Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το παρασκήνιο της συνάντησης των μεγάλων με τον υφυπουργό Γ. Βασιλειάδη

Όταν οι μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου αποφασίζουν να συναντηθούν με την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητήσουν τις παραμέτρους μέσω των οποίων θα βελτιωθεί το πρωτάθλημα και οι συνθήκες γενικότερα, υπάρχει θέμα σοβαρό! Καταρχάς, διότι η τελευταία φορά που επεδίωξαν κάτι ανάλογο δεν έχει καταγραφεί από κανέναν ιστορικό ή δημοσιογράφο του αθλήματος, πολύ απλά επειδή τέτοια πρόθεση με επίσημο χαρακτήρα ουδέποτε υπήρξε. Κατά δεύτερον, διότι οι συνθήκες της ελληνικής Λίγκας ποτέ δεν ήταν κυριολεκτικά τριτοκοσμικές όπως είναι σήμερα, διαπίστωση που επιβεβαιώνουν οι αριθμοί της σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έσοδα κάθε ομάδας. Μεγάλης ή μικρής. Καμία άλλη αφορμή δεν οδήγησε, άλλωστε, στο παρελθόν τα δυνατά ονόματα της Λίγκας στον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό. Τα απολεσθέντα έσοδα όμως το κατάφεραν, καθώς στην περίοδο της παρατεταμένης κρίσης τα μέλη της Λίγκας καλούνται να αποκομίσουν οφέλη από τις δικές τους βελτιωτικές κινήσεις και όχι από τις κυβερνήσεις, που δεν έχουν χρήματα…
Η «Βραδυνή της Κυριακής» είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο ραντεβού της Μεγάλης Δευτέρας οι συζητήσεις έγιναν στη λογική «να τα βρούμε σε όσα περισσότερα θέματα μπορούμε», με εξαιρετικά συναινετικές προσεγγίσεις. Ακόμη και σε φλέγοντα ζητήματα, στα οποία κάποιος μπορεί να πίστευε πως δεν υπήρχε περίπτωση να συμβαδίσουν οι μεγάλες ομάδες (ως μεγάλοι αντίπαλοι), κυρίως όταν πρόκειται για θέματα που «οπλίζουν» με επιχειρήματα τις αντιπαραθέσεις των οπαδών. Και όμως, τούτη τη φορά επικράτησε η λογική εξαιτίας της ανάγκης να βελτιωθεί η εικόνα του ποδοσφαιρικού «προϊόντος».

Και όμως, ισχύει

Είναι απολύτως διασταυρωμένο και σας το μεταφέρουμε, ότι το σενάριο που κυκλοφόρησε περί «φωτογραφικών» τροπολογιών της κυβέρνησης για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, για το οποίο ο κ. Βασιλειάδης προχώρησε άμεσα σε διάψευση μόλις έγινε γνωστό, είναι απολύτως αληθινό. Μπορεί ο υφυπουργός Αθλητισμού να ξεκαθάρισε υποχρεωτικά από τη θέση του ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες που τον ήθελαν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να περάσουν τροπολογίες ειδικά για τους ηγέτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, καθώς οι παρευρισκόμενοι στο γραφείο του υφυπουργού συμφώνησαν πως δεν είναι καλό για την εικόνα του ποδοσφαίρου να υπάρχουν σκιώδεις ιδιοκτήτες ή πρόσωπα που λόγω εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων δεν μπορούν να βγουν μπροστά. Στη συζήτηση, λοιπόν, έγινε δεκτό από όλους να γίνουν εκείνες οι κινήσεις με τις οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα και να επιτραπεί στα αφεντικά των ομάδων να ασκούν κανονικά διοίκηση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, επίσης, ότι σε αυτό το ζήτημα συμφώνησαν άπαντες και όχι μόνο οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ. Το αποδέχθηκαν δηλαδή και οι πλευρές Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Χωρίς κάποια επίσημη ή έγγραφη τοποθέτηση, αλλά με την παρουσία και τη σύμφωνη κατατεθειμένη προφορικά άποψη. Πρακτικά μπορεί να μην κρατήθηκαν, όμως υπήρξε λόγος τιμής.

Τροπολογίες

Στο θέμα, λοιπόν, που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΕΚ, και το οποίο έχει θίξει πολλές φορές ο Ολυμπιακός, ο υφυπουργός ετοιμάζεται να περάσει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο το πρόσωπο που δεν έχει άμεση συμμετοχή σε εταιρία διοργάνωσης στοιχημάτων δεν θα έχει πρόβλημα συμμετοχής στη διοίκηση ΠΑΕ.
Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό και τη δικαστική εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», ο Γιώργος Βασιλειάδης έδειξε έτοιμος να καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η παραπομπή σε δίκη για κακούργημα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών δεν θα οδηγεί απευθείας σε αυτοδίκαιη έκπτωση, αλλά μόνο αν υπάρξει καταδίκη με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Είναι λογικό πως όταν βγαίνει τέτοιο ρεπορτάζ στην επιφάνεια προκαλείται αμηχανία στους ανθρώπους του υπουργείου, και γι’ αυτό το λόγο από την πλευρά της ομάδας του κ. Βασιλειάδη έσπευσαν άμεσα να ενημερώσουν ότι τέτοια σκέψη ουδέποτε υπήρξε. Μέσω αυτής της ενημέρωσης που έγινε από τη ΓΓΑ, τονίστηκε ότι «ο υφυπουργός Αθλητισμού και η κυβέρνηση δεν νομοθετούν υπέρ οποιουδήποτε παράγοντα του ποδοσφαίρου, προχωρούν αταλάντευτα στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ισονομίας στο χώρο του ποδοσφαίρου».
Ό,τι και αν λένε εκ των υστέρων από το υπουργείο πάντως, το δεδομένο είναι ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε πως για να γεφυρωθούν οι διαφορές των «μεγάλων» η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να περάσουν οι τροπολογίες υπέρ Μελισσανίδη και Μαρινάκη. Αυτή δεν ήταν απλά επιθυμία των ποδοσφαιρικών παραγόντων, αλλά και του Γιώργου Βασιλειάδη, προκειμένου να αμβλυνθούν όλες οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων ΠΑΕ, ώστε να επιτύχει την πολυπόθητη «συναίνεση». Θα έχει πλέον πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει από την πλευρά των ομάδων η καθυστέρηση στην υλοποίηση του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού μετά τη διάψευση Βασιλειάδη, καθώς Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν επενδύσει για την επόμενη ημέρα σε αυτές τις τροπολογίες που θα ανοίξουν στα αφεντικά τους το δρόμο προκειμένου να επιστρέψουν κανονικά στο ποδόσφαιρο.

Πρόταση του υφυπουργού

Και κάτι ακόμα. Στην προσπάθειά του να ηρεμήσει το κλίμα όπως αυτό έχει ενταθεί μετά τη συζήτηση των μελών της Superleague για το ζήτημα της αναδιανομής των τηλεοπτικών εσόδων, ο Βασιλειάδης ενημέρωσε ότι ανταλλάσσει το ποσοστό από όλα τα τυχερά παιχνίδια υπέρ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, επί των χρημάτων που έχει αποφασιστεί να μοιραστούν στους νικητές, με τη συναίνεση των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην αναδιανομή των τηλεοπτικών υπέρ των μικρομεσαίων της Σούπερ Λίγκας, αλλά και της μεταξύ τους συναίνεσης.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση