Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σύγκρουση κυβέρνησης Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους

Την αντισυνταγματικότητα της παράτασης χιλιάδων συμβάσεων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκρινε ομόφωνα η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Πρόκειται επί της ουσίας για τη δεύτερη βόμβα που ρίχνει στην κυβέρνηση το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς την Τρίτη είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων από το 2019, που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την κ. Θεοτοκάτου και εισηγήτρια τη Μαρία Αθανασοπούλου, σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή της έκρινε με πλειοψηφία 17 ψήφων έναντι 14 ότι τα εντάλματα πληρωμών των συμβασιούχων δεν μπορούν να εγκριθούν και οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν τους μισθούς που έλαβαν όλο το διάστημα που παρατάθηκαν οι συμβάσεις τους. Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επανέλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι μονιμοποιήσεις δεν μπορούν να γίνουν καθώς απαγορεύονται ρητά από το Σύνταγμα, όπως απαγορεύονται και οι παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων.

Ωστόσο, και όσον αφορά στην τελευταία απόφαση, με βάση αυτή αποκλείεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους και επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Την ίδια στιγμή, η απόφαση προκαλεί συνέπειες, καθώς απαγορεύει και την πληρωμή των συμβασιούχων για όσο καιρό οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Η απόφαση αφορά σε χιλιάδες συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί με οκτάμηνες συμβάσεις οι οποίες έληξαν το 2015. Τότε η κυβέρνηση παρενέβη δίνοντας παράταση μέχρι τα τέλη του 2016 και εν συνεχεία προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση δίνοντας κι άλλη παράταση μέχρι τα τέλη του 2017. Ήδη όμως είχαν προκληθεί αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές, ενώ και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο με επιμέρους αποφάσεις είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις, με το σκεπτικό ότι μετά το τέλος της διετίας σε μία σύμβαση δεν μπορεί να υπάρξει παράταση.

Σε μία άλλη παρέμβαση, η κυβέρνηση πέρασε και τροπολογία -και σε άσχετο, μάλιστα, νόμο- η οποία ανέφερε ότι «οι συμβάσεις παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης». Στην κίνηση αυτή αντέδρασαν για μία ακόμα φορά οι δημοτικές αρχές, ωστόσο με εγκύκλιό του προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνιζε ότι η παράταση των συμβάσεων στην καθαριότητα είναι υποχρεωτική.

Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει διάσκεψη για το ίδιο θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Δριμεία επίθεση στους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση απαράδεκτα διέρρευσε στον Τύπο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα επιδρώντας αρνητικά στο κύρος της δικαιοσύνης» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας τα επικριτικά σχόλια εναντίον των δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Η δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύει τον εαυτό της από τις προσπάθειες πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιούν δικαστικές αποφάσεις στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε: «Η ίδια η δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να τηρεί με μεγάλη αυστηρότητα τους συνταγματικούς κανόνες που προβλέπουν ότι οι δικαστικές αποφάσεις γίνονται γνωστές μόνο με τη δημοσίευσή τους».

Παρά τη δικαστική απόφαση ο κ.  Τζαακόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα αναλάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, νομοθετική ή άλλη, για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους».

Εξαπέλυσε παραλλήλως σφοδρή επίθεση και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα δήλωσε για τους συμβασιούχους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σαν απαράδεκτα θριαμβευτική και προκλητική δήλωση που έσφυζε από χαιρεκακία.

«Το νομικό σύστημα της χώρας και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με δήλωσή του κάνει λόγο για «ακατάσχετο, και παντελώς ατεκμηρίωτο σχολιασμό, μίας εικαζόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου» και για «αυθαίρετη και υπερχειλή πολιτικής σκοπιμότητας κριτική προς την κυβέρνηση με αφορμή ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτικά παιχνίδια, αλλά σπεύδουν κιόλας με απίστευτο κυνισμό και χαιρεκακία να «πληροφορήσουν» τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ότι δεν θα πληρωθούν για την εργασία που έχουν ήδη παράσχει».

Ο κ. Σκουρλέτης επιμένει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας «που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζει ότι «η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά».

 

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση