Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο «πόλεμος» μόλις ξεκίνησε – Υπερθεματιστής

• Αν νομίζετε ότι η οριστικοποίηση στον αριθμό 7 των αδειών εθνικής εμβέλειας που θα δημοπρατηθούν σήμανε και το «θάψιμο του τσεκουριού», είστε βαθιά γελασμένοι.
• Άνθρωποι που γνωρίζουν πώς παίζεται το παιχνίδι αναφέρουν ότι «ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε», και περιμένουν σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΙΤΗΣΕΕ, αλλά και μεμονωμένους νυν και επίδοξους καναλάρχες.
• «Το επόμενο διάστημα θα είναι καυτό», προβλέπουν, και το αιτιολογούν λέγοντας πως από τη μία υπάρχει μια κυβέρνηση που επιχειρεί για δεύτερη φορά να βάλει τους δικούς της, και όχι απαραίτητα σωστούς, κανόνες, και από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που είχαν μάθει να λειτουργούν αλλιώς και σε ένα καθεστώς που ήταν κομμένο και ραμμένο στα δικά τους μέτρα.
• Ήδη, η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας ακούγεται ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ και θα επιχειρήσει να προσβάλει εκ νέου τη διαδικασία τόσο της αδειοδότησης όσο και της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου.
• Δύο είναι τα σημεία στα οποία αναμένεται να στηριχτεί η προσφυγή της ΕΙΤΗΣΣΕ. Το πρώτο είναι πως η τροπολογία που εντάχθηκε στο νόμο για την υποχρεωτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια από τον Νίκο Παππά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, είναι αντισυνταγματική.
• Το δεύτερο αφορά τη διαφήμιση, όπου η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, που προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών στην τηλεοπτική διαφήμιση, καταστρατηγεί θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία των συμβάσεων, όπου η κάθε επιχείρηση είναι ελεύθερη να συνάψει σύμβαση με τον αντισυμβαλλόμενο που επιλέγει και με το περιεχόμενο που επιλέγει.
• Παράλληλα, η ένωση θεωρεί πως το νομοσχέδιο υποχρεώνει τους τηλεοπτικούς σταθμούς να εκχωρήσουν τα έσοδά τους σε τρίτο, ο οποίος θα τιμολογεί και θα εισπράττει για λογαριασμό τους, με βάση προδιαγραφές που ορίζει το κράτος και όχι το κανάλι.
• Για την ώρα ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κρατάει στάση αναμονής και «απειλεί» με υψηλό ποσό εκκίνησης για τον πλειστηριασμό. «Όποιος θέλει κανάλι θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη», αρέσκεται να λέει, χωρίς όμως να γίνεται πιο συγκεκριμένος.
• Η τιμή εκκίνησης για το διαγωνισμό των τεσσάρων αδειών ήταν τα 10 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό που ακούγεται είναι πως η κυβερνητική πρόθεση είναι να την ανεβάσει ακόμη και στα… 30 εκατομμύρια!
• Παράλληλα, η κρατική ΕΡΤ, σε μια κίνηση τακτικής, δεν πρόκειται να ανανεώσει τη σύμβαση που έχει με την Digea των καναλαρχών για τη μεταφορά σήματος, και αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση