Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θρησκευτικά: Νίκη στα σημεία για τον Αρχιεπίσκοπο

Σιωπηρή αντιπολίτευση σχηματίστηκε στους κόλπους της Ιεραρχίας μετά την τελευταία συνεδρία της. Μερίδα μητροπολιτών εμφανίζεται προβληματισμένη από την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, σύμφωνα με την οποία «διατηρείται» τελικά «ο Ορθόδοξος χαρακτήρας των Θρησκευτικών και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις και προσθήκες της Εκκλησίας της Ελλάδος», όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της συνεδριάσεως.
Την «πανηγυρικής» φύσεως συνεδρία της Ιεραρχίας επιχείρησε να σκιάσει η απουσία οκτώ μητροπολιτών και η ηχηρή αποστολή διαμαρτυρίας του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Ακόμα και η κατάργηση των ΦΕΚ (Β’ 2906 και Β’ 2920) που εξέδωσε στις 13 Σεπτεμβρίου 2016 ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και αντικαταστάθηκαν από νέα που φέρουν την υπογραφή του διαδόχου του, Κώστα Γαβρόγλου (ΦΕΚ Β’ 2104 και Β’ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017)… αμφισβητείται παρά την απτή πραγματικότητα.
Η αμφισβήτηση συμπυκνώνεται σε μια διάχυτη καχυποψία ως προς την αξιοπιστία των κυβερνητικών προθέσεων. Οι μητροπολίτες της εσωτερικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «έριξε στάχτη στα μάτια της Εκκλησίας» με την κατάργηση των «ΦΕΚ Φίλη», και πιστεύουν ότι όλα θα κριθούν μετά τον προσεχή Οκτώβριο. «Με τα νέα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών που θα διανεμηθούν για το σχολικό έτος 2018-2019 και θα τεθούν στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση, θα δούμε αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις τους», τόνισε προς τη «ΒτΚ» γέρων μητροπολίτης.

«Φαλκιδευμένη» σύσκεψη

Το παράδοξο είναι ότι τροφή στους…αμφισβητίες έδωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, που χαρακτήρισε ως «φαλκιδευμένη» την πολύκροτη σύσκεψη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, που συγκάλεσε στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο χαρακτηρισμός του Αρχιεπισκόπου είναι βαρύτατος, καθώς σε εκείνη τη σύσκεψη, εκτός του ιδίου και του πρωθυπουργού, συμμετείχαν δύο ιεράρχες, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Οπότε οι… δύσπιστοι μητροπολίτες επισημαίνουν με νόημα: «Εάν σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού δεν έφερε αποτέλεσμα και λειτούργησε τόσο παραπλανητικά, ποια εγγύηση έχουμε ότι θα ικανοποιηθούν οι θέσεις της Εκκλησίας»;
Επισημαίνεται ότι με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Ιερώνυμος:
1. Η συζήτηση αρχίζει και πάλι από μηδενική βάση από τον προσεχή Οκτώβριο.
2. Διατηρείται ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας στο υλικό διδασκαλίας.
4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία που θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί, θα τεθεί στη διάθεση της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση.
Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε, δε, με επίταση ότι, σύμφωνα με δήλωση του νυν υπουργού Κωνσταντίνου Γαβρόγλου, «αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε».

Ύδρας Εφραίμ: «Καλυφθήκαμε»!

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε ισορροπίες στην ομιλία του προς την Ιεραρχία, ο βασικός εισηγητής, ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ Στενάκης, ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος και αποκαλυπτικός. Διευκρινίζεται ότι ο κ. Εφραίμ ήταν μέλος της κοινής επιτροπής υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας και χειρίστηκε όλα τα ζητήματα.
«Πρέπει εδώ εξ αρχής να δεχθούμε ότι διάλογος μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την διδακτέα ύλη των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία δια θέματα αφορώντα εις αυτήν, ως τούτο απορρέει εκ του Συντάγματος και του Καταστατικού αυτής Χάρτου (Ν. 590/1977). Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας», είναι η χαρακτηριστική του αποστροφή.
Ο μητροπολίτης Ύδρας τόνισε ότι «καλύφθηκαν οι θέσεις μας», ενώ μετέφερε το κλίμα από πλευράς υπουργού, ενημερώνοντας την Ιεραρχία πως «υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. υπουργού όσον και του προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στην Β’ και Γ’ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: «Προδοσία»!

«Δεν επιθυμώ να συμπράξω στην προδοσία της Ορθοδοξίας» τονίζει στην επιστολή διαφωνίας- διαμαρτυρίας του ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος Λενής, αφού πρώτα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ποιμαντικής του και αρχιερατικής πορείας του και σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκε να παραστεί στις εργασίας της Ιεραρχίας!
Για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων η Ιεραρχία συνεκλήθη για να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες –κατ’ αυτόν– έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για ένα καινούργιο σύστημα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. «Δεν πιστεύουμε στα λόγια του υπουργού κ. Γαβρόγλου! Δεν εμπιστευόμεθα τον ίδιο τον υπουργό! Ταπεινά φρονούμε, ότι εξαπατά την Εκκλησία», τονίζει ο κ. Αμβρόσιος στην επιστολή του.
«Σπεύδουμε, λοιπόν», υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, «να γνωστοποιήσουμε την αντίδρασή μας, ώστε η ιστορία να κρίνει την στάση μας. Σταθερά φρονούμε, ότι ο μάγκας και μουστακαλής κ. Γαβρόγλου, δηλ. ο υπουργός της Παιδείας, δεν έχει αλλάξει το σύστημα! Απλώς ρίχνει “στάχτη στα μάτια” της Ιεραρχίας, ώστε οι ιεράρχες να μη κατανοήσουν την συντελούμενη μεγάλη προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως»!

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση