Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Καρκίνος, διατροφή και μορφή θεραπείας – Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Αν πάσχετε από καρκίνο είναι πολύ πιθανό να λαμβάνετε κάποια μορφή θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και/ή ακτινοβολία, η οποία θα επηρεάσει τις διατροφικές σας συνήθειες και πιθανότατα το επίπεδο των λαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών.
Η πρώτη προτεραιότητα σε κάθε πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε θερμίδες και σε πρωτεΐνες. Αν κάποιο άτομο δεν τρώει αρκετά και εξατομικευμένα, ανάλογα με την μορφή θεραπείας και τον τύπο καρκίνου, για να καλύψει αυτές τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, τότε θα αρχίζει να χάνει βάρος, μυϊκή μάζα, δύναμη και φυσική αντοχή. Αν υποβάλλεστε σε κάποια μορφή θεραπείας είναι πάρα πολύ πιθανό να επηρεάσει τις διατροφικές σας συνήθειες και πιθανότατα το επίπεδο των λαμβανόμενων θρεπτικών συστατικών.

Τι κάνω στην έναρξη της θεραπείας;
Στην έναρξη της θεραπείας μπορεί να νιώθετε αρκετά καλά, ώστε να συνεχίζετε να διατρέφεστε όπως πριν. Καθώς, όμως, η θεραπεία συνεχίζεται, κάποιες πιθανές παρενέργειες, (π.χ.: απώλεια βάρους, ανορεξία, ενοχλήσεις στο στόμα και στο φάρυγγα, αλλαγές στη γεύση, ξηροστομία, ναυτία & έμετος, διαρροϊκές κενώσεις, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη), μπορεί να σας εμποδίσουν από το να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.
Λόγω της θεραπείας σας, ίσως συναντήσετε κάποιες δυσκολίες στο να ακολουθήσετε μια κανονική – ισορροπημένη διατροφή. Επιπλέον, η εξέλιξη της ασθένειας και της θεραπείας σας μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας και να κινδυνεύσετε από θερμιδικό και πρωτεϊνικό υποσιτισμό, παράγοντας που ευθύνεται για την επιδείνωση της κατάστασής σας.

Ο υποσιτισμός αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα;
Ο θερμιδικός και πρωτεϊνικός υποσιτισμός προκαλείται από ανεπαρκή λήψη τροφής ή ανεπαρκή διατροφικό σχεδιασμό ή ανεπαρκή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την κάλυψη των μεταβολικών απαιτήσεων. Ο υποσιτισμός αυτός, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξασθενεί τον οργανισμό και μειώνει την ανοχή στη θεραπεία. Για αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί επιμένουν στη σημασία της λήψης πρωτεϊνών και θερμίδων, καθώς επίσης και των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που είναι απαραίτητα.
Να είστε πολύ προσεκτικοί στις «δίαιτες-μόδα» και στα προϊόντα που υπόσχονται να «γιατρέψουν» την ασθένειά σας. Οι δίαιτες αυτές και τα «γιατροσόφια», σπάνια εφοδιάζουν τον οργανισμό σας με τις απαραίτητες θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμα και αν είστε υπέρβαρος, πρωταρχικός σας στόχος θα πρέπει να είναι να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις διατροφικές σας συνήθειες.
Με έναν καλό σχεδιασμό και με τα σωστά τρόφιμα θα είστε σε θέση να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας τις περιόδους της θεραπείας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να προσαρμόζετε τη διατροφή σας στις εκάστοτε ανάγκες σας.

Η θρεπτική υποστήριξη στον καρκίνο παίζει σημαντικό ρόλο;
Η θρεπτική υποστήριξη στον καρκίνο βελτιώνει την πρόγνωση, βελτιώνει την απάντηση και μειώνει τις επιπλοκές στη χειρουργική θεραπεία, τη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, αυξάνει την επιβίωση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Άρα, ο στόχος είναι να διατηρηθεί ικανοποιητική πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

ΕΥΜΕΝΗΣ Π. ΚΑΡΑΦΥΛΛΙΔΗΣ BSc (Hons), MSc, NYSCDN, Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Πανεπιστημίου Leeds M., Αγγλία, Πανεπιστημίου Columbia, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ General, Μέλος Ογκολογικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ General

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση