Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ταχεία διευθέτηση του χρέους επιμένει να βλέπει ο πρωθυπουργός

Πολύ κοντά σε συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, δήλωσε ότι βρίσκεται η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Παιδείας, υποστήριξε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να υπάρχει δέσμευση για την διευθέτηση του χρέους πριν από την τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ης Μαϊου.

«Πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για μια ουσιαστική διευθέτηση και η διευθέτηση πλέον αφορά την ρητή υποχρέωση των εταίρων μας διότι εμείς έχουμε βγει από το κάδρο. Η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο. Θα μου επιτρέψετε να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Θα διεξάγονται μέχρι τις 22 του Μάη που είναι το κρίσιμο Eurogroup”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε υποστηρίξει ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για τη διευθέτηση του χρέους πριν από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή στις 18 Μαϊου.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα υπάρχει και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλεινουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα αλλά παίρνουμε μέτρα και δεσμευόμαστε για την εφαρμοφή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του δημόχιου χρέους. Αυτό δεν είναι ένα σχήμα λόγου είναι μια πραγματικότητα. Τα μέτρα επιπλέον 1 + 1% τα περιοριστικά τα απαίτησε το ΔΝΤ.

Στην αρχή τα απαιτούσε με το επιχείρημα ότι είναι μέτρα αναγκαία για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Όταν όμως απεδείχθη ότι τους δημοσιονομικούς στόχους τους πιάνουμε χωρίς να έχουμε ανάγκη αυτά τα μέτρα, το επιχείρημα άλλαξε και θεωρούν ποιοτικής σημασίας μέτρα για να αλλάξει το μίγμα πολιτικής. Για αυτό έρχονται ταυτόχρονα με ισόποσα αντίμετρα. Εϊναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους.

Άρα αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Και άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων. Δεν είναι σχήμα λόγου. Πρέπει να είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαιου σε ότι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida για την εφαρμογή των λεγόμενων αντίμετρων, τα οποία προβλέπουν και επέκταση των σχολικών γευμάτων, υποστήριξε πως είναι βέβαιος ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν.
«Η πεποίθηση μου είναι ότι η μη εφαρμογή των αντιμέτρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας. Καθ ότι η οικονομία μας με ρυθμούς σχεδόν στασιμότητα το 2016 είχε πλεόνασμα 4,2% πολλές προβλέψεις λένε ότι θα έχουμε 2% και πάνω από 2% το 2017 και το 2018. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην ξαναπιάσουμε τους στόχους. Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους και θα εφαρμοστεί το σύνιλο των αντιμέτρων και το 2019 και το 2020. Είναι απολύτως βέβαιο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το επόμενο διάστημα.
«Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις σκέψεις μας. Άλλωστε κάναμε πρόσφατα ανασχηματισμό. Στόχος είναι τώρα να τρέξουμε και όχι να αλλάζουμε τα σχήματα, να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε από αυτή τη συνέντευξη: Τώρα τρέχουμε».

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση