Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η καθυστερημένη συμφωνία φέρνει νέο Μνημόνιο – Ν. Θάσιος

Μετά κόπων και βασάνων η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε. Ο κύκλος της ύφεσης, όμως, παραμένει ανοιχτός. Η Οικονομία παραμένει στην εντατική. Η επιχειρηματικότητα φυτοζωεί. Η κοινωνία στενάζει. Η χώρα, δυστυχώς, παραμένει εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες μνημονιακές λογικές.

Ας δούμε τι ακριβώς φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης:

• Η κυβέρνηση Τσίπρα έλεγε ότι θα κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση «χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα». Τελικώς, παίρνει μέτρα μισού δισ. ευρώ για το 2018 και 3,6 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά.

• Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έλεγε ότι θα παραιτηθεί αν μειωθεί το αφορολόγητο όριο κάτω από τα 9.000 ευρώ. Σήμερα, το πετσοκόβει πάνω από 3.000 ευρώ –διαμορφώνεται στις 5.681 ευρώ για άγαμο φορολογούμενο– επιβαρύνοντας με 600-660 ευρώ το χρόνο κάθε μισθωτό, συνταξιούχο και αγρότη. Ο ίδιος κρατά την καρέκλα του, οι πολίτες χάνουν ένα μηνιάτικο ο καθένας.

• Η κυβέρνηση Τσίπρα έλεγε ότι δεν κόβει ούτε ένα ευρώ τις συντάξεις. Τώρα τις κόβει όλες, μεσοσταθμικά κατά 9%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες και τη νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Δηλαδή, αντί να δώσει τη 13η σύνταξη που υποσχόταν, κόβει ακόμη τη 12η σύνταξη με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς και την 11η με τη μείωση του αφορολογήτου!

• Η κυρία Αχτσιόγλου έλεγε ότι πέτυχε στα Εργασιακά τη «ρήτρα της επεκτασιμότητας» και της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» των κλαδικών συμβάσεων. Στην πράξη, καλείται να νομοθετήσει το ακριβώς αντίθετο! Δηλαδή, την επέκταση της ρύθμισης του 2011 μέχρι το τέλος του 3ου Μνημονίου!

Με λίγα λόγια, η τεχνική συμφωνία με τους πιστωτές κλείνει δίχως καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του Χρέους και καμία ρητή αναφορά για ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στον αντίποδα, διατηρείται για πολλά χρόνια ακόμα –τουλάχιστον έως το 2021– ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Επιβάλλονται νέα μέτρα μείωσης κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών ύψους 447.000.000 ευρώ για το 2018, αλλά και πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου.

Συνολικά, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ. Είναι, δηλαδή, 8,5 φορές περισσότερα από ό,τι προέβλεπε το περίφημο «e-mail Χαρδούβελη».

Τέταρτο Μνημόνιο

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Θεσμούς αποτελεί, ουσιαστικά, το προσύμφωνο ενός 4ου Μνημονίου.

Και αυτό διότι:

1. Η χώρα δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, μέχρι τουλάχιστον το 2021.

2. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για το 2018 να μειώσει «φορολογικές δαπάνες», δηλαδή φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, καθώς και διάφορα κοινωνικά επιδόματα ύψους τουλάχιστον 447.000.000 ευρώ.

3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την περίοδο μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου για:

α) Περικοπή 1% του ΑΕΠ των συντάξεων από το 2019 για όλους τους συνταξιούχους, μέσω περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι κατ’ ανώτατο όριο 18%, και συμπληρωματικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αν χρειάζονται, και με πάγωμα των αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό μέχρι το 2021.

β) Μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το 2020, μέσω μείωσης του αφορολογήτου στα 5.681 ευρώ για άγαμο, έως 6.590 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά.

4. Υπό προϋποθέσεις και αν υπάρχει διατηρήσιμη υπερ-απόδοση έναντι του στόχου, τότε θα ενεργοποιηθεί, από το 2019 το νωρίτερο, πακέτο αντιμέτρων, όπως:

i. Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (CIT) από το 29% στο 26%, κόστους 0,2% του ΑΕΠ.
ii. Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (PIT), με εισαγωγικό συντελεστή 20%, αντί για 22%, κόστους 0,5% του ΑΕΠ.
iii. Μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, με διατήρηση της υφιστάμενης κλίμακας, κόστους 0,2% του ΑΕΠ.
iv. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κόστους 0,1% του ΑΕΠ. Αρχικά, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018 θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες από σχετική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. Αν η αναπροσαρμογή οδηγήσει σε μείωση των αναμενόμενων εισπράξεων κάτω από 2,7 δισ. ευρώ, τότε θα διευρυνθεί η βάση ή θα αναπροσαρμοστούν υψηλότερα οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η εν λόγω αναπροσαρμογή θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
v. Αύξηση κοινωνικών επιδομάτων κόστους 0,6% του ΑΕΠ (επιδόματα στέγασης 0,2% του ΑΕΠ, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επιδόματα τέκνων 0,1% του ΑΕΠ, σχολικά γεύματα 0,1% του ΑΕΠ, βρεφονηπιακοί σταθμοί και προσχολική εκπαίδευση 0,15% του ΑΕΠ, μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη με εισοδηματικά κριτήρια 0,1% του ΑΕΠ).
vi. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές κόστους 0,2-0,3% του ΑΕΠ.
vii. Αύξηση των δαπανών για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης κόστους 0,1%-0,2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν μόνο αν το βασικό σενάριο των προβλέψεων εξασφαλίζει περιθώριο ασφαλείας 0,2% του ΑΕΠ πάνω από το στόχο 3,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2021.

Δηλαδή, για να εφαρμοστούν στο ακέραιο τα «αντίμετρα 2% του ΑΕΠ», η κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 5,7% του ΑΕΠ ή πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση