Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στο στόχαστρο οι συνεπείς, σε ασυλία όλοι οι άλλοι – του Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Εδώ και τώρα να μπει “φρένο” στις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού»

Τώρα που επιτεύχθηκε η Συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και μπορούμε πλέον βάσιμα να ελπίζουμε σε μία –έστω και μικρή– αναστροφή του κλίματος, είναι ώρα να ασχοληθούμε με θέματα που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση την Οικονομία, και που τα είχαμε αφήσει για αρκετό καιρό στο περιθώριο.
Πριν ακόμη αναλάβει την εξουσία η σημερινή κυβέρνηση τα υψηλόβαθμα στελέχη της τόνιζαν την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, και γενικότερα του «συμμαζέματος». Παρόμοιες δηλώσεις συνεχίστηκαν και μετεκλογικά, απόδειξη της σημασίας που έδιναν στη συγκεκριμένη δράση για την ανόρθωση της Οικονομίας και τη δικαιότερη αντιμετώπιση των φορολογουμένων. Στόχος ήταν να αυξηθούν, βέβαια, τα δημόσια έσοδα, αλλά και να σταματήσει η συνεχής επιβάρυνση των ίδιων και των ίδιων, δηλαδή ουσιαστικά της μεσαίας τάξης, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του μισθωτού. Έτσι υποτίθεται ότι θα έμπαινε και ένας φραγμός στη δημιουργία νέων ανεξόφλητων οφειλών, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την Οικονομία μας.
Τι έχουμε δει έως σήμερα σχετικά με την υλοποίηση των εξαγγελιών; Ουσιαστικά τίποτα. Πέρα από κάποια αποσπασματικά μέτρα η φοροδιαφυγή δεν έχει παταχθεί, τα έσοδα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα, οι ανεξόφλητες οφειλές αυξάνονται. Καθοριστικό ρόλο στην τελευταία παράμετρο παίζει, βέβαια, και η αλλαγή του ασφαλιστικού μας συστήματος, με τις υπερβολικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες –μικρομεσαίοι κυρίως– δυσκολεύονται πάρα πολύ να καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές που τους αναλογούν. Το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, όμως, αυτών των αναποτελεσματικών πολιτικών είναι οι συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που επικρατούν για τα καλά στην Αγορά και τείνουν να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας.
Την ώρα που χιλιάδες μικρομεσαίοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να φανούν συνεπείς στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές απαιτήσεις, προκειμένου να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους, αρκετοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση και επιδίδονται ανερυθρίαστα στο «ευγενές» σπορ της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Δηλαδή για άλλη μία φορά μπαίνουν στο «στόχαστρο» οι συνεπείς και παραμένουν σε καθεστώς ασυλίας όσοι καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τις υποχρεώσεις τους. Για να γίνω πιο κατανοητός θα δώσω ένα παράδειγμα που συναντάμε πολλές φορές στην Αγορά. Με τους τζίρους να έχουν κατρακυλήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι, πλέον, πολύ λιγότερα. Όταν ο συνεπής επιχειρηματίας από αυτά τα περιορισμένα έσοδα επιδιώξει να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της Πολιτείας είναι δεδομένο ότι θα έχει μικρότερο μπάτζετ να διαθέσει για την επιχείρησή του, όπως για ανανέωση του εμπορικού του στοκ. Πώς θα καταφέρει, όμως, να είναι ανταγωνιστικός προς όλους εκείνους που συστηματικά φοροδιαφεύγουν και που έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα για προμήθειες, άρα αυξημένες πιθανότητες να απευθυνθούν στο καταναλωτικό κοινό προσφέροντάς του περισσότερες επιλογές; Όσο για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, εκεί και αν επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, που τελικά οδηγεί σε ακόμα πιο βάναυσες συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Για παράδειγμα τα χιλιάδες «μπλοκάκια» που έκλεισαν.
Πού πήγαν όλοι αυτοί που αμείβονταν με δελτίο παροχής υπηρεσιών; Εξαφανίστηκαν; Όχι βέβαια. Οργιάζει, όμως, το καθεστώς της αδήλωτης εργασίας. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον εργαζόμενο όμως.
Επηρεάζει και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, άρα τις μελλοντικές συντάξεις όλων μας, όπως επηρεάζει αρνητικά και τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων δεν μπορούν να «αποκρύψουν» τους εργαζόμενούς τους.
Δηλαδή μία επιχείρηση έχει ένα σημαντικό κόστος για τις εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή κάποια άλλη έχει φροντίσει τεχνηέντως να «απαλλαγεί» από αυτά τα βάρη. Για ποια ισότητα μιλάμε δηλαδή;
Μάλιστα, αυτή την εξέλιξη την είχαμε προβλέψει στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας και είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τις συνέπειες των επιλογών τους.
Είναι τραγικό η ίδια η Πολιτεία να ωθεί στην παραβατικότητα τους επιχειρηματίες, τους φορολογουμένους, αλλά και τους εργαζομένους.
Δυστυχώς, όσοι δεν μπορούν να «κρύψουν», δεν επιζούν. Η παραοικονομία σε όλο της το μεγαλείο δηλαδή.

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση