Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γ. Μουζάλας: Χτενίζουμε τα hot spots για τζιχαντιστές

Φόβους ότι τζιχαντιστές περνούν τα σύνορα μέσα στο πλήθος ή μπορεί να ψαρεύουν εν δυνάμει τρομοκράτες ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας εκφράζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» υποστηρίζει πως γίνονται διαρκείς έλεγχοι από τις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές. Από εκεί και πέρα, εκφράζει την ανησυχία του μην τυχόν πάψει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας για το προσφυγικό, γιατί τότε αυτομάτως θα έρθουν στην Ελλάδα άλλοι 100.000 άνθρωποι και θα δοκιμαστούμε σκληρά. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως λέει, υπάρχει σχέδιο έκτακτης αντιμετώπισης, το οποίο καλό θα ήταν να μην εφαρμοστεί. Ζητά έλεγχο των λεγόμενων «αλληλέγγυων», όπως και ορισμένων ΜΚΟ, ενώ αναφερόμενος στα μετρητά που θα δίνονται σε πρόσφυγες – μετανάστες αντί για συσσίτιο, υποστηρίζει ότι το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Δηλώνει, πάντως, με νόημα πως όταν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι 400 ευρώ, τα 401 ευρώ είναι αδιανόητο ποσό, ενώ τα 399 είναι λογικό…

Φοβάστε πως αν ο Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του και ανοίξει τη στρόφιγγα θα αρχίσουν να καταφθάνουν πάλι οι πρόσφυγες κατά χιλιάδες στη χώρα μας;

«Δεν με ανησυχεί η στάση του Ερντογάν· με ανησυχεί μην τυχόν πάψει να ισχύει η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας. Εμείς σαν χώρα κάνουμε έναν πολύ σκληρό αγώνα και η συμφωνία μάς έχει βοηθήσει. Χωρίς αυτήν τη συμφωνία, που ήταν μια βάση για να μπει μια τάξη στο χάος, θα είχαμε 100.000 ακόμη ανθρώπους εδώ πέρα.

Εάν η Ε.Ε. δεν αποδεχθεί τα αιτήματα της Άγκυρας, τότε είναι πολύ πιθανό να ναυαγήσει αυτή η συμφωνία.

Αν συμβεί αυτό, θα δοκιμαστούμε σκληρά. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όμως…».

Υπάρχει plan b για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπάρχουν δηλαδή σενάρια ακραίας αντιμετώπισης, αν για τον άλφα ή βήτα λόγο σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ροών;

«Το plan b και το plan c είναι το plan a: να ισχύσει η συμφωνία. Από εκεί και πέρα, είναι σαν να ρωτάτε έναν υπουργό Άμυνας αν τυχόν σε έναν πόλεμο σπάσουν τα σύνορα, στην Κακαβιά, ας πούμε, τι σχέδιο έχει. Σχέδια έχουμε. Αλλά πρέπει να σταθούμε τυχεροί να μη χρειαστεί να τα εφαρμόσουμε».

Πού θα πάνε οι πρόσφυγες σε αυτήν την περίπτωση;

«Όταν τύχει, θα το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε σχέδιο, αλλά προφανώς και δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στη «ΒτΚ» ότι υπάρχει εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου για να μεταφερθούν σε ακατοίκητα ή έστω αραιοκατοικημένα νησιά. Είναι αυτό ένα από τα σχέδια;

«Αυτό το ενδεχόμενο δεν απηχεί καθόλου την άποψη της κυβέρνησης».

Στην περίπτωση που δεν έχουμε καμία στήριξη από την Ε.Ε., κυβερνητικά στελέχη είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουμε τα σύνορα…

«Είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται – πέραν του ότι δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Αυτές είναι ανοησίες. Να σας θυμίσω και κάτι άλλο… Όταν κάποιες ανόητες ΜΚΟ και κάποιοι ανόητοι αλληλέγγυοι -και αναφέρομαι σε αυτούς που το έκαναν καλοπροαίρετα, γιατί υπήρχαν και κάποιοι που δεν το έκαναν έτσι- περνούσαν παράνομα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα Σκόπια, όταν μας τους έφερναν πίσω δαρμένους με σπασμένα τα πόδια, δεν ήταν εκεί να τους δουν».

Οι λεγόμενοι αλληλέγγυοι πρέπει να ελεγχθούν;

«Καταρχάς, είμαστε πολύ τυχεροί που υπήρξε αλληλεγγύη από το λαό μας και από πολλούς εθελοντές, αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα. Αυτήν τη στιγμή μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι πράξη αλληλεγγύης είναι να μπαίνει μέσα στα camp -και έχουμε τέτοια περιστατικά- και να λέει “μην είσαστε χαζοί, κάψτε τα και πηγαίνετε στην Ειδομένη και σπάστε τα σύνορα να περάσετε απέναντι”. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Επίσης, δεν θα επιτρέψουμε ο καθένας, όποτε θέλει και για όσο θέλει, να πηγαίνει σε ένα camp και να κάνει ό,τι θέλει. Επιθυμούμε η αλληλεγγύη να γίνεται οργανωμένα».

Υπάρχουν καταγγελίες για τις ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Προφανώς, γι’ αυτό ανακοινώσατε τη σύσταση μητρώου καταγραφής…

«Ας φύγουμε από το σκανδαλοθηρικό… Οι ΜΚΟ δεν μπορούν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Στη χώρα μας δεν υπήρχε σύστημα ελέγχου, επομένως, μπορούσαν να παρεισφρήσουν και ύποπτες ΜΚΟ εις βάρος των καθ’ όλα νόμιμων. Με το μητρώο, θέλουμε να είναι σαφώς ελέγξιμη η δράση τους και όχι να περιορίσουμε τις δυνατότητές τους».

Πώς σχολιάζετε το πρόσφατο ρεπορτάζ του Guardian για κακοδιαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες;

«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά. Τα ελέγχει το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO). Εμείς πάντως δώσαμε μία μάχη ώστε αυτά τα χρήματα να τα έπαιρνε το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς όπως τα νοσοκομεία, και να τα διαχειριστούμε. Αν τα παίρναμε εμείς θα υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια».

Πού δόθηκαν αυτά τα χρήματα;

«Δόθηκαν από  την ECHO στην Ύπατη Αρμοστεία, στον Ερυθρό Σταυρό και στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και σε έξι ΜΚΟ. Αλλά εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα ελέγχου».

Ταχθήκατε υπέρ της δημιουργίας χώρων κράτησης έξω από τους χώρους φιλοξενίας, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από στελέχη του κόμματός σας όσο και από την αντιπολίτευση, που θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αντιδρούσε ακόμη και για τους χώρους συγκέντρωσης…

«Γίνεται μια παραποίηση αυτού που υποστηρίζω εγώ και μέσω εμού η κυβέρνηση. Πρώτον, βάζουμε πάντα πρώτο θέμα τους χώρους φιλοξενίας, κάτι το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν. Δεύτερον, εμείς λέμε κράτηση για τους παραβατικούς, και δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν είτε από αριστερά είτε από δεξιά που να λέει ότι ο παραβατικός δεν χρειάζεται κράτηση. Και τρίτον, λέμε κράτηση για όποιον ζητά άσυλο, γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες αυτό προβλέπουν. Δεν λέμε κράτηση απλά και μόνο για το γεγονός ότι μπήκε κάποιος παράνομα στη χώρα ή αν τον έπιασαν σε έναν τυχαίο έλεγχο-σκούπα, όπως γινόταν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική για το μεταναστευτικό χωρίς να υπάρχει κράτηση για τους παραβατικούς, δεν είναι, δα, όλοι άγιοι!».

Στους κατοίκους των νησιών, όπως την Κω, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, θα λέγατε κάτι;

«Θα έλεγα να θυμηθούν τι πέρασαν πέρσι. Αυτοί οι οποίοι τους συμβούλεψαν ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα διώχνοντας τους πρόσφυγες τους απόκρυψαν ότι έτσι καταργείται η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας και όταν αυτό συμβεί θα πάθουν ό,τι έπαθαν το 2015. Άρα, πρέπει να δείξουν καρτερικότητα».

Ανακοινώσατε παροχές στους πρόσφυγες, όπως μηνιαία επιδόματα, στέγαση σε διαμερίσματα κ.λπ. – και καλά κάνατε, για να απαλύνετε τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Δεν φοβάστε, όμως, ότι με αυτές τις εικόνες μπορεί πολλοί να επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο εγκατάστασης και όχι προώθησης; Ήδη υπάρχουν και αντιδράσεις πολιτών που δεν έχουν ούτε αυτές τις παροχές.

«Δεν ανακοινώσαμε ούτε σπίτια ούτε παροχές. Ανακοινώσαμε ότι βελτιώνουμε τους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών και των προσφύγων και ότι θα φύγουμε από το συσσίτιο και θα μπούμε στο cash, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει πάρα πολύ. Αλλά αυτό θέλει μία ειδική μελέτη, ακριβώς γι’ αυτό που λέτε. Δηλαδή, θα πρέπει τα χρήματα να δοθούν με βάση την οικονομική τους κατάσταση και με βάση το τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, το εγγυημένο εισόδημα είναι 400 ευρώ. Είναι αδιανόητο να δώσουμε 401 ευρώ στους πρόσφυγες· είναι λογικό να δώσουμε 399».

Υπάρχει και στην Ελλάδα κίνδυνος από τους τζιχαντιστές;

«Όλα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, με εξαίρεση το τελευταίο γεγονός στη Γερμανία, έγιναν από Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Επομένως, οι τζιχαντιστές μέσα στους πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν επιρροή. Σε κάθε περίπτωση όμως, για λόγους ασφαλείας για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, ναι, έχουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών σε σχέση με την τζιχάντ και τον ISIS. Είναι σε διαρκή εγρήγορση οι μυστικές υπηρεσίες, η αστυνομία, ενώ υπάρχει συνεχής συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές».

Είπατε ότι οι τζιχαντιστές δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των προσφύγων. Πολλοί, όμως, εκμεταλλεύονται το πλήθος και μετακινούνται από και προς την Ευρώπη.

«Αυτό είναι αλήθεια και γι’ αυτόν το λόγο, πέρα από τους ελέγχους, δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην ένταξη και στη φιλοξενία. Δηλαδή, αν τους φιλοξενούμε καλά, σε ανθρώπινες συνθήκες, αν προσπαθήσουμε να εντάξουμε όσο γίνεται καλύτερα όσους είναι εδώ, είναι και θέμα ασφάλειας».

Μπορεί, δηλαδή, κάποιος εν δυνάμει τρομοκράτης να αποτραπεί κατ’ αυτόν τον τρόπο;

«Αν έχεις έναν μουσουλμάνο που είναι εκνευρισμένος, τσατισμένος, τα ’χει με το κράτος κ.λπ., αυτός πιο εύκολα μπορεί να “ψαρευτεί”».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα