Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Ντου γιου λαικ μαντμαζέλ δι γκρις;» – του Αντώνη Κατσαρού

Μελαγχολείς, σε πιάνει αηδία, η απόλυτη απογοήτευση όταν βλέπεις τις εικόνες που σου μεταφέρει ο δορυφόρος από τα γήπεδα της Ευρώπης. Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείσαι να σκεφτείς πως δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι με τον επαγγελματικό αθλητισμό στην Ελλάδα, ούτε με τη δημοσιογραφία που τον παρακολουθεί. Μόλις προλάβεις να λάβεις –ευτυχώς– την προειδοποίηση πως δεν γνωρίζεις κάτι διαφορετικό να κάνεις για τα προς το ζειν, υποχρεώνεσαι να το αναλύσεις. Ποιο; Μα τη (για τα δικά μας δεδομένα) διαστημική εικόνα των οπαδών της Μπαρσελόνα που σηκώνονταν όρθιοι στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για να πανηγυρίσουν μεταξύ των Μαδριλένων τα γκολ της ομάδας τους. Τους έδειχναν οι κάμερες, τους έβλεπε ο κόσμος, και κανείς δεν αντιδρούσε. Τους επέτρεπαν δηλαδή στο μεγαλύτερο ντέρμπι της χρονιάς, στο πιο σημαντικό ντέρμπι του ποδοσφαιρικού πλανήτη να σηκώνονται και να φωνάζουν υπέρ της ομάδας τους στην έδρα του αντιπάλου, ανάμεσα στους οπαδούς των γηπεδούχων, την ώρα που αυτό το αποτέλεσμα ίσως στερήσει από τη Ρεάλ το ίδιο το πρωτάθλημα.
Σε εμάς, που όλα αυτά προκαλούν εντύπωση και μας οδηγούν να εξηγήσουμε όσα βλέπουν τα μάτια μας σαν αυτά να έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, δεν αξίζει τίποτα περισσότερο από τον χαρακτηρισμό Τρίτος Κόσμος. Αυτοί είμαστε, ας το παραδεχθούμε και ας συνεχίσουμε να βγάζουμε τα μάτια ο ένας του άλλου με το παραμικρό και με την ησυχία μας. Μάλλον έχουμε ανακαλύψει καλύτερη μέθοδο για την επιβίωση του ποδοσφαίρου και του πολιτισμού μας. Αυτοί στη Μαδρίτη, στην Ισπανία, την Αγγλία και την Ευρώπη, εντός και εκτός Σένγκεν, δεν ξέρουν. Εμάς πρέπει να αντιγράψουν… Με τις ομορφιές μας και την καλοκαιρινή υποδοχή των Ευρωπαίων. «Ντου γιου λαικ μαντμαζέλ δι γκρις;», όπως έλεγε και ο Χάρρυ Κλυνν.
Το ζήτημα είναι πως από την εποχή που ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης προφήτευε με απόλυτη ευστοχία το μέλλον της χώρας, ακόμη και στο ποδόσφαιρο, καθώς ήταν άμεσα εμπλεκόμενος στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, όχι απλά δεν έχει αλλάξει τίποτα, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Στην εποχή του οι οπαδοί κάθονταν στην Ελλάδα χωρίς διαχωριστικά στο γήπεδο. Φτάσαμε στην απαγόρευση μετακίνησης οπαδών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα