Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το Λεπέν vs Μελανσόν τρομάζει τους επενδυτές

Οι πέντε χρυσοί τρούλοι στη φαραωνικού τύπου ρωσική Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Παρίσι, οι οποίοι κατασκευάστηκαν πρόσφατα και σε πολλές περιπτώσεις επισκίασαν μέχρι και τον Πύργο του Άιφελ, αποτελούν το σύμβολο των δεσμών που επί μακρόν τρέφει η γαλλική ελίτ με τη Ρωσία. Τη στενή αυτή και προσοδοφόρα σχέση πιστεύεται ότι προσπαθεί να εξαργυρώσει σε ισχύ εντός της χώρας ο Βάντιμίρ Πούτιν επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, στο τέλος του μήνα, υπέρ της υποψηφίας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, της Μαρίν Λεπέν.
Μέχρι χθες η διαπίστωση αυτή έμοιαζε τουλάχιστον αστεία στον απόηχο της νέας αμερικανο-ρωσικής φιλίας που ανέδειξε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά βυθίστηκε άδοξα στον συνεχιζόμενο εμφύλιο της Συρίας. Και αυτό, γιατί οι δημοσκοπήσεις για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές στο τέλος του μήνα ήταν ξεκάθαρες στο ότι ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν είναι το καθαρό φαβορί της κούρσας. Η ενδυνάμωση, όμως, τις τελευταίες ημέρες του αριστερού Ζαν-Λικ Μελανσόν επανέφερε στην επιφάνεια τα σχετικά σενάρια, καθώς όχι μόνο σιγουρεύει το πέρασμα της Λεπέν στο β’ γύρο στις αρχές Μαΐου, αλλά αφήνει και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τελικό αποτέλεσμα. Η μονομαχία έγινε αγώνας για τέσσερις, εκτιμά, πια, σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος μετά το δημοσκοπικό άλμα που καταγράφει ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς, ο οποίος πλησιάζει το 20%. Για την ακρίβεια, σφυγμομέτρηση του Ifop Fiducial για το περιοδικό «Paris Match» δίνει προβάδισμα μίας μονάδας στην υποψήφια της Ακροδεξιάς, η οποία και φτάνει το 24%, την ακολουθεί ο Μακρόν με 23%, τρίτος έρχεται ο Μελανσόν με 19% και τέταρτος ο σκανδαλόπληκτος υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν με 18,5%. Το πρώτο προφανές συμπέρασμα από τα νέα αυτά στοιχεία είναι ότι ο Μακρόν δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει το εκλογικό του σώμα, το παρήγορο είναι ότι στον δεύτερο γύρο η Λεπέν είναι σε θέση να κερδίσει μόνο τον Φιγιόν, ενώ ηττάται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από Μακρόν και Μελανσόν στην περίπτωση που φτάσει με έναν από τους δύο στο δεύτερο γύρο.
Το πρόβλημα στη δυάδα Λεπέν vs Μελανσόν είναι ότι οι επενδυτές θα βρεθούν ανάμεσα σε μια περίεργη επιλογή, καθώς η πρώτη θέλει την αναβίωση του γαλλικού φράγκου και ο δεύτερος υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, 32 ώρες εργασία την εβδομάδα και συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια, εγκατάλειψη του ΝΑΤΟ και επανεκτίμηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών. Με απλά λόγια, αφαιρώντας τον ξενοφοβικό μανδύα του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, τόσο μια εκλογή της ιδίας όσο και του υποψηφίου της Αριστεράς θα βύθιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεγαλύτερη κρίση από αυτή του 2011-2012. Μόνος χαρούμενος με το αποτέλεσμα θα ήταν και πάλι ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση