Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αδειάζουν ακόμη και τα παγκάρια!!!

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα έσοδα από το παγκάρι, καθώς η οικονομική κρίση έχει μπει στον έβδομο χρόνο της και οι πιστοί μετράνε ακόμα και το τελευταίο 10λεπτο. «Πολλά μικρά κέρματα, κουμπιά, αλλά και νομίσματα χωρών της Μέσης Ανατολής» βγαίνουν από το παγκάρι στο τέλος κάθε μήνα στις ενορίες όλης της χώρας.
Εφημέριος κεντρικού ναού της Αθήνας είπε προς τη «ΒτΚ» ότι τα περισσότερα των νομισμάτων είναι μονόλεπτα, δίλεπτα, πεντάλεπτα, δεκάλεπτα και εικοσάλεπτα, λιγότερα πενηντάλεπτα, ενώ ευρώ ή δίευρα, μαζεύονται, πια, μόνο στις μεγάλες γιορτές, σε γάμους ή βαφτίσια. «Τα πορτοκαλιά κάνουν θραύση» όπως μας είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας τα νομίσματα των λεπτών λόγω του χρώματος, μονολόγησε απολογητικά ότι έχει γίνει κουραστική και η καταμέτρηση τόσω μικρών νομισμάτων, ενώ η εικόνα είναι παρόμοια σε πολλές επαρχιακές ενορίες όπως του μεταφέρουν πρωτοσύγκελοι Μητροπόλεων!
Η στενότητα αυτή στα «ιερά οικονομικά» από την πτώση των εσόδων στο παγκάρι αντικατοπτρίζεται στο έλλειμμα που παρουσιάζει ο ετήσιος απολογισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το έλλειμμα προσεγγίζει το 1 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των ναών της προς την ίδια, αδυναμία που οφείλεται στην πτώση των παγκαριών εξαιτίας της δεινής οικονομικής κρίσης.
Όπως μας τόνισε κορυφαίο στέλεχος του Κεντρικού Οργανισμού της Εκκλησίας στη Μονή Πετράκη, το δαιδαλώδες σύστημα υπαγωγής των ναών και των εσόδων τους (ιδρύματα, προσκυνήματα, κοιμητήρια) των 82 Μητροπόλεων της χώρας, είναι αυτό που εμποδίζει την ύπαρξη μιας συγκεκριμένης εικόνας, απόλυτης σε αριθμούς, που θα μπορούσε να αναδείξει τη μείωση των εσόδων από το παγκάρι. Γι’ αυτό και η πλέον πρόσφορη ένδειξη της απροθυμίας των πιστών να είναι γενναιόδωροι στα παγκάρια είναι η διόγκωση του κεντρικού ελλείμματος της Αρχιεπισκοπής.
Οι επιπτώσεις από τη μείωση των εσόδων του παγκαριού είναι αλυσιδωτές. Δεν είναι ότι στερείται χρήματα μόνον η Εκκλησία. Στερείται, για παράδειγμα, ακόμα και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στο οποίο έχει ενταχθεί ο εφημεριακός Κλήρος, και το οποίο εισπράττει εισφορά σε ποσοστό 7% επί των ακαθαρίστων εσόδων των ενοριακών ναών (πέραν των κρατήσεων στους μισθούς του Κλήρου), και σε ποσοστό 6% επί των ακαθαρίστων εσόδων των μη ενοριακών ναών, ήτοι φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιερών προσκυνημάτων και κοιμητηρίων. Ακόμα και το χαρτόσημο του Δημοσίου (2,7%) είναι και αυτό, κατ’ επέκταση, μειωμένο.
Η «απάντηση» της Εκκλησίας στην κρίση του «παγκαριού της Κυριακής», είναι η διοργάνωση στοχευμένων λατρευτικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η περιφορά και το προσκύνημα σε ιερά λείψανα ή εικόνες αγίων, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό πιστών. Χωρίς, ασφαλώς, να αποτελεί πανάκεια αυτή η επιλογή, αποφέρει, ωστόσο, έσοδα διόλου ευκαταφρόνητα. Για παράδειγμα τα έσοδα από το προσκύνημα πρόπερσι των Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας προσέγγισαν τις 270 χιλ. ευρώ, ενώ το φετινό προσκύνημα των Λειψάνων της Αγίας Ελένης ίσως και να αποφέρει έσοδα της τάξεως του μισού εκατ. ευρώ. Αξίζει, όμως, να επισημανθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις προσκυνημάτων η Αποστολική Διακονία, δια του γενικού διευθυντού της, επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου, προτρέπει τους πιστούς –κατανοώντας τις επιπτώσεις της κρίσης– αντί χρημάτων στα παγκάρια, να φέρει ο καθένας όσα φάρμακα μπορεί προκειμένου να ενισχυθούν τα κοινωνικά φαρμακεία!

Από το παγκάρι το 50% του εφάπαξ του Κλήρου!

Πρόβλημα από τα μειωμένα έσοδα του παγκαριού θα υπάρξει και με το εφάπαξ του Κλήρου, αφού, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 781/2017 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 50% του εφάπαξ των ιερέων θα προέρχεται από το παγκάρι σε ξωκλήσια και παρεκκλήσια.
Προ διμήνου οι δικαστές απέρριψαν την αίτηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.7.2009 απόφαση του υπουργού Απασχόλησης, με την οποία το 50% των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων των ιερών παρεκκλησίων και των εξωκκλησιών θα πηγαίνουν στην καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους ιερείς.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς των προσφευγόντων και έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει καμία συνταγματική διάταξη και δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ): «…Δεν αποτελεί παρά συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησίων και εξωκκλησιών στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών». Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι η αναγκαιότητα του μέτρου «αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)».

  • Τα παράδοξα του παγκαριού σε Τήνο και Λουτρά Καϊάφα

    Το μεγαλύτερο και πλέον προσοδοφόρο ίδρυμα- προσκύνημα της χώρας παραμένει η Παναγία της Τήνου, όπου τα ετήσια έσοδα προσεγγίζουν –σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες– τα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ. Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι από τα έσοδα του προσκυνήματος ένα ποσοστό μόλις 2% πηγαίνει στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου, τη στιγμή που ο δήμος λαμβάνει το 10%! Το υπόλοιπο μέρος των εσόδων, σύμφωνα με το Ν. 349/1976 «Περί διοικήσεως του Πανελληνίου Ιερού ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου» διατίθενται κατά 5% στην Αποστολική Διακονία, συντηρούνται εξ ολοκλήρου οι προϋπολογισμοί του Γηροκομείου Τήνου και του Ιδρύματος Προβολής Τηνιακού Πολιτισμού, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα διατίθεται για κοινωφελείς σκοπούς στην Τήνο, όπως η ανέγερση/επισκευή σχολείων ή η κατασκευή/επισκευή δρόμων, μνημείων ή λιμένων.
    Όπως επεσήμανε προς τη «ΒτΚ» ο μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Δωρόθεος Πολυκανδριώτης, η διάθεση των εσόδων του Ιερού Ιδρύματος αποφασίζεται βάσει προϋπολογισμού καταρτιζόμενου από Διοικητική Επιτροπή και εγκρινόμενου από το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς την ανάμειξη της επιχώριας Μητρόπολης ή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας. Τα δε έσοδα καταμετρώνται ετησίως από… λαοσύναξη (!), στην οποία μετέχουν οι διευθυντές όλων των τραπεζικών υποκαταστημάτων και εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., διαδικασία την οποία υπερασπίζεται με πάθος ο κ. Δωρόθεος.
    Επίσης, όπως αποκαλύπτει σε άρθρο του στον «Εφημέριο», ο β’ αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια σαφής τάση πολλών Οργανισμών ή Φορέων του Δημοσίου να ιδρύουν παρεκκλήσια ή να εκμεταλλεύονται υφιστάμενα σε ιδιοκτησίες τους, προκειμένου να συμπεριλαμβάνουν στα έσοδά τους και το αντίστοιχο παγκάρι.
    «Χαρακτηριστική ως προς αυτό», επισημαίνει ο κ. Νικολόπουλος, «είναι η περίπτωση του ΕΟΤ, ο οποίος ιδίως στα θέρετρά του, όπου υπάρχουν ιαματικά λουτρά, και επομένως πλειοψηφούν οι ηλικιωμένοι, επιδιώκει να λειτουργεί παρεκκλήσιο για τις θρησκευτικές ανάγκες των λουομένων, τα έσοδα του οποίου προσκυρώνονται στα έσοδα του αντίστοιχου θερέτρου. Αυτό για παράδειγμα, συμβαίνει στα Λουτρά της Λίμνης Καϊάφα, όπου ενώ η Ιερά Μητρόπολις Τριφυλίας και Ολυμπίας συγκατατίθεται και στέλνει κληρικό από τη Ζαχάρω καθ’ όλη τη διάρκεια της παραθεριστικής περιόδου, το παγκάρι του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης Λουτρών Καϊάφα το καρπούται ο ΕΟΤ»!

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση