Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θα ζητήσει 180 ψήφους για το 4ο μνημόνιο; – του Ι. Χασαπόπουλου

Η Αθήνα βρίσκεται μπροστά σε μια κακή λύση και σε μία ακόμη χειρότερη. Η κακή λύση προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα και θα υπάρξει συμφωνία για ένα πακέτο μέτρων 4,5 δισ. (αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων) το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει να κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο της Ελλάδος στο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η χειρότερη λύση είναι αυτή που περιέγραψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προβλέπει να αποχωρήσει το ΔΝΤ και η Αθήνα με τον ΕΣΜ του κ. Ρέγκλιν να υπογράψει το 4ο μνημόνιο, το οποίο εκτός των άλλων σκληρών μέτρων, θα ανοίξει ξανά το ασφαλιστικό.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην πρόταση Σόιμπλε για αποχώρηση του ΔΝΤ και υπογραφή του 4ου μνημονίου ήταν θετική.
Προφανώς στο Μαξίμου βρήκαν το επόμενο επικοινωνιακό επιχείρημα και θα αρχίσουν να πανηγυρίζουν γιατί «κατάφεραν να διώξουν το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα».

Για το 4ο μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράφει, τσιμουδιά ακόμη.

Άλλωστε, είναι νωρίς ακόμη για να παραδεχτεί το οικονομικό επιτελείο πως έχει συμφωνήσει σε ένα 4ο μνημόνιο, και μάλιστα με πολύ σκληρά μέτρα.
Ο Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, καθώς προς το τέλος του θα κριθεί αν η Αθήνα θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τότε θα φανεί αν ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει και το μοναδικό όπλο που το απέμεινε απέναντι στην αντιπολίτευση: τις 180 ψήφους στη Βουλή.
Να ζητήσει δηλαδή από την αντιπολίτευση να στηρίξει το 4ο μνημόνιο ώστε να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς το νέο πακέτο μέτρων θα δεσμεύει και θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που δεν τόλμησε ο Γ. Παπανδρέου το 2010 στο πρώτο μνημόνιο, όταν ο κ. Βενιζέλος τού πρότεινε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή αλλιώς να κάνει εκλογές.

Τότε ο κ. Παπανδρέου άκουσε τους συνεργάτες του που του έλεγαν πως σύντομα θα βγούμε από το μνημόνιο και δεν έχει κανέναν λόγο να απειλήσει με εκλογές.
Τώρα, 7 χρόνια μετά, ο κ. Τσίπρας δεν έχει τίποτα να χάσει αν θέσει ανοιχτά το δίλημμα στον κ. Μητσοτάκη.
Είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προσφύγει σε εκλογές με πρόσχημα ότι δεν έχει αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
Υπάρχει, όμως, και ένας ακόμη λόγος που ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να ψηφιστεί το 4ο μνημόνιο από 180 βουλευτές…
Υπολογίζει στη μεγάλη πίεση που ενδεχομένως να δεχτεί ο κ. Μητσοτάκης από το Βερολίνο για να υπογράψει και αυτός τη νέα συμφωνία.
Κάτι ανάλογο με αυτό που είχαν ζητήσει οι Γερμανοί από τον κ. Σαμαρά όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και τελικά το κατάφεραν.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Τσίπρας υπολογίζει ότι και πολιτικό χρόνο θα κερδίσει και θα έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος δεν θα αναλάβει μόνος του το πολιτικό κόστος για το 4ο μνημόνιο.
Εάν η κίνηση για τις 180 δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε ανοίγει ο δρόμος για εκλογές, οι οποίες προλαβαίνουν να γίνουν ακόμη και με λίστα μέσα στον Μάρτιο. Κάτι το οποίο θα ήθελε πολύ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα