Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Άρχισε το εμπόριο ελπίδας: προσλήψεις στο Δημόσιο Δόσεις για τα χρέη σας – του Ιορδάνη Χασαπόπουλου

Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου άρχισε και το «εμπόριο» ελπίδας και προσμονής για το δημοφιλέστερο θέμα των τελευταίων δεκαετιών: τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Την ώρα που κατά χιλιάδες φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό, στο Μέγαρο Μάξιμου αυτό που σκέφτηκαν είναι να τους προτείνουν μια θέση στο Δημόσιο για να μη μεταναστεύσουν.
Δηλαδή ένας νέος με σπουδές, μεταπτυχιακά και γλώσσες, που ζητά μια καλύτερη προοπτική στη ζωή του, δε θα προτιμήσει να μπει στην παγκόσμια αγορά εργασίας και να κάνει καριέρα σε μια πολυεθνική εταιρία, αλλά θα παλέψει να εισαχθεί στο ελληνικό Δημόσιο με χαμηλό μισθό για τα επόμενα είκοσι χρόνια της ζωής του.
Η εργασία στο Δημόσιο ήταν κάποτε το «όνειρο» της ελληνικής οικογένειας όταν οι μισθοί άρχιζαν από τα 1.200 ευρώ και ξεπερνούσαν τις 2.500 ευρώ.
Τώρα αποτελεί «όνειρο» για όσους είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να ξεφύγουν από το ταμείο ανεργίας.
Την ώρα που ένας νέος κάτω των τριάντα ετών μπορεί να δουλέψει σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ξεκινώντας μια καριέρα με απολαβές που συνεχώς θα αυξάνονται, στην Ελλάδα αυτό που του προσφέρουμε είναι μια θέση στο Δημόσιο με 800 και 1.000 ευρω.
Αντί η ελληνική Οικονομία να γίνει εξωστρεφής και να ανοίξουν θέσεις εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα, συνεχώς γίνεται και πιο εσωστρεφής αυξάνοντας τις θέσεις των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχαν, βέβαια, και έναν άλλο στόχο. Να καλλιεργήσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας λίγο πριν έρθει η τρόικα και ζητήσει απολύσεις συμβασιούχων από το Δημόσιο.
Όπως έγινε και λίγο πριν από την προηγούμενη αξιολόγηση η κυβέρνηση ανοίγει ένα επίκαιρο θέμα για να δείξει την πρόθεσή της, ενώ ξέρει ότι οι δανειστές έχουν αντίθετη άποψη.
Για παράδειγμα το Μάξιμου εξαγγέλει προσλήψεις για το 2018, ενώ ξέρει ότι σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν τα κλιμάκια και θα ζητήσουν μείωση των κρατικών δαπανών, αξιολόγηση υπαλλήλων και μείωση των συμβασιούχων.
Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποφύγει το κόστος των αποφάσεων που θα κληθεί να πάρει.
Αυτό που λένε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει προσλήψεις, αλλά οι κακοί δανειστές –μαζί με την τρόικα εσωτερικού–, για μια ακόμη φορά δεν αφήνουν».
Χιλιοπαιγμένο το έργο. Όπως έγινε με τις μειώσεις στις συντάξεις και τα μέτρα του Γ’ Μνημονίου. Όλοι μιλούσαν για αυξήσεις στις συντάξεις, μέχρι που ανέλαβε ο Κατρούγκαλος και «πετσόκοψε» ακόμη και τις συντάξεις εκείνες που δε ζήτησε η τρόικα.
Το εξάμηνο Βαρουφάκη, το Γ’ Μνημόνιο και τα μέτρα της β’ αξιολόγησης γονάτισαν σε φορολογία και τους τελευταίους ελεύθερους επαγγελματίες και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα χρέη τους προς την Εφορία «εκτοξεύτηκαν», και τώρα αρχίζει το εμπόριο ελπίδας και σε αυτόν τον τομέα.
Ήδη εξαγγέλθηκαν ρυθμίσεις για 24 ή 36 –ακόμη και 120– δόσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα χρέη τους προς την Εφορία και τα Ταμεία οι επαγγελματίες.
Πρώτα υπερφορολογείς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, και μετά πουλάς ελπίδες για ρύθμιση χρεών…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση