιο, τις τράπεζες κ.λπ.

Η ρύθμιση των οφειλών και τα 5 νέα μέτρα

Μπορεί η ρύθμιση των 120 δόσεων να πάει για μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο η κυβέρνηση… ασίγαστα δουλεύει για νέα… γλυκαντικά προς του ψηφοφόρους στην πορεία προς τις ευρωκάλπες ή, ακόμη πιο δυνατά και με περισσότερες παροχές, στην πορεία για τις εθνικές εκλογές (όποτε και εάν αυτές γίνουν….). Μετά τη διαβεβαίωση από τον Γ. Δραγασάκη για τη μη μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή θα ισχύσει αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες και το 2020, τη σκυτάλη πήρε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, που άνοιξε (ξανά) το θέμα της 13ης σύνταξης. Δήλωσε δηλαδή ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν τα Δώρα από το νέο έτος 2020. Πρόκειται για ένα δεύτερο «χτύπημα» του κ. Πετρόπουλου, αφού ανάλογη εξαγγελία (περί πιθανού Δώρου Πάσχα) για την εβδομάδα που μας πέρασε (δηλαδή για καταβολή Δώρου Πάσχα 2019) είχε προκαλέσει προ μηνός την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου. Σε κάθε περίπτωση, τα υπό εξαγγελία μέτρα θα πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι τέλους Μαΐου, γιατί μετά τις ευρωεκλογές ένα πιο συντηρητικό, αντιευρωπαϊκό και ανθελληνικό μήνυμα θα υπερίπταται πάνω από την Ευρώπη… Με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την αποπληρωμή αυτών σε 120 δόσεις, συγκεκριμένα θα προβλέπονται:

√ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ. Επανακαθορισμός των (παλαιών) οφειλών έως το 2016, με βάση τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου (εισφορές 26,95% επί των καθαρών απολαβών του προηγουμένου έτους και αποκοπή του 85% των προσαυξήσεων (από 1ης/1/2017 και μετά). Αυτό σημαίνει ότι, αντί για 200 έως 400 ευρώ το μήνα που ήταν οι εισφορές για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, αυτές θα πέσουν στα 168 ευρώ για το 82% των ασφαλισμένων. Ελάχιστη δόση 50 ευρώ (30 για τους αγρότες, οι οποίοι δεν κερδίζουν κάτι από τον επανακαθορισμό των οφειλών δεδομένου ότι πλήρωναν λιγότερα στον ΟΓΑ…).

√ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ. Επανέρχεται το ποσοστό στο 70% από 50% (Νόμος Κατρούγκαλου) και δεν διακόπτεται η σύνταξη εάν ο έμμεσος δικαιούχος ήταν κάτω των 55 ετών κατά την ημέρα θανάτου του άμεσα ασφαλισμένου.

√ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΦΑΠΑΞ. Όσο λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη θα μπορούν να λαμβάνουν και μέρος του εφάπαξ (έως 80%). Και θα εκκαθαρίζεται η παροχή με την απονομή κανονικής σύνταξης.

√ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ. Για την έξοδο στο 62ο έτος (Βαρέα) και 60ού (Οικοδομικά) με 4.500 ένσημα, τα 1.000 ΒΑΕ ή Οικοδομικά (κατά περίπτωση) θα μπορούν να τα συγκεντρώνουν οι ασφαλισμένοι για τα προηγούμενα 17, αντί για 13, έτη.

√ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.Όσοι έχουν ένσημα ΙΚΑ και μετά ΟΑΕΕ θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως μισθωτοί (ευνοϊκότερα όρια ηλικίας), καίτοι τη συγκεκριμένη περίοδο που κρίνεται το Ασφαλιστικό τα δικαιώματα (κυρίως την περίοδο 2010-12) ήταν ασφαλισμένου του ΟΑΕΕ.

√ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.Θα συντάσσεται έκθεση από την επιχείρηση και θα αιτιολογείται η απόλυση (το βάρος της απόδειξης θα φέρει ο εργοδότης).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα