Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Έξοδος στις αγορές για να… κρυφτεί η φτώχεια! – Δύο τάσεις στην κυβέρνηση

«Οι έξοδοι στις αγορές, όπως και οι ανασχηματισμός, δεν προαναγγέλλονται». Με αυτόν το τρόπο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε στη «ΒτΚ», θέλοντας να κρατήσει καλά κρυμμένες τις επόμενες κινήσεις του Μαξίμου. Είναι γεγονός πως ανάλογες κινήσεις αποκαλύπτονται όταν ανακοινώνονται, και λόγω της διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, αλλά και εσωτερικής πολιτικής επικοινωνίας.
Εξάλλου, μια αποτυχημένη προσπάθεια θα αποδυνάμωνε οποιαδήποτε μελλοντική κίνηση, ενώ θα κατέρριπτε το νέο οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται εν αναμονή της επόμενης κίνησης.
Όλα δείχνουν πως θα είναι μια ασφαλής κίνηση για την έξοδο στις αγορές.
Υπάρχει, όμως, μεγάλη απόσταση ακόμη από τη «θεωρία στην πράξη», όπως θα έλεγε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχουν δύο διαφορετικές εισηγήσεις με μια κοινή συνισταμένη, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη για έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και στη προσπάθεια της Ελλάδας να δανείζεται χωρίς να είναι υποχρεωμένη να εντάσσεται σε νέα Μνημόνια και, επομένως, στην υπογραφή νέων μέτρων.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κυβερνητικών παραγόντων που εισηγείται στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στη δοκιμαστική έξοδο στα τέλη του Ιουλίου.
Κάτι που είναι εξασφαλισμένο, χωρίς, όμως, δεδομένα αποτελέσματα. Ενέχει μια μορφή ρίσκου, αλλά θα είναι απλώς μια πρώτη, απλή και διπλή κίνηση ύστερα από πολλά χρόνια.
Οι εισηγητές αυτής της άποψης θεωρούν πως αν δε γίνει τώρα αυτή η κίνηση, τότε μετατίθεται για το φθινόπωρο ή για τον επόμενο χρόνο.
Θεωρούν πως οι αγορές τον Αύγουστο βρίσκονται σε καθεστώς ημι-απασχόλησης και πως αν κάποιος το επεδίωκε αυτό το μήνα, τότε δε θα υπήρχε η ανταπόκριση που δύναται να υπάρξει επί του παρόντος.
Ταυτοχρόνως εκτιμούν ότι η δοκιμαστική έξοδος τον Ιούλιο θα ενισχύσει το νέο πολιτικό και οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης και θα επηρεάσει και το εσωτερικό πολιτικό πεδίο, καθώς όλα τα επικοινωνιακά όπλα θα ριχτούν στη μεταστροφή της οικονομικής εικόνας αλλάζοντας και το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί. Ταυτοχρόνως, θα ικανοποιήσει μια μερίδα οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, και σίγουρα τον σκληρό κομματικό πυρήνα που τελευταία εμφανίζεται να βρίσκεται στα όρια του «βρασμού».

Rothchild και Λιάκος υπέρ της εξόδου στις αγορές τώρα

Προφανώς και όλο αυτό το αφήγημα το στηρίζουν επειδή γνωρίζουν πως ο Τουρισμός φέτος θα αποφέρει τεράστια κέρδη.
Επίσης βαρόμετρο για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού είναι και η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του γαλλικού Οίκου Rothchild.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι εκτιμούν πως μια κίνηση εντός του Ιουλίου θα είχε και μεσοπρόθεσμα κέρδη για την ελληνική Οικονομία, αλλά και θα ενίσχυε σημαντικά τις σχέσεις της αγοράς με στρατηγικούς επενδυτές.
Λέγεται πως θιασώτης αυτής της προοπτικής είναι και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, δε φαίνεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης, όπως και η Όλγα Γεροβασίλη.
Από τους θιασώτες φέρεται και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προεξοφλήσει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για έξοδο στις αγορές σε περίπου δέκα ημέρες, ύστερα και από τη σχετική ανακοίνωση του Κολλεγίου των Επιτρόπων που ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Την ίδια στιγμή, ο Πολ Τόμσεν ανακοίνωνε πως η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει ήδη σταλεί στη διοίκηση και η τελική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Ιουλίου.

Τσακαλώτος – Στουρνάρας, οι συγκρατημένοι

Όλοι συμφωνούν πως αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί στην έξοδο στις αγορές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι αντίθετος σε αυτή την κίνηση.
Φέρεται, όμως, να είναι αντίθετος στο να βγούμε πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος.
Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, λίγο πριν ή το καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα θα ειναι καλύτερα προετοιμασμένη και, κυρίως, θα επιδιώξει την έξοδό της με σαφώς καλύτερους όρους.
Ούτε ο ίδιος, φυσικά, παραγνωρίζει το γεγονός της ανάγκης εξόδου, αλλά εκτιμά πως τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να γίνονται με πολύ προσοχή και με βάση το προγράμμα των αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων.
Η τήρηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τον κεντρικό μας τραπεζίτη, αποτελεί το βασικό πυλώνα της όλης προσπάθειας.
Για τον Γιάννη Στουρνάρα η ολοκλήρωση σημαντικής μερίδας ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει το ήδη θετικό κλίμα που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον.
Διαφορετικά, όπως λένε και οι οικονομικοί παράγοντες, «με μια κίνηση μπορεί να γκρεμίσεις την καρδάρα που με κόπο γέμιζες χρόνια».
Χωρίς να διαφωνεί με την επιλογή της τωρινής προσπάθειας, ο υπουργός Οικονομικών είναι πιο συγκρατημένος.
Ο ίδιος λέγεται πως έχει εκφράσει την άποψή του στον Αλέξη Τσίπρα.
Δε διαφωνεί, αλλά θα προτιμούσε να πραγματοποιηθεί η προσπάθεια λίγο αργότερα. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το θέμα των επιτοκίων είναι πολύ σημαντικό. Η αποκλιμάκωσή τους ή μη είναι βαρόμετρο της τελικής απόφασης. Θρυλείται πως στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου δε θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του – μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι θα ενισχύσει τη διάθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου για άμεση έξοδο.
Τέλος, ο Στέργιος Πιτσιόρλας αποφεύγει ανάλογες συζητήσεις και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ίσως και αυτό, όπως το ερμηνεύουν αρκετοί, να δίνει το στίγμα του.

Είναι έξοδος;

«Οι “εύκολες”, μικρές και μεσοβραχυπρόθεσμες εκδόσεις ομολόγων θα ικανοποιήσουν μεν το πολιτικό, κυρίως, αίτημα για έξοδο στις αγορές με ικανοποιητικές τιμές, δε θα δώσουν, όμως, απάντηση στο αν οι αγορές πράγματι αλλάζουν στάση απέναντι στο ελληνικό Χρέος», υποστηρίζουν διεθνείς παράγοντες.
O ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να τολμήσει κατ’ αρχάς την έξοδο μέσω της αναχρηματοδότησης ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, με τίτλους πιθανώς τριετίας.
Είναι ένα συντηρητικό πρώτο βήμα, μέσω του οποίου δεν αντλούνται νέα κεφάλαια, αλλά δεν ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού, που φοβάται το ΔΝΤ. Και αυτό, γιατί τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν υψηλά επιτόκια (4,75%), και ακόμη υψηλότερη απόδοση (5,5%), οπότε μια αναχρηματοδότησή τους μ’ ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% θα ήταν λογική. Το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα του PSI, ύψους 21,5 δισ. ευρώ, με επιτόκια 3-3,5%.
Το επικοινωνιακό είναι αυτό που κατα βάση αποτελεί το βαρόμετρο για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, όπως ομολογούν και οι οικονομικοί παράγοντες, η λεγόμενη «έξοδος» δεν είναι παρά μια «εξασφαλισμένη δοκιμή» μικρών ποσών και με συγκεκριμένη απόδοση.

Η επιστολή της κυβέρνησης στο ΔΝΤ: καταργούν ό,τι δεν μπόρεσε ο Σαμαρας

Πριν από μερικά χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς είχε αποστείλει κείμενο προτάσεων εν είδει συμφωνίας στο ΔΝΤ, ως όφειλε, για την εγγύηση της συμφωνίας που είχε πραγματοποιηθεί, αλλά κυρίως εξαιτίας της υποχρέωσης της χώρας προς το ΔΝΤ. Στο τότε κείμενο υπήρχε περιγραφή μιας σειράς πρότασεων και εγγυήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που είχαν ήδη συμφωνηθεί και όφειλε η κυβέρνηση να τα εφαρμόσει.
Τότε, η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαίοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης είχαν χαρακτηρίσει το κείμενο της κυβέρνησης Σαμάρα ως «εθνική μειοδοσία» καλώντας τον ελληνικό λαό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εξαναγκάσει τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ταυτοχρόνως, υποστήριζε πως η επόμενη κυβέρνηση δε θα δεχόταν την «υποτελή» συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά ποτέ και τους όρους προς το ΔΝΤ.
Σήμερα τα οράματα άλλαξαν.
Η κυβέρνηση απέστειλε, ως όφειλε, κείμενο συμφωνιών με το ΔΝΤ.
Με μεγάλες και γενναίες μεταρρυθμίσεις, που αγγίζουν τα όρια κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, οικονομικοι παράγοντες υποστηρίζουν πως το κείμενο της συμφωνίας του Αντώνη Σαμαρά «δε θα τολμούσε να θέσει τις αλλαγές που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση».
Είναι γεγονός πως το κείμενο αυτό αποτελούσε εθνική υποχρέωση με βάση τη συμφωνία.
Όμως, όπως θεωρούν και παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση του ΔΝΤ για έξοδο στις αγορές, αλλά και για να προλάβει την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση