Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τρ. Αλεξιάδης: «Θα σωθούν οι επιχειρήσεις και θα ανασάνουν τα νοικοκυριά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό»

Συνάντησα τον συντονιστή Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στο μικρό διακριτικό του γραφείο, στον 2ο όροφο των κεντρικών γραφείων του κόμματος, στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στο μικρό ραδιοφωνάκι έπαιζε ροκ μουσική. Από το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθούσε τα social media και στον υπολογιστή του έγραφε κείμενα και αναλύσεις. Αφήσαμε τις παλαιές μας κόντρες και αντιπαραθέσεις, στο παρελθόν. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μόνο για το μέλλον. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ασμένως να γυρίσει σελίδα, να αφήσει την περίοδο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» και να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του πολίτη και το μέλλον της χώρας. Ο Καβαλιώτης οικονομολόγος, συνδικαλιστής εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης σχεδιάζει το μέλλον της κομματικής δράσης με τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει να αλλάξει το κλίμα στην Οικονομία και να παραμείνει στην εξουσία για τα επόμενα 2+4 χρόνια. Γι’ αυτό συστήνει ψυχραιμία προς όλους και συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Η περιβόητη β’ αξιολόγηση, με μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία, ολοκληρώθηκε. Τώρα ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα;

«Δεν έκλεισε απλά μια ακόμη αξιολόγηση. Έκλεισε ένας ολόκληρος κύκλος, μια περίοδος με συγκεκριμένα αρνητικά δεδομένα, πολλές προκλήσεις και δυσκολίες.
Τώρα είναι σημαντικό να αφήσουμε πίσω την περίοδο των άγονων αντιπαραθέσεων και των βαρετών περίπλοκων αναλύσεων. Να πάμε στην επόμενη μέρα. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι τώρα βασικός στόχος της χώρας είναι η έξοδος στις αγορές.
Για να απαλλαγεί η χώρα από τα Μνημόνια πρέπει να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας από τις αγορές. Και πιστέψτε με. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα, από το 2010 και μετά, που μπορεί να οδηγήσει την Οικονομία στην ομαλή χρηματοδότηση με ασφάλεια από τις διεθνείς χρηματαγορές».

Μα πώς θα βγούμε στις αγορές; Με ποιο αναπτυξιακό σχέδιο;

«Όλοι μιλούν για την ανάπτυξη, ουδείς ασχολείται με το περιεχόμενό της. Για μας είναι απαραίτητο να αλλάξει επειγόντως το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Ελλάδα. Δε θέλουμε απλώς να αυξηθούν τα μεγέθη με διάφορα χρηματιστηριακά εργαλεία. Επιδιώκουμε αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης στην Ελλάδα, με δυναμική παραγωγική ανασυγκρότηση. Υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες και δυνατότητες.
Σας δίνω ένα παράδειγμα: είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τους με εισαγωγές φρούτων, χυμών και με παγοκολόνες καφέ από το εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι μια τουριστική επιχείρηση που αγοράζει από τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς, ενισχύοντας την ελληνική αγορά, πρέπει να φορολογείται διαφορετικά, με χαμηλότερους συντελεστές σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις που εισάγουν παγοκολόνες καφέ φίλτρου, για να κερδίσουν μερικά ευρώ επιπλέον. Το μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης υπάρχει. Προφανώς δε θέλουμε να κατασκευάσουμε διαλυτήριο πλοίων στη Μύκονο. Πρέπει, όμως, να εκσυγχρονίσουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες».

Είστε σίγουρος ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ της «Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης», μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;

«Η κριτική που μας ασκείται προέρχεται από δύο διαφορετικές πλευρές:
• Η πρώτη είναι το “αριστερόμετρο”: είναι αυτή η πολιτική αριστερή;
• Η δεύτερη αφορά τις δυνατότητές μας: είστε ικανοί να εφαρμόσετε μεταρρυθμίσεις;
Το καλό είναι ότι αυτή η κριτική δεν προέρχεται από ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση. Απλώς αντιδρά στα δημοσιεύματα ορισμένων φιλικών της μέσων ενημέρωσης».

Ποια είναι, λοιπόν, η απάντησή σας;

«Είμαστε μια κυβέρνηση που λύνει προβλήματα. Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, όχι στην Αριστερά. Δεν κρύβουμε τις πολιτικές μας καταβολές και απόψεις, αλλά πρώτη προτεραιότητα είναι η διαχείριση των προβλημάτων του συνόλου. Ως γνήσιοι αριστεροί κινηθήκαμε με κριτήριο το συμφέρον της κοινωνίας και της χώρας.
Εμείς είμαστε η μοναδική κυβέρνηση, η μοναδική πολιτική δύναμη από το 2010, που υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και οδηγεί σταθερά τη χώρα στην έξοδο από την επιτροπεία, με την κοινωνία όρθια.
Ακούστε κύριε Κώνστα, καμία άλλη πολιτική δύναμη στη χώρα δεν μπόρεσε να υλοποιήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στη χώρα χωρίς να εμπλακεί σε σκάνδαλα και διαφθορά. Εσείς που ασκείτε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, μας έχετε κατηγορήσει για πολλά, ποτέ όμως δεν έχετε εντοπίσει στελέχη μας να εμπλέκονται σε ιστορίες διαφθοράς. Αυτό είναι το ισχυρό μας όπλο. Διαχειριζόμαστε μεγάλα προβλήματα, με ηθική ακεραιότητα και αναμφισβήτητη αποτελεσματικότητα».

Πώς μπορείτε να φέρετε ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα με αυτό το απίθανης εφευρετικότητας βάναυσο φορολογικό σύστημα που εφαρμόζετε;

«Αυτή η φορολογική πολιτική δεν είναι δικής μας ιδιοκτησίας. Τη βρήκαμε, την κληρονομήσαμε και προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Είναι σαφής και ξεκάθαρη η πολιτική μας κατεύθυνση. Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να αναδιαρθρώσουμε τη φορολογική πολιτική.
Τα φορολογικά έσοδα του κράτους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 20% έως 22%, και είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει, ωστόσο, να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους επιβάλλοντας περισσότερους φόρους στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρέπει να αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων και τα έσοδα των πολιτών, για να εισπράττουμε περισσότερους φόρους».

Δώστε μου ένα συγκεκριμένο παράδειγμα γι’ αυτό που λέτε, περί «αναδιάρθρωση φορολογικής πολιτικής».

«Κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε ένα δίκαιο και αναλογικότερο φορολογικό σύστημα. Πριν από το 2010 οι φόροι περιουσίας στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα από την ίδια περιουσία το κράτος βεβαιώνει 3,4 δισ. ευρώ. Έξι φορές περισσότερα, ενώ απαξιώθηκε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή ισορροπία. Από την εποχή που ήμουν στο υπουργείο Οικονομικών είχαμε υπολογισμούς από διεθνείς φορείς, πανεπιστήμια κ.λπ., ότι το κράτος χάνει περισσότερα από 15 δισ. το χρόνο από τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά. Μόνο από τον ΦΠΑ το κράτος χάνει 6-9 δισ. το χρόνο. Μπορούμε να αυξήσουμε την εισπραξιμότητα χωρίς να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Τα έσοδα αυτά θα επιστρέψουν στην κοινωνία, θα φέρουν κοινωνικές υπηρεσίες και ανάπτυξη».

Θυμάμαι τον άλλοτε σύντροφό σας υπουργό κ. Νικολούδη να υπόσχεται ότι θα εισπράξει μέσα σ’ ένα χρόνο 3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή…

«Σας προκαλώ να βρείτε έστω και μία δική μου αντίστοιχη δήλωση για το θέμα αυτό. Είχα και έχω πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών. Από την άλλη, όμως, πλευρά δεν αντέχω, θα κάνω τη σύγκριση. Στα δύο χρόνια 2013 και 2014 το ελληνικό κράτος εισέπραξε 220 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνικών προϊόντων.
Από τη μέρα που αναλάβαμε την εξουσία μέχρι και τον Μάιο του 2017, από την αντίστοιχη δραστηριότητα το κράτος εισέπραξε υπερτριπλάσιο ποσό 711 εκατ. ευρώ. Διαφορά υπάρχει.
Χρειάζεται, όμως, περαιτέρω προσπάθεια. Για παράδειγμα, σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας έχουμε αλλάξει τις ταινίες πάνω σε κάθε πακέτο τσιγάρων. Τώρα αντλούμε περισσότερες πληροφορίες και τις ταινίες τις εκτυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδας και όχι ιδιώτης. Μια σημαντική πρωτοβουλία, ένα ακόμη όπλο στο διαρκή αγώνα για το λαθρεμπόριο καπνικών».

Και νομίζετε ότι έτσι θα έρθουν η ανάπτυξη και η απασχόληση;

«Ας πάρουμε το παράδειγμα δύο πολύ πλούσιων Ελλήνων. Είχαν και οι δύο περιουσία μεγαλύτερη των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ένας χρησιμοποίησε τα λεφτά του για να χτίσει οικοδομές. Δημιούργησε απασχόληση, πλήρωσε φόρους ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος και πληρώνει ακόμη ΕΝΦΙΑ. Ο άλλος απλώς αγόρασε ομόλογα του γερμανικού Δημοσίου. Ο δεύτερος δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ συμβολικά φόρο περιουσίας. Αυτή η ανισότητα πρέπει να αλλάξει. Μαζί φυσικά με την ανταποδοτικότητα των φόρων. Το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερο. Θέλουμε πολίτες, όχι υπηκόους, και αυτό θα γίνει με αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα φορολογικής δικαιοσύνης».

Πιστεύετε ότι με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών θα βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους;

«Είναι μεγάλη η ευθύνη για το ότι δεν έχουν διαφημιστεί επαρκώς τα οφέλη από αυτόν το Μηχανισμό. Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που θα σώσει πραγματικά πολλές περιουσίες, πολλές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Επισημαίνω ότι για πρώτη φορά από το 1980 (που παρακολουθώ τα θέματα φορολογίας) και μετά, ο πολίτης έχει το δικαίωμα όχι μόνο να ρυθμίσει το σύνολο των οφειλών του, αλλά ακόμη και να διαγράψει φόρους. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών διαγράφει και φόρους παρελθόντων ετών, όχι μόνο πρόστιμα και επιβαρύνσεις. Είναι καθήκον μας να ενημερώσουμε τους πολίτες γι’ αυτή τη μοναδική ευκαιρία»…

Ούτε στην «οικειοθελή αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων» βλέπω μεγάλη ανταπόκριση…

«Και εδώ υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα επίλυσης παλαιότερων φορολογικών εκκρεμοτήτων. Δεν αφορά μόνον αυτούς που έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, σε καταθέσεις ή σεντούκια. Με την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων ο πολίτης μπορεί να τακτοποιήσει παλαιές φορολογικές εκκρεμότητες, να τροποποιήσει ένα παλαιό λανθασμένο Ε 9, μια προηγούμενη δήλωση ΦΠΑ. Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων αφορά σχεδόν όλα τα φορολογικά αντικείμενα, και πραγματικά αποτελεί μοναδική ευκαιρία τακτοποίησης παλαιών οδυνηρών εμπλοκών με την Εφορία».

Στην προσπάθεια για είσπραξη φορολογικών εσόδων από τις περιβόητες «λίστες» του εξωτερικού υπήρξε παταγώδης αποτυχία…

«Και αυτός είναι ακόμη ένας “αστικός μύθος”. Οι λίστες απέδωσαν, και μάλιστα πολλά. Έφεραν έσοδα (μαζί με άλλες ενέργειες). Κοντά στα 2 δισ. για το 2016, υπεραπόδοση που μας επέτρεψε να έχουμε τα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Κατ’ αρχήν, να σας θυμίσω ότι η “λίστα Lagarde” ήρθε στην Ελλάδα ανεπίσημα το 2010, επισήμως εμφανίσθηκε το 2012 και αφορούσε υποθέσεις του 2000. Εμείς αναλάβαμε το 2015. Δουλειά του κράτους ήταν και είναι να επιταχύνει τη διερεύνηση και να προωθήσει τις υποθέσεις στις δύο ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή στους ανεξάρτητους οικονομικούς εισαγγελείς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ. Η συγκεκριμένη λίστα έμεινε στα γραφεία και στα συρτάρια προηγούμενων υπουργών για πάρα πολύ καιρό, χάθηκε κρίσιμος χρόνος. Αντιθέτως, η λίστα Μπόργιανς όχι μόνο δεν έμεινε λεπτό στο γραφείο μου –πιστέψτε με, ούτε που την έχω διαβάσει– αλλά εστάλη αμέσως και αρμοδίως στους οικονομικούς εισαγγελείς με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο και χρονοδιαγράμματα».

Και μετά ήρθε η απόφαση του ΣτΕ που σας απαγορεύει να παρατείνετε επ’ αόριστον την προθεσμία παραγραφής των οικονομικών υποθέσεων πέραν της πενταετίας που προβλέπει ο νόμος….

«Προκαλούν αλγεινή εντύπωση οι πανηγυρισμοί ορισμένων γι’ αυτή την απόφαση του ΣτΕ. Ποιους ωφελεί αυτή η απόφαση; Ποιους διευκολύνει; Σίγουρα όχι τους οικονομικούς εισαγγελείς, σίγουρα όχι την απονομή δικαιοσύνης. Στην παρούσα φάση μπορώ να σας αποκαλύψω μόνον το εξής: το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο για να ξεπεράσει αυτή τη δυσκολία. Δεν ισχυρίζομαι ότι πρέπει να υπάρχει αέναη παράταση των φορολογικών προθεσμιών. Είναι όμως παγκοίνως γνωστό ότι η περίοδος 2000-2008 ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για την ελληνική Οικονομία. Τότε έγιναν πολλά οικονομικά και φορολογικά εγκλήματα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαλευκανθούν. Και δε μιλάω γενικά και αόριστα για όλες τις υποθέσεις. Πρέπει να εξετασθούν κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις για τις οποίες ήδη υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες και έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου».

Πώς νιώθετε τώρα που αποκαλύφθηκε ο αποστολέας των συστημένων απειλητικών επιστολών με τις σφαίρες; Απ’ ό,τι γνωρίζω, ήσασταν κι εσείς παραλήπτης μιας τέτοιας επιστολής.

«Δόξα τω Θεώ, η Αστυνομία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έκανε και σ’ αυτή την περίπτωση καλά τη δουλειά της, και με την ευκαιρία θέλω να τους συγχαρώ δημόσια. Είναι αλήθεια πως ήμουν αποδέκτης απειλών που αφορούσαν όχι μόνον εμένα, αλλά και την οικογένειά μου και συνεργάτες μου. Ήταν ένας 55χρονος συνταξιούχος αστυνομικός που έστελνε συστηματικά επιστολές με σφαίρες και απειλητικά μηνύματα σε υπουργεία, πολιτικούς, διοικητές τραπεζών και μουσουλμανικούς συλλόγους. Η υπόθεση έκλεισε».

Μόλις είπατε «Δόξα τω Θεώ». Ποια είναι η σχέση ενός αριστερού με την Εκκλησία; Σήμερα βλέπουμε πολλά και περίεργα να συμβαίνουν…

«Απεχθάνομαι την προβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των πολιτικών για προσωπικά οφέλη. Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν πρέπει οι πολιτικοί να “χρησιμοποιούν” την Εκκλησία, ούτε βέβαια η Εκκλησία να “χρησιμοποιεί” τους πολιτικούς. Ήρθε νομίζω η ώρα να αποκατασταθούν σε νέες βάσεις οι σχέσεις κράτους και Εκκλησίας. Πιστεύω ότι η προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο συμβάλλει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Εκκλησία έχει πολλά να προσφέρει στον τόπο και στην κοινωνία, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Φέρνω σαν παράδειγμα τη δράση του πατέρα Αντώνιου που διαχειρίζεται την ΚΙΒΩΤΟ. Βοηθά μικρά παιδιά που έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος ή προέλευσης. Αυτός κατά την άποψή μου είναι ένας χρήσιμος ρόλος για την Εκκλησία… Και ένα φωτεινό παράδειγμα για πολλούς πολιτικούς».

Ποιος είναι ο Τρύφων Αλεξιάδης

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός για θέματα Εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών είναι εφοριακός.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων και πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.
Προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της Φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα είναι συντονιστής του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Γεννήθηκε το 1960 στην Καβάλα από δασκάλους γονείς.
Πήρε πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Εργάστηκε από το τρίτο έτος των σπουδών του σε λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων, μέχρι το διορισμό του στο υπουργείο Οικονομικών το 1987.

Κατοικεί στη Νίκαια με τη σύζυγό του Σοφία Γιάννου και τις κόρες τους Κατερίνα και Ευδοκία.

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση