Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Σ. Ζαχαράκη: «Πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους η υπόθεση Καμμένου»

«Η υπόθεση Καμμένου έχει την οσμή και τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού σκανδάλου πρώτου μεγέθους», αναφέρει στη συνέντευξή της στη «Βραδυνή της Κυριακής» η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη, και προσθέτει ότι «η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να έρθουν όλα στο φώς, να διερευνηθούν τα πάντα, και ο καθένας να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Τόσο τις πολιτικές όσο και όποιες άλλες προκύψουν». Αναφερόμενη στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μία παριστάνοντας τον «διαπραγματευτή», και την άλλη υπογράφοντας με τα δύο χέρια όταν αισθάνεται ότι ο χρόνος της εξαντλείται. Ωστόσο, η κ. Ζαχαράκη θεωρεί πως η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει εξαντλήσει μέχρι ρανίδας το πολιτικό της κεφάλαιο. «Μια κυβέρνηση ξεκομμένη από την κοινωνία, ξεκομμένη από την ίδια την πραγματικότητα, γαντζωμένη μόνο στις καρέκλες και στα προνόμια που απολαμβάνουν τα στελέχη της, δεν έχει πολύ μακριά να πάει», υπογραμμίζει.
Σχετικά με τις συνεργασίες με άλλα κόμματα που θα επιδιώξει η Ν.Δ., αλλά και ύστερα από τον χαιρετισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τονίζει: «Δεν αναζητούμε ούτε νύφες, ούτε γαμπρούς, ούτε προίκες. Αισθανόμαστε ότι με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου μάς ενώνουν, παρά τις διαφορές μας, κοινές ευθύνες».

Κυρία Ζαχαράκη, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με την πρόσφατη άρνηση του κ. Τσίπρα στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη. Πώς σχολιάζετε αυτή την άρνηση; Γιατί πιστεύετε ότι καλύπτει ο πρωθυπουργός τον κ. Καμμένο;

«Η υπόθεση Καμμένου έχει την οσμή και τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού σκανδάλου πρώτου μεγέθους. Ο κ. Καμμένος αποκαλύπτεται να συνομιλεί με ισοβίτες, μάλιστα επανειλημμένα. Οι εξηγήσεις που μέχρι τώρα έχει δώσει για την υπόθεση κάθε άλλο παρά πειστικές είναι. Η αγωνία, δε, του κ. Τσίπρα και των υπουργών της κυβέρνησης να καλύψουν με κάθε κόστος τον κ. Καμμένο και να αποτρέψουν τη διερεύνηση της υπόθεσης κάνει την υπόθεση ακόμη περισσότερο ύποπτη».

Το επόμενο βήμα της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση Καμμένου μετά την κατάθεση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ποιο θα είναι; Για ποιο λόγο το κόμμα σας δεν κάνει πρόταση μομφής; Περιμένετε να υπάρξουν και άλλα στοιχεία;

«Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα προκειμένου να έρθουν όλα στο φώς, να διερευνηθούν τα πάντα, και ο καθένας να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Τόσο τις πολιτικές όσο και όποιες άλλες προκύψουν».

Στο «στόχαστρο» της Ν.Δ. έχει μπει και ο υπουργός Υγείας κ. Πολάκης. Από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, κατηγορούν το κόμμα σας ότι επιχειρείτε συμψηφισμό για την υπόθεση «Ντυνάν» σε σχέση με πρώην υπουργούς Υγείας της Ν.Δ…

«Ο κ. Πολάκης δεν είναι, δυστυχώς, ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που αδικεί το θεσμικό του ρόλο. Αλλά το πρόβλημα με τον κ. Πολάκη δεν είναι αυτό. Ο κ. Πολάκης είναι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, την ώρα που η Δημόσια Υγεία καταρρέει, αισθάνεται ότι ο ρόλος του είναι να κάνει αναρτήσεις στο facebook! Και σ’ αυτόν το ρόλο φαίνεται ότι έχει όχι μόνο την ανοχή, αλλά και τις ευλογίες του κ. Τσίπρα.
Από εκεί και πέρα, σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη κανενός συμψηφισμού. Η θέση μας για κάθε καταγγελία, του οποιουδήποτε, είναι ξεκάθαρη και απλή: όλα στο φως!».

Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα. Αυτό των συνεργασιών. Είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη «πολύφερνη νύφη»; Και σας το ρωτώ, γιατί ο κ. Τσίπρας πρόσφατα έκανε «άνοιγμα» στην κ. Γεννηματά, ενώ ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. υποστηρίζοντας ότι «μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας».

«Η Νέα Δημοκρατία ως παράταξη είναι ο ιστορικός κορμός του δημοκρατικού και ευρωπαϊκού τόξου. Είμαστε η παράταξη που θεμελίωσε τη Δημοκρατία και τη Μεταπολίτευση. Δεν αναζητούμε ούτε νύφες, ούτε γαμπρούς, ούτε προίκες. Αισθανόμαστε ότι με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου μάς ενώνουν, παρά τις διαφορές μας, κοινές ευθύνες. Η πιο σημαντική; Να μη μετατρέπεται ο θεμιτός πολιτικός ανταγωνισμός και η διαφορά των απόψεων σε διχασμό των πολιτών. Αυτή η ιστορικά αποδεδειγμένη αίσθηση ευθύνης, που συνιστά τον πυρήνα του ηθικού πλεονεκτήματος της παράταξής μας, είναι ο γνώμονας της πολιτικής μας επικοινωνίας και του διαλόγου μας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Σε τι προσβλέπει η Ν.Δ. από τη ΔΗ.ΣΥ.; Σε έναν μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο;

«Η Νέα Δημοκρατία δεν απευθύνεται σε κανέναν άλλον παρά μόνο στους Έλληνες πολίτες. Δεν αναζητά πολιτικές συμμαχίες, αλλά χτίζει κοινωνικές συμμαχίες και γέφυρες με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, με τους πολίτες που αισθάνονται ότι η ματαίωση και η παραίτηση δεν είναι η μοίρα αυτής της χώρας.
Και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η μόνη συμμαχία που θα μπορούσε να αναδείξει μια ισχυρή κυβέρνηση που θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα είναι η Συμμαχία Αλήθειας με τους πολίτες. Σεβόμαστε όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά έχουμε τον δικό μας δρόμο ευθύνης να διανύσουμε, και σ’ αυτόν μόνο έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την εικόνα γενικότερης παρακμής, ανομίας και διάλυσης των θεσμών, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ποιο θεωρείτε ως μείζον πρόβλημα της σημερινής διακυβέρνησης; Το ηθικό ή τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. στην Οικονομία της χώρας;

«Έχετε καμία αμφιβολία, κυρία Μπέλλα, ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια εποχή βαθιάς παρακμής σε όλα τα επίπεδα; Έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι η διάλυση της Δημόσιας Υγείας, η διάλυση της Παιδείας, η κατάλυση των θεσμών, η αίσθηση ανασφάλειας, η παράλυση της Οικονομίας, ο υποβιβασμός της χώρας μας σε παρία, συνθέτουν μία εικόνα βαθειάς παρακμής, την οποία την εισπράττουν οι πολίτες αυτής της χώρας στον πυρήνα της καθημερινής ζωής τους.
Με ρωτάτε ποιο είναι το μείζον πρόβλημα της σημερινής διακυβέρνησης. Και σας απαντώ: είναι ότι βυθίζει τη χώρα στην παρακμή, στην ηττοπάθεια, στη μοιρολατρία, στη ματαίωση, στην παραίτηση. Και η πρώτιστη ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι να φέρει ξανά στους πολίτες της χώρας την αισιοδοξία, την αυτοπεποίθηση και την πίστη στην πρόοδο».

Η αίσθηση που υπάρχει, πάντως, είναι ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο με την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup. Πιστεύετε ότι μπορεί να φθάσει έως το τέλος της τετραετίας ή θεωρείτε ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές;

«Η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Μία παριστάνοντας τον “διαπραγματευτή”, και την άλλη υπογράφοντας με τα δύο χέρια όταν αισθάνεται ότι ο χρόνος της εξαντλείται. Πρόκειται για μια παράσταση που τη βλέπουμε σε επανάληψη τα τελευταία δύο χρόνια. Μια παράσταση, που η χώρα την έχει πληρώσει ακριβά.
Όμως, ξέρετε, ένα παλιό ρητό έλεγε ότι “η πραγματικότητα είναι ξεροκέφαλη”.
Και η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή έχει εξαντλήσει μέχρι ρανίδας το πολιτικό της κεφάλαιο. Μια κυβέρνηση, ξεκομμένη από την κοινωνία, ξεκομμένη από την ίδια την πραγματικότητα, γαντζωμένη μόνο στις καρέκλες και στα προνόμια που απολαμβάνουν τα στελέχη της, δεν έχει πολύ μακριά να πάει».

Ποιο είναι το νέο αφήγημα που πιστεύετε ότι θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής ο κ. Τσίπρας για να παραμείνει στην εξουσία;

«Πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος θα μπορούσε να σας απαντήσει σ’ αυτήν την ερώτηση».

Από το φθινόπωρο μπροστά μας είναι η τρίτη αξιολόγηση. Σε ποιον τομέα πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν δυσμενέστερες εξελίξεις;

«Κρίνοντας από τα “επιτεύγματα” των διαπραγματεύσεων Τσίπρα μέχρι σήμερα, κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόξοδος σε κανέναν από τους τομείς της τρίτης αξιολόγησης. Βρισκόμαστε, άλλωστε, μπροστά στο παράδοξο μία κυβέρνηση να καλείται να διαμορφώσει ένα πλαίσιο φιλικό για επενδύσεις και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, όταν η ίδια έχει αποδείξει, με κάθε τρόπο, ότι λειτουργεί ως θεματοφύλακας του κρατισμού και των συμφερόντων που συνδέονται με αυτόν».

Είπε για

Πάνος Καμμένος: «Η υπόθεση Καμμένου έχει την οσμή και τα χαρακτηριστικά ενός πολιτικού σκανδάλου πρώτου μεγέθους»
Αλέξης Τσίπρας: «Η αγωνία του κ. Τσίπρα και των υπουργών της κυβέρνησης να καλύψουν με κάθε κόστος τον κ. Καμμένο και να αποτρέψουν τη διερεύνηση της υπόθεσης κάνει την υπόθεση περισσότερο ύποπτη»
Παύλος Πολάκης: «Ο κ. Πολάκης είναι ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, την ώρα που η Δημόσια Υγεία καταρρέει, αισθάνεται ότι ο ρόλος του είναι να κάνει αναρτήσεις στο facebook!».

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση