Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νέος «Αττίλας» το «plan Β» του Ερντογάν

Το ενδεχόμενο μιας δυναμικής κίνησης από την πλευρά της Τουρκίας ως απάντηση στο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, το οποίο η ίδια επεδίωξε, και στις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 11, περιμένουν τόσο οι ξένοι όσο και οι δικοί μας.
Οι απειλές του Ερντογάν για σχέδιο Β –και ίσως και Γ– δεν είναι άνευ περιεχομένου, εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά δεν επιθυμούν να δραματοποιήσουν την κατάσταση και ζητούν χαμηλούς τόνους.
Αυτό που δε λένε οι δικοί μας, όμως, το είπε, «μέσες-άκρες», Αζέρος διπλωμάτης, έστω και υπό τη μορφή «πιθανής απειλής», σε Έλληνα συνάδελφό του στο περιθώριο της δεξίωσης της αμερικανικής πρεσβείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», ο εν λόγω διπλωμάτης, ο οποίος συνομιλούσε επί αρκετή ώρα με Τούρκο συνάδελφό του στη δεξίωση, είπε στη συνέχεια, σε Έλληνα διπλωμάτη, πως πρέπει «οπωσδήποτε να βρεθεί μια άκρη στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντανά» – να σημειωθεί ότι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι συνομιλίες, οι οποίες άρχισαν λίγες ημέρες μετά.
Στην παρατήρηση του Έλληνα διπλωμάτη για τις ανελαστικές και αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις, οι οποίες δε δίνουν πολλά περιθώρια επιτυχίας στις επικείμενες συνομιλίες, ο Αζέρος διπλωμάτης απάντησε:
«Το επόμενο βήμα εάν ο Ερντογάν βρεθεί σε δύσκολη θέση μπορεί να είναι μια δυναμική κίνηση. Όπως, ας πούμε, η προσάρτηση του τουρκοκυπριακού κράτους (σ.σ.: εννοούσε τα παρανόμως κατεχόμενα κυπριακά εδάφη) και η ενσωμάτωσή του στον τουρκικό κορμό. Τότε πια, θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα, και στο θέμα των πετρελαίων, και παντού».

Δύσκολο μεν, αλλά…

Ο Έλληνας διπλωμάτης, όπως μας το μετέφερε η πηγή της «ΒτΚ», σοκαρίστηκε, και αργότερα έλεγε στους συνομιλητές του ότι αυτό δεν ήταν εκτίμηση του Αζέρου συναδέλφου του, αλλά προφανώς μετέφερε αυτά που ο Τούρκος διπλωμάτης ήθελε να μεταφερθούν στην ελληνική πλευρά, εντελώς ανεπίσημα.
Η ελληνική διπλωματία ανέλυσε αυτό το ενδεχόμενο και κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε «αυτοκτονία για τον Ερντογάν και την πορεία της Τουρκίας στο μέλλον».
Όμως, όπως σοφά επισήμανε στη «ΒτΚ» άλλος βετεράνος της ελληνικής διπλωματίας, «ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλοι παραδέχονται πια, είναι παντελώς απρόβλεπτος και συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν εξηγείται πάντα ορθολογικά. Πάνω σε αυτή τη βάση όλα είναι πιθανά, και καλά θα κάνουν οι δικοί μας να το λάβουν υπόψη τους σοβαρά. Ο Ερντογάν μπορεί να το κάνει αυτό, έστω και ως διαπραγματευτικό όπλο», μας είπε και παρέπεμψε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το 1983, από τον Ντενκτάς, το οποίο επιβιώνει εδώ και 34 χρόνια παρότι ουδέν σοβαρό κράτος το έχει αναγνωρίσει.
Ο ίδιος βετεράνος διπλωμάτης τόνισε, με νόημα, ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί «σπατάλης χρόνου της Τουρκίας απο τις Βρυξέλλες» δείχνουν ότι απομακρύνεται με θόρυβο από την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, συνειδητά.
Ήτοι, το «καρότο» της ευρωτουρκικής σχέσης δεν έχει πια το νόημα που είχε στο παρελθόν για την Τουρκία.
Τέλος, ο ίδιος συνέδεσε άμεσα τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις ενέργειές της στο μέλλον, με την υπόθεση εξόρυξης πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου.
Πέραν τούτων δεν απέκλεισε μια πιθανή δυναμική κίνηση, όπως η προσάρτηση των κατεχομένων, με σκοπό να διαπραγματευτεί αργότερα ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει και το Ενεργειακό.
Η συντριπτική πλειονότητα των διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών θεωρεί ακραίο ένα τέτοιο ενδεχόμενο –να προσαρτήσει τα κατεχόμενα η Άγκυρα– και εκτιμούν ότι θα συνιστούσε «κίνηση αυτοκτονίας».
Θεωρούν, επίσης, ότι κάτι τέτοιο θα απομόνωνε την Άγκυρα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά ο αντίλογος παραπέμπει στην αντίστοιχη κίνηση της Ρωσίας με την Κριμαία, όπου ύστερα από δημοψήφισμα προσαρτήθηκε στη Μόσχα.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του ΥΠ.ΕΞ., η Τουρκία «θα πρέπει να ξεχάσει την όποια ευρωπαϊκή προοπτική εάν προβεί σε ακραίες ενέργειες».
Επίσης, θα απομονωθεί διεθνώς, και δε θα έχει κανένα στήριγμα για να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα, όπως το Κουρδικό. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα που να συναινεί σε μια τέτοια ακραία κίνηση.
Απο πότε όμως –ειδικά τον τελευταίο χρόνο– η λογική συνοδεύει τις ενέργειες Ερντογάν;
Στον αντίποδα αυτών, άλλοι διπλωμάτες εξηγούν στη «ΒτΚ» ότι «οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι δε δίνει ιδιαίτερη βάση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι μια χώρα 80 εκατομμυρίων δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την Ε.Ε., και, ως εκ τούτου, θέλει-δε θέλει η Ευρώπη θα έχει σχέσεις με την Άγκυρα για οικονομικούς λόγους.

Την επόμενη μέρα μελετά ο Ν. Κοτζιάς

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο των Τούρκων, θέλει να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην γκρεμίσει «γέφυρες».
Θεωρεί ότι στο Κρανς Μοντανά έγιναν βήματα και πως δεν τελείωσε το Κυπριακό, απλά μετατέθηκε για το μέλλον.
Θέλει να παραμείνει ανοιχτό το θέμα των διαπραγματεύσεων, γιατί με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία παραμένει στο παιχνίδι, και εντός ενός πλαισίου αποδεκτής συμπεριφοράς.
«Το να ξεχάσουμε το Κυπριακό, να παραδεχθούμε ότι ναυάγησε οριστικά, και να πούμε ότι τελείωσε, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε μια ντε φάκτο διχοτόμηση, και επίσης ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως κοινός τραμπούκος της γειτονιάς», λέει στη «ΒτΚ» υπηρεσιακός παράγοντας του ΥΠ.ΕΞ. που συνομιλεί με τον Κοτζιά.
Η στρατηγική του ΥΠ.ΕΞ. θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης της Τουρκίας στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.
Μπορεί σε υπηρεσιακές συζητήσεις να τηρούνται τα προσχήματα και να επικαλούνται οι μετέχοντες όρους διπλωματίας που υποκρύπτουν προθέσεις ουδέποτε ομολογημένες, αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με διπλωμάτες γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση επίλυση του Κυπριακού με όρους που θα τη θέτουν εκτός μάχης.
Οι εγγυήσεις που επιμένει να υπάρχουν θα διαιωνίζουν επί της ουσίας την υπάρχουσα κατάσταση, και προσήλθε στις συνομιλίες γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές αυτές οι απαιτήσεις.
Οι παλινωδίες των Τουρκοκυπρίων, και κυρίως του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. Τσαβούσογλου, έδειξαν ότι η Άγκυρα ήθελε εξ αρχής να «τορπιλίσει» τις συνομιλίες. Και οι γνωρίζοντες παραπέμπουν στις εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

 • Με το χέρι στη σκανδάλη
  Η έκφραση «με το χέρι στη σκανδάλη» μπορεί να ακούγεται «κλισέ», αλλά αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό και την επικείμενη έναρξη της γεώτρησης από το γεωτρύπανο που κατέφτασε στο Οικόπεδο 11.
  Τα δύο ζητήματα είναι ταυτισμένα σχεδόν, σύμφωνα με έμπειρους διπλωμάτες, και η Τουρκία δεν πρόκειται να παραδοθεί εύκολα.
  Κορυφαίος διπλωμάτης –απόμαχος πλέον, και ειδικός στα ελληνοτουρκικά, μια και υπηρέτησε πολλά χρόνια σε πόστα της γειτονικής χώρας–, εξηγούσε στη «ΒτΚ» τους φόβους του λέγοντας ότι ο Ερντογάν αποκλείεται να αφήσει το τρυπάνι να προχωρήσει στην εξόρυξη πετρελαίου χωρίς να κάνει κάτι.
  Για να έχει κανείς μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο Οικόπεδο 11 και στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, να πούμε τα εξής: αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην περιοχή, ή θα καταφτάσουν σε λίγες ημέρες, ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, πολεμικά πλοία των Γάλλων (μην ξεχνάμε ότι η TOTAL που θα κάνει την εξόρυξη είναι γαλλική), ελληνικά πολεμικά πλοία, η αεροπορία του Ισραήλ, πολεμικά πλοία των Τούρκων, καθώς και πολεμικά αεροπλάνα. Με λίγα λόγια, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι η εικόνα.
  Οι Κύπριοι θεωρούν ασπίδα προστασίας σε ενδεχόμενες τουρκικές προκλήσεις το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» με τα… συνοδευτικά του, που πλέει στην περιοχή δίπλα στο Οικόπεδο 11, στο κοίτασμα «Ονησίφορος».
  Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες το Ισραήλ, και μάλιστα το είχε επισκεφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.
  Οι γαλλικές φρεγάτες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται κατ’ αρχήν για την 142 μέτρων φρεγάτα «Languedoc», με τα εξελιγμένα ραντάρ εντοπισμού υποβρυχίων «Ηρακλής», και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους MdCN, Aster και Exocet MM 40, όπως και ανθυποβρυχιακές τορπίλες «MU 90», που εξυπηρετείται από περίπου 140 ναύτες. Η δεύτερη φρεγάδα, μήκους 125 μέτρων, κλάσης «La Fayette», είναι εξοπλισμένη με Exocet MM40, αντιαεροπορικό σύστημα Thales Crotale Naval CN2.
  Οι δύο φρεγάτες θα περιπολούν κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, σε απόσταση ασφαλείας από το γεωτρύπανο, παράλληλα με τις υποχρεώσεις τους στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου.
  Επίσης, ανάλογα με τις συνθήκες κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο Τεμάχιο 11, οι Γάλλοι έχουν ετοιμότητα και για από αέρος παρατήρηση και συμβολή με αεροσκάφη που είναι ενταγμένα επίσης στη δύναμη του Λιβάνου, κυρίως για λόγους ασφάλειας και αντιμετώπισης τυχόν συμβάντων ασφάλειας ή ατυχήματος, ενώ έχει γίνει και σχετική προετοιμασία.
  Στο μεταξύ, ξεκίνησαν ήδη οι τουρκικές προκλήσεις. Πολεμικά αεροσκάφη στο πλαίσιο άσκησης πέταξαν νότια της Κύπρου προς την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και την περιοχή όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Ramform Hyperion». Οι πτήσεις έγιναν σε μεγάλο ύψος –πέραν των 20.000 ποδών–, οπότε μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια πρόκλησης παρά αναγνωριστικές, όπως λένε στελέχη του ΓΕΕΘΑ.

NAVTEX από την Κύπρο για τη γεώτρηση

Οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης «West Κapella» στο Τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τη οδηγία «NAVTEX» η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL – ENI έφτασε στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στο στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού αλλάζουν τα πλάνα, όπως είπαν στελέχη της TOTAL.
Να σημειωθεί ότι ένα υποβρύχιο-ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στο στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας παρουσιάζεται τόσο άρτια προετοιμασμένη στο Κυπριακό. Είναι η πρώτη φορά πια, που οι ελληνικές και οι κυπριακές θέσεις, ξέφυγαν από τα κλισέ του παρελθόντος και έβαλαν στο παιχνίδι την Ευρώπη. Αρχιτέκτονας αυτής της στρατηγικής θεωρείται κατά κοινή παραδοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε αυτή τη γραμμή στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2015, σε κοινές του δηλώσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Νίκος Κοτζιάς υιοθέτησε αυτή τη στρατηγική και την εφαρμόζει κατά γράμμα, ενώ και ο Νίκος Αναστασιάδης κινείται στην ίδια γραμμή.
Τι «λέει» αυτή η στρατηγική: Χονδρικά, ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο λαμβάνοντας υπόψη το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή –κατά τον Προκόπη Παυλόπυολο– αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της διεθνούς κοινότητας, κυρίως, δε, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, και αφετέρου θα οδηγούσε στη διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για τη διεθνή κοινότητα, πολύ, δε, περισσότερο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. (Βλέπε Ρωσία – Κριμαία, ή κάτι ανάλογο στο μέλλον).
Με βάση αυτά, λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία τουλάχιστον τα εξής χαρακτηριστικά:

α) Το χαρακτήρα ομοσπονδιακού κράτους, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
β) Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα, δε, μία και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
γ) Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των Οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας. Η τρίτη προϋπόθεση αποκλείει ρητά την παραμονή στο κυπριακό έδαφος στρατευμάτων κατοχής, καθώς και εγγυήσεις τρίτων.
Ο ΠτΔ στις δημόσιες παρεμβάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (επίσκεψη στο Βερολίνο, συνάντηση με Σταϊνμάγιερ), επισημαίνει ότι καθοριστικής σημασίας προηγούμενο προς αυτή την κατεύθυνση είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου προϋπόθεση της σύναψης της Συνθήκης του Μάαστριχτ το 1992, ήταν η ανάκτηση της πλήρους κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της 12ης Σεπτεμβρίου 1990. Επίσης προϋπόθεση για την τελική ενοποίηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ήταν η ολοκληρωτική αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων έως το τέλος του 1994.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση