Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το Συμβούλιο Αποδήμων διχάζει κυβέρνηση – Πατριαρχείο

Σε εξίσωση για δύσκολους λύτες εξελίσσεται η επιδιωκόμενη επανασύσταση και λειτουργία του πολύκροτου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Στις μεταβλητές της εξίσωσης βρίσκεται από τη μία η κυβέρνηση, η οποία δια του αρμοδίου υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έχει ήδη προαναγγείλει τη διάθεσή της για την επανασύσταση εντός του 2017 αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά την αναγκαιότητα να έχει πρωτεύοντα ρόλο η Εκκλησία, από την άλλη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο φέρεται να διαφωνεί και να δημιουργεί προσκόμματα στο παρασκήνιο, και, τέλος, η καθολική πρόθεση του πολιτικού κόσμου να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.
Ο λόγος που αντιδρά το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ένα θέμα που εκ πρώτης όψεως δείχνει αδιάφορο προς αυτό, είναι ότι –όπως υποστηρίζει– η κυβέρνηση με το πρόσχημα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες επιδιώκει με την επανασύσταση του ΣΑΕ να εισχωρήσει, να κομματικοποιήσει και να ελέγξει τις εκκλησιαστικές κοινότητες – ενορίες, μαζί με τις ομοσπονδίες σωματείων και τα ίδια τα σωματεία και τους συλλόγους.
Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Θρόνου εστιάζεται ειδικά στις ΗΠΑ, όπου η Αρχιεπισκοπή, οι ενορίες της, αλλά και οι ευκατάστατοι ομογενείς αποτελούν τον στυλοβάτη και «αιμοδότη» του Φαναρίου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει διαμηνύσει και προφορικά σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα ότι αντιτίθεται σφόδρα στην επανασύσταση του ΣΑΕ, διότι επιθυμεί να διαφυλάξει την ενότητα της Ελληνορθόδοξης Διασποράς σε ηπείρους και χώρες της εκκλησιαστικής του δικαιοδοσίας και επιρροής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Ευρώπης, της Αυστραλίας κ.λπ.
Κύκλοι του Πατριαρχείου υποστηρίζουν ότι το ΣΑΕ δεν είναι απαραίτητο, καθώς το μεν Φανάρι έχει τους επιχώριους μητροπολίτες του ανά τη Γη, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν για το καλό της Ομογένειας και του απόδημου Ελληνισμού, η δε Ελλάδα έχει τις διπλωματικές Αρχές της και μπορεί δι’ αυτών να επιτελέσει το έργο της. Να επισημανθεί, δε, ότι και το 1995 είχε επικαλεστεί τις ίδιες επιφυλάξεις και είχε προβεί σε αντίστοιχες δυναμικές και παρασκηνιακές ενέργειες, χωρίς όμως να επιτύχει να κάμψει την τότε σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Το 2013 πάντως, ύστερα από πολυετή υπο-λειτουργία (2007-2013), το ΣΑΕ έπαψε και τυπικά να λειτουργεί.

 

Τέρενς Κουίκ για ΣΑΕ: το 2017 θα είναι η χρονιά ανασύστασης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για τα θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε συνεχώς μνεία στην επανασύσταση του ΣΑΕ προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις προθέσεις και αντιδράσεις της Ομογένειας. Ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με μια αναφορά, αρχικά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τους απόδημους, στο οποίο έλεγε πως, «τέλος, το 2017 θα είναι η χρονιά που πρέπει συνταγματικά να ανασυσταθεί το ΣΑΕ σε υγιείς βάσεις, όπως επίσης και να συστηματοποιηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο των ομογενών».
Σε συνέντευξή του προς τον «Εθνικό Κήρυκα», τη μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα των ΗΠΑ, ο κ. Κουίκ υποστήριξε «ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), ξεκίνησε καλά, αλλά έτσι όπως μπλέξανε μετά, κόμματα και κυβερνήσεις, δεν άφησαν τους ομογενείς να αυτοδιαχειριστούν την υπόθεση και να αυτο-οργανωθούν, και φτάσαμε το 2013 να βάλουμε ταφόπλακα». «Συνταγματικά, πρέπει να το ξανακάνουμε το ΣΑΕ, και θα γίνει», τόνισε ο κ. Κουίκ, «αλλά με προϋποθέσεις τις οποίες έχω εκθέσει. Δηλαδή, πρέπει να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, αυτοδιοργανωνόμενο, με θητείες στα διοικητικά αυμβούλια, οι οποίες δεν θα είναι περισσότερες από δύο, για να έχουμε αλλαγή προσώπων, και με τρεις πυλώνες, που είναι οι φιλέλληνες, ελληνικές προσωπικότητες και, βεβαίως, ο κυρίαρχος πυλώνας, η ναυαρχίδα που λέγεται Εκκλησία. Δεν πάει πια. Το 4% του ΣΑΕ δεν μπορούσε να εκφράζει όλη την Ομογένεια. Οι ίδιοι οι ομογενείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτό που παίρνουν στα χέρια τους συνταγματικά, μπορούν να το διαχειριστούν».

Η ίδρυση και τα πρώτα βήματα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Το 1995, για πρώτη φορά, οι Έλληνες ομογενείς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου ένωσαν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας την πρώτη μεγάλη Αμφικτυονία Ελλήνων. Με Προεδρικό Διάταγμα ιδρύθηκε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), για να αποτελέσει το συμβουλευτικό και εισηγητικό Όργανο προς την κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα προς Θεσμούς και Φορείς της Πολιτείας για τα θέματα της Ομογένειας. Με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τη σύμφωνη γνώμη του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Έβερτ, η Βουλή υπερψήφισε τον ιδρυτικό νόμο και ένα πάγιο αίτημα-όραμα των απανταχού Ελλήνων έπαιρνε σάρκα και οστά.
Στην οργανωτική 1η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη (29 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου 1995), πρόεδρος εξελέγη ο δυναμικός Ανδρέας Α. Άθενς, από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών (1995-2006). Το ΣΑΕ συγκροτήθηκε σε τέσσερις γεωγραφικές περιφέρειες και διοικείτο από 11μελές προεδρείο, ενώ η Θεσσαλονίκη καθιερώθηκε ως μόνιμη έδρα του. Η ωριμότητα και η εμπειρία που αποκτήθηκαν με τα χρόνια εμπέδωσαν την πεποίθηση ότι το ΣΑΕ μπορούσε να μετεξελιχθεί σε έναν Οργανισμό με πορεία στο μέλλον. Επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, με την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθμ. 3480/2006, το ΣΑΕ απέκτησε άλλη δυναμική, καθώς διασφαλίστηκε ο γνωμοδοτικός, εισηγητικός, διεκδικητικός και υποστηρικτικός ρόλος του προς την ελληνική Πολιτεία. Βάσει του νέου νόμου, οι περιφέρειες από τέσσερις έγιναν επτά.
Η μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και ο βασικός στόχος του ΣΑΕ ήταν η συνεργασία, η υποστήριξη και η συνένωση της Ομογένειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου ο Ελληνισμός να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη. Κύριος σκοπός του ήταν η προσέγγιση των Ελλήνων της Διασποράς και η δημιουργία μιας παγκόσμιας δικτύωσης, με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προς το συμφέρον της Ομογένειας, καθώς και η μεταφορά τους, ως γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό Όργανο, προς την ελληνική Πολιτεία.
Υπενθυμίζεται, πάντως, για ιστορικούς λόγους, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αντιταχθεί και την πρώτη φορά για την ίδρυση του ΣΑΕ, το 1995. Είχε στείλει τότε στη Θεσσαλονίκη τον μακαριστό, σήμερα, μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος είχε διαβάσει επιστολή του Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με την οποία εφιστούσε την προσοχή για διαίρεση της Αποδημίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση