Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τα χαστούκια του ΣτΕ στην κυβέρνηση

Τηλεοπτικές άδειες, Σκουριές, αντικειμενικές, επιλογές διευθυντών, απολύσεις στα νοσοκομεία, ειδικά μισθολόγια, λίστες καταθετών.

Απανωτά είναι τα «χαστούκια» που δέχεται η κυβέρνηση από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι ακυρώνουν συνεχώς νομοσχέδια και αποφάσεις, κρίνοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα. Κάτωχρη, με φωνή που έπνιγε ο θυμός και η απόγνωση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε να σχολιάσει, τον περασμένο Οκτώβριο, την απόφαση με την οποία γκρεμίστηκε εκ θεμελίων ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τότε φάνηκε ότι ο πόλεμος με τους ανώτατους δικαστές θα πάρει διαστάσεις, επικράτησε όμως η σύνεση και η λογική, και οι κυβερνητικοί παράγοντες αποφάσισαν να χαμηλώσουν τους τόνους.
Είχε προηγηθεί η κατάρρευση της απόφασης Σκουρλέτη, με την οποία είχαν σταματήσει οι εργασίες στις Σκουριές. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία είχε ανακαλέσει τις τεχνικές άδειες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, γεγονός που επίσης είχε θορυβήσει το κυβερνητικό επιτελείο, και ίσως έπαιξε και ρόλο για την αντικατάστασή του στον μετέπειτα ανασχηματισμό.
Ακόμη μία απόφαση, κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές, εκδόθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή τη φορά για τον τρόπο προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, καθώς κρίθηκε παράνομος και αντισυνταγματικός ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Νέες αρνητικές αποφάσεις ως προς την άσκηση της δημοσιονομικής της πολιτικής περιμένει η κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών φτάνουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι…
μετά την υπόθεση των ενστόλων, η οποία είχε τη γνωστή κατάληξη για το Δημόσιο, και την ιστορία των πανεπιστημιακών, οι οποίοι έχουν προσφύγει ζητώντας ανάλογη μεταχείριση, η δυσκολότερη υπόθεση για το… εθνικό θησαυροφυλάκιο θα είναι εκείνη που αφορά στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό, γιατί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ασχολείται και με το συγκεκριμένο ζήτημα, με μάλλον όχι και τόσο θετική νομολογία για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται ότι οι πιθανότητες να κηρυχθούν οι περικοπές που έχουν γίνει στα ποσά που προβλέπονταν παράνομες είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Και στο υπουργείο Οικονομικών τρέμουν και μόνο στην ιδέα ότι θα κληθούν να καλύψουν –αναδρομικά– μια τέτοια «διόρθωση». Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι το ΣτΕ δεν θα αργήσει να βγάλει απόφαση αναφορικά και με το συγκεκριμένο ζήτημα, καθιστώντας έτσι την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής άλυτο γρίφο. Γιατί αν τα 500 εκατ. ευρώ για τους ενστόλους είναι δύσκολο να βρεθούν, τα λεφτά που θα απαιτηθούν για τα εφάπαξ θα είναι… ασύλληπτα.
Μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας κήρυξε αντισυνταγματικές άλλες τρεις κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές.
Η πρώτη απόφαση αφορά την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου Μπαλτά – Κουράκη του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων. Η απόφαση ουσιαστικά ξηλώνει τους διευθυντές σχολείων και εργαστηριακών κέντρων που επελέγησαν με βάση τις διαδικασίες του νόμου Μπαλτά – Κουράκη του 2015. Η Ολομέλεια του δικαστηρίου δικαίωσε την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων, αφού έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας».
Η δεύτερη αφορά τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων, οι οποίες έγιναν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη το 2015. Από τους 71 διοικητές και αναπληρωτές διοικητές που αξιολογήθηκαν τότε, οι 59 παύθηκαν από τα καθήκοντά τους και 12 παρέμειναν στις θέσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κινήσει τις νομικές διαδικασίας, ώστε να διεκδικήσουν τους μισθούς που έχασαν από την ημέρα του «ξηλώματός» τους μέχρι τη συμπλήρωση της τριετούς θητείας που προβλέπει ο νόμος. Αυτό –που δεν το σκέφτηκαν προφανώς οι αρμόδιοι– σημαίνει αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ που θα βαρύνουν το δημόσιο ταμείο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές 10 αποπεμφθέντων, και προφανώς θα δικαιώσει και τους υπολοίπους.
Την ίδια ώρα, η τρίτη απόφαση του ΣτΕ οδηγεί προς τη… λήθη της παραγραφής τις περίφημες «λίστες» καταθετών εξωτερικού, απο τις οποίες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν προϋπολογίσει κατά καιρούς την εισροή εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η νέα απόφαση του Δικαστηρίου κρίνει, όπως και οι προηγούμενες, τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή της απόφασης είναι πως στέλνει την υπόθεση στην ολομέλεια, η οποία πλέον θα κρίνει τελεσίδικα και χωρίς επιστροφή το θέμα. Εν προκειμένω την αντισυνταγματική –κατά το δικαστήριο– πρακτική των παρατάσεων παραγραφής είχαν ακολουθήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση