Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Καίνε φορο-απαλλαγές για να μην «πάρουν νέα μέτρα»

Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στα δήθεν «μεγάλα και δύσκολα» αγκάθια της περιβόητης διαπραγμάτευσης για να κλείσει η β’ αξιολόγηση, δηλαδή το Εργασιακό, τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 και τις αποκρατικοποιήσεις, στο παρασκήνιο η κυβέρνηση αργά και μεθοδικά ψαλιδίζει τις τελευταίες φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει για να προστατεύσουν ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Η «Πρώτη Φορά Αριστεροί Υπουργοί» με χαρακτηριστική ευκολία δηλώνουν με ικανοποίηση ότι «κατάφεραν να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό» για τον προϋπολογισμό του 2018, «χωρίς επιπλέον μέτρα».

Η αλήθεια είναι ότι οι κύριοι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και η κυρία Αχτσιόγλου έχουν προτείνει στους δανειστές μια σειρά από βίαιες περικοπές δαπανών που ξεκινούν από την κατάργηση υφιστάμενων φοροαπαλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ΑΕΠ για το 2018 και μετά.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 670 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικών συντελεστών, οι οποίες «κοστίζουν» στον Προϋπολογισμό περισσότερα από 3,56 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς έχει δεσμευτεί να καταργήσει ένα μεγάλο αριθμό φοροαπαλλαγών.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές δεσμεύτηκαν για:

1) Επανεξέταση όλων των κινήτρων που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
2) Αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του κλάδου της Ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
3) Απλοποίηση του καθεστώτος της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.
4) Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.
5) Απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα κληθεί να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνεται ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς για περικοπή σημαντικού αριθμού φοροαπαλλαγών, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αλλά και να εξασφαλισθούν πόροι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε πανελλαδική κλίμακα και το 2018.

Ποιες διατάξεις προβλέπουν απαλλαγές!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικώ, υπάρχει ακόμα μια σειρά από φοροαπαλλαγές που αν δεν καταργηθούν εντελώς, θα μπορούσαν να περιοριστούν δραστικά, ώστε να προκύψει ένα σημαντικό δημοσιονομικό όφελος που θα καταστήσει μη αναγκαία την περαιτέρω λήψη μέτρων, ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 7 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ:

α) Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ισχύουν 118 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομικό κόστος όσων από τις ρυθμίσεις αυτές έχουν αποτιμηθεί, φθάνει τα 388.790.000. ευρώ.

Από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεχωρίζουν ιδιαίτερα:

– Η έκπτωση των ιατρικών και νοσοκομειακών δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η οποία προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 120.640.000. ευρώ.
– Η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, η οποία αφορά 2.935.737 φορολογουμένους και κοστίζει 67.950.000. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
– Το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών των ναυτικών, από το όποιο ευνοούνται συνολικά 27.318 φορολογούμενοι και προκαλείται απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 91,21 εκατ. ευρώ.
– Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αφορούν 98.720 φορολογουμένους και κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
– Η έκπτωση φόρου των 200 ευρώ που παρέχεται σε κάθε φορολογούμενο με αναπηρία 67% και άνω αφορά 193.787 φορολογουμένους και προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15.180.000 ευρώ.

β) Στη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 118 διατάξεις που προβλέπουν φορολογικές απαλλαγές. Όσες εξ αυτών αποτιμήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι προκαλούν απώλειες φορολογικών εσόδων συνολικού ύψους 699.680.000. ευρώ.

γ) Στη φορολογία πλοίων περιλαμβάνονται 34 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος.

δ) Στη νομοθεσία για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) περιλαμβάνονται 19 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των απαλλαγών αυτών φθάνει τα 107.000.000 ευρώ.

ε) Στον Κώδικα του ΦΠΑ περιλαμβάνονται 82 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Οι 12 εξ αυτών έχουν ποσοτικοποιηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 1,18 δισ. ευρώ.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

– Η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων.
– Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι από τον περασμένο Ιούνιο ισχύουν μόνο σε 54 νησιά του Αιγαίου και θα καταργηθούν πλήρως μέσα στο 2017.
– Η απαλλαγή των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ.
– Η απαλλαγή του εισαγόμενου επενδυτικού χρυσού από τον ΦΠΑ.
– Η απαλλαγή των παιγνίων του ΟΠΑΠ και των εταιριών διαδικτυακού στοιχηματισμού από τον ΦΠΑ.

στ) Στη νομοθεσία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστές ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κ.λπ.)
Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 1,075 δισ. ευρώ.

ζ) Στις νομοθετικές διατάξεις για τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων περιλαμβάνονται 24 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ρυθμίσεων αυτών έφθασε τα 105,74 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, τα 85.600.00 ευρώ, είναι η απώλεια εσόδων που προκάλεσε η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο όμως, πλέον, έχει καταργηθεί, οπότε το συνολικό δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης κατηγορίας φοροαπαλλαγών περιορίζεται πλέον στα 20.000.000 ευρώ.

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση