Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Συσπείρωση με το βλέμμα στην αυτοδυναμία

Το σενάριο της απομάκρυνσης των εκλογών, εάν κλείσει η αξιολόγηση, εξετάζουν στις κλειστές συσκέψεις τους τα ηγετικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα γίνεται πεποίθηση στον 3ο όροφο της οδού Πειραιώς ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «βολικός για τα ξένα συμφέροντα», γι’ αυτό οι δανειστές είναι πολύ πιθανό να του δώσουν την ευκαιρία να φέρει εξωραϊσμένη μια δύσκολη Συμφωνία με σκληρά μέτρα. Αυτό οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη το εκλαμβάνουν ως στήριξη προς την κυβέρνηση.

«Όταν ήμασταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δανειστές μάς είχαν δημιουργήσει μείζον πρόβλημα για 70 καθηγητές του ΕΠΑΛ, και τώρα ανοίγουν το δρόμο προς τον κ. Τσίπρα για μόνιμους διορισμούς» ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στη «ΒτΚ», παρουσιάζοντας ενδεικτικά ένα παράδειγμα της ευνοϊκής στάσης προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, το ζήτημα της επίτευξης της αυτοδυναμίας, αν και δεν θέλει να το θέσει από τώρα ψηλά στην πολιτική της ρητορική, απασχολεί τις ενδότερες σκέψεις της ηγεσίας της Ν.Δ. Για την επόμενη ημέρα η Ν.Δ. αναγνωρίζει τη δυσκολία εξεύρεσης σίγουρων συμμάχων, καθώς η σύνθεση της επόμενης Βουλής παραμένει αβέβαιη. Έτσι, πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να θεωρούνται εν δυνάμει σύμμαχοι δεν είναι βέβαιο ότι θα πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη Ν.Δ. είναι μονόδρομος για να μην εγκαινιαστεί μια περίοδος αστάθειας, και η επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Ν.Δ. είναι σημαντική για να μην μπει σε περιπέτειες το κόμμα της οδού Πειραιώς.

Αν και υπάρχει η άποψη σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ότι ο παράγοντας χρόνος λειτουργεί υπέρ τους, εντούτοις δεν επαναπαύονται και στοχεύουν στην όλο και μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να ιδωθούν οι δύο συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη. Τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο όσο και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Το άνοιγμα στην Εκκλησία με τους τρεις αστερίσκους

Εμφανής πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ικανοποιήσει όλες τις εσωκομματικές τάσεις μέσα στη Ν.Δ. Δεν θέλει να εγκαταλείψει το πιο δεξιό και συντηρητικό ακροατήριο του κόμματός του, κρατώντας, ωστόσο, ισορροπία με τις φιλελεύθερες πεποιθήσεις του.

Η επίσκεψή του στο φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Από εκεί διαμήνυσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει στο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε «κιβωτό αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη». «Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας», υπογράμμισε.
Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν στο ότι υπάρχουν διακριτοί ρόλοι του μεταξύ του Κράτους και της Εκκλησίας, όπως είναι το ισχύον καθεστώς. «Σεβόμαστε τους Θεσμούς, σεβόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης λογοδοτεί στο λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο άνοιγμα προς την Εκκλησία ο κ. Μητσοτάκης έβαλε αστερίσκους, με το βλέμμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους. Έτσι, ενώπιον του Αρχιεπίσκόπου έθεσε ότι «σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται», ορισμένα ζητήματα, όπως «εκπαιδευτικά κ.ά.», πρέπει να επανεξεταστούν.

Θρησκευτικά – Καύση νεκρών – ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν θέματα που η Νέα Δημοκρατία θα υπερασπισθεί στον διακριτό ρόλο Κράτους – Εκκλησίας.
Όσον αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της διδασκαλίας του, ώστε να είναι πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές, ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος με την Εκκλησία. Να υπάρξει συνεννόηση με «διάθεση για σύνθεση».
Στο ζήτημα της καύσης των νεκρών συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης από το 2005 έχει θέσει το ζήτημα αυτό. Σε συζητήσεις, μάλιστα, η Εκκλησία δεν φαίνεται αρνητική, ενώ από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας βλέπουν θετικά τα αιτήματα της Εκκλησίας, όπως να μην υπάρχουν αποτεφρωτήρια μεσα σε Κοιμητήρια ή για όσους επιλέγουν την αποτέφρωση να μην πραγματοποιείται νεκρώσιμος ακολουθία.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ της Εκκλησίας και τη μείωσή του, που τίθεται στο τραπέζι από την Εκκλησία, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς η Νέα Δημοκρατία δεν εξετάζει τη μείωσή του μεμονωμένα για την Εκκλησία, υιοθετώντας ένα ευνοϊκό καθεστώς μόνο για αυτή. Το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ της Εκκλησίας εντάσσεται στη γενικότερη πρόθεση της Ν.Δ. για μεσοσταθμική μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ για όλους.

Η σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο οικοδομείται σταδιακά μέσω ιδιωτικών επικοινωνιών που δεν βλέπουν πάντα το φως της δημοσιότητας. Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αποκρούσει τους επίδοξους μνηστήρες εκ δεξιών της Ν.Δ. που αναζητούν εκλογική μερίδα από το εκκλησιαστικό ποίμνιο. Άλλωστε, η ηγεσία της Ν.Δ. δεν θα έμενε αδρανής να βλέπει το στενό πρέσινγκ του κ. Πάνου Καμμένου προς τον Αρχιεπίσκοπο. Οι αιχμές του κ. Μητσοτάκη για αναζήτηση «πιστοποιητικών θρησκευτικής συνέπειας από πολιτικό ωφελιμισμό», και για την υποκρισία όσων «προσκολλώνται όψιμα στην Εκκλησία, γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι», είχαν κατεύθυνση προς την κυβέρνηση.

Πάντως, από την Πειραιώς αντικρούουν τις επιθέσεις για άνευ όρων σύμπλευση με την Εκκλησία. Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τόνισε στη «ΒτΚ» καυστικά: «Δεν είναι δικός μας εταίρος και μέλος της κυβέρνησης ο κ. Καμμένος, ο οποίος είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι αν θέλει να φύγει από την κυβέρνηση, θα το κάνει».

Μήνυμα ενότητας η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή

Μέρος του επικοινωνιακού σχεδιασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να θεωρηθεί και το νέο τετ-α-τετ που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Και αν στο επιτελείο της Ν.Δ. εντάσσουν τη συνάντηση στο πλαίσιο της βούλησης του κ. Μητσοτάκη να έχει ο ίδιος προσωπικές επαφές με τους πρώην αρχηγούς της Ν.Δ. και ότι συστηματικά προγραμματίζει στην ατζέντα του συναντήσεις μαζί του, καθώς έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους, η 70λεπτη συνάντηση με τον κ. Καραμανλή μετά το επεισόδιο με την κ. Παπακώστα στέλνει μήνυμα προς τους αυτο-αποκαλούμενους καραμανλικούς βουλευτές. Η δημοσιοποίηση της συνάντησης είχε ως στόχο να σταματήσουν τα διάφορα σενάρια που οι διαρροές τους –σύμφωνα με τη Ν.Δ.– εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου, περί δήθεν στήριξης του πρώην πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα. Με τη συνάντηση έστειλαν μήνυμα ενότητας της Ν.Δ. και στοχοποίησαν τον κ. Τσιπρα, συζητώντας για τις κυβερνητικές ευθύνες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συζητήθηκαν εσωκομματικά θέματα. Στόχος του κ. Μητσοστάκη είναι να σβήσει εν τη γενέσει τη οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση