Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μητρώο Πολιτικών Στελεχών Νέας Δημοκρατίας: ανανέωση στην πράξη, με αξιοκρατία και άνοιγμα στην κοινωνία των πολιτών – Νίκος Θάσιος

Η Νέα Δημοκρατία ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους πολίτες καλώντας τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή. Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών είναι ένα άνοιγμα στην κοινωνία, μια ανανέωση προσώπων, αλλά και ιδεών, με αξιοκρατία και αξιολόγηση. Μέσα από μια απόλυτα διάφανη, δομημένη διαδικασία που αλλάζει ριζικά τον τρόπο επιλογής πολιτικών στελεχών.

Από τη δυσπιστία, στις «φρέσκες» ιδέες

Σήμερα οι πολίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την ενασχόληση με την πολιτική. Εκτιμούν ότι για να ενταχθούν σε κάποιο πολιτικό σχηματισμό πρέπει να έχουν προσωπική επαφή ή σχέση με την ηγετική ομάδα. Είναι πολίτες που έχουν απογοητευτεί από τη στασιμότητα και βλέπουν με δυσπιστία το πολιτικό σύστημα.

Άνθρωποι που δεν μπήκαν ποτέ στις κομματικές λογικές και δεν περίμεναν σε κομματικούς προθαλάμους, αλλά που έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν. Και που θέλουν να προσφέρουν. Είναι αυτοί που χρειάζεται να ενταχθούν στην πολιτική ζωή. Είναι αυτοί που ζουν τις αγωνίες της κοινωνίας, θέλουν να μετέχουν στη χάραξη των νέων πολιτικών και μπορούν να συνδράμουν ενεργά με τις ιδέες τους στην ανάταση της κοινωνίας και της Οικονομίας.

Ανοιχτές πόρτες σε όλους

Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας σπάει τα στεγανά των παραδοσιακών κομμάτων. Είναι ένα κάλεσμα σε όσους πολίτες θέλουν και μπορούν να βγουν μπροστά. Να αναλάβουν ευθύνες, να μοιραστούν εμπειρίες, γνώσεις και ιδέες. Να συμβάλουν για να αναβαθμιστεί ο πολιτικός διάλογος, για να βρεθούν απαντήσεις στα δύσκολα ζητήματα. Για να μπορέσει και πάλι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.

Η λειτουργία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να ανακαλύπτει στην κοινωνία των πολιτών ένα «χρυσωρυχείο» ανθρώπων δραστήριων, με κοινωνική παρουσία, με επαγγελματική επάρκεια, με πολιτική ευαισθησία, με πολιτικό κριτήριο, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα κοινά.

Τα κόμματα είναι οι άνθρωποί τους

Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί που παράγουν πολιτική. Στον πυρήνα τους βρίσκεται το στελεχικό τους δυναμικό. Τα κόμματα είναι οι άνθρωποί τους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Για να μπορούν τα κόμματα να λειτουργήσουν με έναν τρόπο σύγχρονο και αποτελεσματικό χρειάζονται δομή, οργάνωση, διαδικασίες, συγκεκριμένους ρόλους.

Πάνω από όλα, χρειάζονται εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης και επιμόρφωσης. Συστήματα, που θα επιτρέπουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα. Με κριτήρια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά και όχι επειδή κάποιος μπορεί να είναι κολλητός ή φίλος κάποιου άλλου.

Αξιολόγηση για όλους

Η έννοια της αξιολόγησης είναι κομβική για να αντιληφθεί κανείς την αξία δημιουργίας και λειτουργίας του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Από τη φύση της η αξιολόγηση είναι μία διαδικασία που ενέχει υποκειμενικά κριτήρια. Ειδικά όταν συζητάμε για διαδικασίες που δεν μπορούν να τυποποιηθούν εύκολα και δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

Ωστόσο, στις μέρες μας η επιστήμη της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων δίνει στους Οργανισμούς πολλά εργαλεία, έτσι ώστε να μπορούν να αξιολογούν με τεχνοκρατικό και αντικειμενικό τρόπο.

Ανανέωση στην πράξη

Το πολιτικό προσωπικό χρειάζεται διαρκή ανανέωση. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη φρεσκάδα και την ορμή του νέου. Η χώρα έχει ανάγκη από κάθε αξιόλογο πολίτη που θέλει και μπορεί να προσφέρει, χτίζοντας το αύριο της Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από δομημένες διαδικασίες προσέλκυσης, επιλογής, επιμόρφωσης, αξιοποίησης και αξιολόγησης στελεχών και εθελοντών.

Όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Το Μητρώο απευθύνεται σε όλους αυτούς που υπάρχουν, αλλά δεν έχουν βγει μπροστά ακόμα. Με το Μητρώο τούς δίνεται αυτή η δυνατότητα να φωνάξουν «Είμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεισφέρουμε. Θέλουμε να γίνουμε κομμάτι στη μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση