Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χ. Αθανασίου: «Η Μόρια αποτελεί το πραγματικό Βατερλό της κυβέρνησης»

«Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ αρνητικών συμβάντων στο χώρο της Δικαιοσύνης, γεγονότων που δεν είχαμε ξαναζήσει», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Οι προαγωγές τις πρώτες πρωινές ώρες εν μέσω δημοψηφίσματος, η υπόθεση Τσατάνη, διαρροές με στόχο ανώτατους δικαστικούς που χειρίζονται ευαίσθητες αποφάσεις, στοχευμένες δικαστικές διώξεις, είναι μερικά από τα περιστατικά που επισημαίνει και τα οποία του προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Τα πυρά του στρέφονται και κατά της κ. Θάνου, για την οποία σημειώνει δηκτικά: «Δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς σοβαρά μαζί της». Απαντά, επίσης, και στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για την υπόθεση Σώρρα, διευκρινίζοντας ότι «οι τυχόν ευθύνες του κ. Σώρρα συγκεκριμενοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπουργοί Δικαιοσύνης ήταν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος». Σχετικά με το Προσφυγικό τονίζει ότι η Μόρια αποτελεί το πραγματικό Βατερλό της κυβέρνησης. «Εκεί έχασε και τα τελευταία ψήγματα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματός της».

Κύριε Αθανασίου, ας ξεκινήσουμε με το καυτό ζήτημα της αξιολόγησης. Πιστεύετε ότι τελικά η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση;

«Η αρχική μου εκτίμηση ήταν ότι θα υποχωρήσει, γιατί η κυβέρνηση έχει γαντζωθεί στην εξουσία και θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει. Αλλά, πλέον, δεν είμαι απολύτως βέβαιος, καθώς η αλήθεια είναι ότι έχει επιδείξει πρωτοφανή επίπεδα διαπραγματευτικής ανικανότητας και έχει φέρει τον εαυτό της, και δυστυχώς και τη χώρα, σε πολύ δύσκολη θέση και με επιλογές που είναι όλες δυσάρεστες. Γι’ αυτό και στη Νέα Δημοκρατία λέμε ότι είναι καιρός να κάνει επιτέλους και κάτι καλό. Να αποχωρήσει».

Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα Grexit;

«Σημασία δεν έχει τι θεωρώ εγώ, όσο το τι αναφέρουν, πλέον, διεθνείς παράγοντες, με ευθύνη αποκλειστικά της παρούσας κυβέρνησης. Ένα ενδεχόμενο που φαινόταν πια μακρινό επανέρχεται, έστω και σαν πιθανότητα, και μάλιστα για δεύτερη φορά σε μια διετία, διότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη».

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επισκέφτηκε το Βερολίνο για να καταθέσει το δικό του σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με δεδομένο το περιβάλλον που διαμορφώνεται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εφικτό να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ν.Δ. από τους δανειστές;

«Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας έξυπνος και μεθοδικός άνθρωπος. Με το ταξίδι του στη Γερμανία κάνει το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της Ελλάδας. Δε θα αλλάξει άρδην η εικόνα της χώρας προς τους εταίρους μας μετά το ταξίδι αυτό, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενισχύσει την εικόνα που αναπαράγουν πλέον όλα τα αξιόπιστα μέσα και οι διεθνείς αναλυτές: ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός άνδρας και η Νέα Δημοκρατία ο πολιτικός φορέας που μπορούν να προσδώσουν πραγματικό νόημα στην έννοια “μεταρρύθμιση”, στην υλοποίηση μιας νέας οικονομικής πολιτικής, προκειμένου, σταδιακά, και με προσεκτικά βήματα, να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, η οποία θα βασίζεται στην προσπάθεια για ριζικές, δομικές μεταρρυθμίσεις και σε όρους πραγματικής ανάπτυξης».

Το κόμμα της Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να τις προκαλέσει;

«Η ίδια η κοινωνία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, δέσμια των λαθών και των ψεύτικων υποσχέσεών της. Η πραγματική οικονομία υποφέρει, η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Θεωρείτε ότι είναι προτιμότερο να μην κλείσει η αξιολόγηση για να γίνουν εκλογές και να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης; H Ν.Δ. θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα 4ο Μνημόνιο;

«Να καταστήσω σαφές ότι για εμάς, στη Ν.Δ., προέχει το όφελος της κοινωνίας, όχι η καρέκλα της εξουσίας. Δυστυχώς, όμως, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, το 4ο Μνημόνιο δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης καθυστερεί σημαντικά. Μόνη λύση αποτελεί η βαθιά πολιτική αλλαγή που διακηρύσσει, ως στόχο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί ένα 4ο Μνημόνιο, και να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός, ότι στη Νέα Δημοκρατία θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για το σκοπό αυτό. Ελπίζουμε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων όταν θα έρθει εκείνη η ώρα».

Ποια είναι σήμερα η εκτίμηση από τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά;

«Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, όταν όλοι προεξοφλούσαν την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, και συνεπώς την ολοκληρωτική καταστροφή της. Με πολλή δουλειά, υπευθυνότητα και σύνεση, τα κατάφερε. Τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε τότε, και η σύγκριση με το σήμερα είναι αναπόφευκτη.
Ένα λάθος κάναμε τότε, ότι δεν προβάλαμε το έργο μας. Όμως, τον Σαμαρά τον ενδιέφερε η σωτηρία της χώρας και όχι η επικοινωνία».

Ας περάσουμε σε ένα άλλο μείζον ζήτημα, το Προσφυγικό. Ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου λόγω της προσφυγικής κρίσης;

«Δυστυχώς, η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά του ΒΑ Αιγαίου το μεταναστευτικό ζήτημα, και ιδίως ο τρόπος αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση, έχει διαλύσει την πραγματική οικονομία, απειλεί την κοινωνική συνοχή και δηλητηριάζει τις τοπικές κοινωνίες. Και δυστυχώς, ακόμα και το νέο Σχέδιο Δράσης που σχεδιάστηκε όχι μόνο δεν θα απαλύνει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο δεν κατοχυρώνει την αντικειμενική αξιολόγηση των αιτημάτων ασύλου, αλλά, δυστυχώς, έχει κατακριθεί σφόδρα και από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς».

Κατά την επίσκεψή του στη Μόρια ο κ. Μητσοτάκης δεν μπήκε μέσα στον καταυλισμό, γιατί είπε ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται από δέκα διμοιρίες. Ποια είναι η κατάσταση στη Μόρια;

«Η Μόρια αποτελεί το πραγματικό Βατερλό της κυβέρνησης. Εκεί έχασε και τα τελευταία ψήγματα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματός της. Οι εγκαταστάσεις εκεί, με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και προδιαγραφές, κλήθηκαν να φιλοξενήσουν πολλαπλάσιους ανθρώπους από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ. Μετατράπηκαν, λοιπόν, σε αποθήκες ψυχών και ο χειμώνας έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ακολούθησαν οι γνωστές επιπτώσεις: θάνατοι από κρύο, εγκληματικές ενέργειες, βιασμοί, επεισόδια. Ας θυμηθούμε τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης κατά την ανάληψη των καθηκόντων της, τις “κορόνες” για την Αμυγδαλέζα. Με πιάνει τρόμος όταν σκέφτομαι τι θα συνέβαινε αν αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια είχαν συμβεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Τώρα, βέβαια, όλοι οι ιθύνοντες σωπαίνουν μπροστά στις συνέπειες της πολιτικής τους».

Είναι ύποπτος ο ρόλος των ΜΚΟ στο ζήτημα του Προσφυγικού;

«Δεν μπορώ να βάλω σε ένα τσουβάλι όλες τις ΜΚΟ και να τις στείλω στο πυρ το εξώτερον. Υπάρχουν κάποιες που έχουν βοηθήσει. Υπάρχουν όμως και άλλες, οι περισσότερες, που έχουν λειτουργήσει από ασύδοτα έως ύποπτα. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και να κάνει το σχετικό διαχωρισμό, ώστε οι χρήσιμες ΜΚΟ να ξεχωρίσουν και οι επιζήμιες να απομακρυνθούν. Το κυριότερο, θα έπρεπε να έχει καταστεί σαφές ότι οι ΜΚΟ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την Πολιτεία. Και εδώ, όμως, η κυβέρνηση απέτυχε, όπως έχει αποτύχει στα πάντα».

Τέλος, πολύς λόγος γίνεται περί Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι γίνεται προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Είμαι προσεκτικός στα λόγια μου, δε μου αρέσει να χρησιμοποιώ λέξεις όπως “χειραγώγηση” χωρίς σαφείς αποδείξεις. Αλλά η αλήθεια είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ αρνητικών συμβάντων στο χώρο της Δικαιοσύνης, γεγονότων που δεν είχαμε ξαναζήσει (προαγωγές τις πρώτες πρωινές ώρες εν μέσω δημοψηφίσματος, η υπόθεση Τσατάνη, διαρροές με στόχο ανώτατους δικαστικούς που χειρίζονται ευαίσθητες αποφάσεις, στοχευμένες δικαστικές διώξεις). Αυτά όλα, σίγουρα μου προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ευτυχώς, σε πλείστες περιπτώσεις οι ίδιοι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης, δικαστές και δικηγόροι, επέδειξαν ετοιμότητα και δημοκρατικά αντανακλαστικά».

Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια της προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Θάνου να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών;

«Αυτό είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων ανέφερα προ ολίγου. Η παράγραφος 5 του Άρθρου 88 είναι σαφής. Σαφής είναι και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της θεωρίας, η άποψη θεσμικών Οργάνων της Δικαιοσύνης. Είναι να απορεί κανείς γιατί η κυρία Θάνου επιμένει σε αυτό το ζήτημα. Δυστυχώς, αυτή η επιμονή σε μια καταδικασμένη, όσο και προδήλως αντισυνταγματική, προσπάθεια, μόνο άσχημες δεύτερες σκέψεις μπορεί να τροφοδοτήσει. Εξάλλου, οι πρόσφατες αποφάσεις των Ολομελειών του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου είναι καταλυτικές και διέσωσαν το κύρος της Δικαιοσύνης».

Γιατί κατά την άποψή σας ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση υψώνουν το θέμα της Novartis;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόθυμοι εταίροι, κυβερνητικοί αλλά και προερχόμενοι από το χώρο του Τύπου, θα μεταχειρισθούν όσα μέσα μπορούν προκειμένου αφενός μεν να θολώσουν τα νερά και να αποστρέψουν το επίκεντρο της προσοχής από την ανικανότητά τους, αφετέρου δε να επιβιώσουν πολιτικά. Επομένως, θεωρώ ότι θα επενδύσουν σε μια άκριτη σκανδαλολογία στο χρόνο που τους απομένει και δε θα διστάσουν να χτυπήσουν και κάτω από τη ζώνη αν χρειαστεί. Εδώ κυβερνητικοί παράγοντες, χωρίς ντροπή, υποστηρίζουν στα σοβαρά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του βρέθηκαν σε διάσταση προσχεδιασμένα, για λόγους πόθεν έσχες! Από τέτοιους ανθρώπους όλα να τα περιμένει κανείς».

Θεωρείτε ότι έχει ευθύνη η κυβέρνηση για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής;

«Άλλο ένα μεγάλο ναυάγιο της κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις Σαμαρά και η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκαν λίγο πολύ για συμπαιγνία με τη Χρυσή Αυγή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μας είπαν ότι δεν κάναμε αρκετά. Επί των ημερών τους, λοιπόν, τι έγινε; Ούτε η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει ολοκληρωθεί, όπως και άλλες μεγάλες δίκες. Φυσικά και έχει ευθύνη η κυβέρνηση».

Υπάρχουν ευθύνες στο ζήτημα του Σώρρα και στην κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξή του ο κ. Κοντονής;

«Ο κ. Κοντονής προφανώς συγχέει τα πράγματα. Οι τυχόν ευθύνες του κ. Σώρρα συγκεκριμενοποιήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπουργοί Δικαιοσύνης ήταν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Παπαγγελόπουλος. Σε αυτούς, ενδεχομένως, θα έπρεπε να αποδώσει ευθύνες για τυχόν παραλείψεις».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα