Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωνσταντίνος Κατσίκης: «Γιατί δεν ψηφίζω την ταυτότητα αλλαγής φύλου»

«Οι λόγοι που με οδηγούν στην καταψήφισή του είναι λόγοι συνειδησιακοί. Το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης εξηγώντας για ποιο λόγο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. «Η επιχειρούμενη νομιμοποίηση ομοφύλων –στην πράξη– ζευγαριών σε ετερόφυλα, είναι πέρα από τα όρια της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι «καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας». Σχετικά με το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» και το ποια είναι η θέση του αν επανέλθει στη Βουλή, ο κ. Κατσίκης είναι κατηγορηματικός: «Η προσπάθεια εμφάνισης της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” ως ενός σωματείου που νομιμοποιείται και αναλαμβάνει το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι” είναι τουλάχιστον έωλη». Και καταλήγει: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τι που ροκανίζει την εθνική μας ασφάλεια και διακυβεύει την εθνική μας κυριαρχία».

Είπε για

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι νέος, ηγέτης και οραματιστής του διαφορετικού, της “ομπρέλας” που χωράει όλο τον κόσμο, όσο και αν αυτό αντιτίθεται σε στερεότυπα και νόρμες».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Ο Πάνος Καμμένος είναι περίτρανα και με απόδειξη καπετάνιος σε καράβι κόντρα στον άνεμο, που ακόμα και στις μεγαλύτερες φουρτούνες μπορεί να ορίσει την πορεία του ταξιδιού, χωρίς παράπλευρες απώλειες».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ
«Ο Σταύρος Κοντονής έχει υπάρξει στην πορεία του μέσα σε αυτή την κυβέρνηση ένας επαναστάτης, που υψώνει το ανάστημά του όσες πέτρες και αν δεχτεί στο διάβα του».

Κύριε Κατσίκη, ας ξεκινήσουμε με ένα ζήτημα που μονοπωλεί το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον, αυτό για το νομοσχέδιο της αλλαγής φύλου. Έχετε δηλώσει ότι θα το καταψηφίσετε. Για ποιους λόγους αντιδράτε;

«Οι λόγοι που με οδηγούν στην καταψήφισή του είναι λόγοι συνειδησιακοί. Το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών.
Η επιχειρούμενη νομιμοποίηση ομοφύλων –στην πράξη– ζευγαριών σε ετερόφυλα, είναι πέρα από τα όρια της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα.
Άλλο πράγμα η προσωπική αυτοδιάθεση, και άλλο η αναγκαστική δημόσια επιβολή της. Η άθλια, δε, πολιτική διαχείριση του θέματος από πλευράς της Ν.Δ. αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοτυπία. Ο εισηγητής της κ. Καραγκούνης να το χαρακτηρίζει θετικό, αλλά η παράταξή του να δηλώνει πως θα καθορίσει τη θέση της από τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. Οι ΑΝ.ΕΛ. δεν χρειαζόμαστε “εξαπτέρυγα”, ούτε παρακολουθήματα. Έχουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ας έχουν και αυτοί το πολιτικό ανάστημα της υποστήριξης όποιας θέσης διαθέτουν».

Ποια διόρθωση θα μπορούσε να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη και να υπερψηφίσετε;

«Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας».

Εάν σας το ζητούσε προσωπικά ο κ. Καμμένος, για την ευρυθμία της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., θα το ψηφίζατε;

«Ένα προτέρημα του Πάνου Καμμένου είναι ο σεβασμός των απόψεων των συνεργατών του. Δεν θα επέβαλε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει τονίσει επανειλλημένα πως οι ιδεολογικές αποκλίσεις των δυο εταίρων είναι υπαρκτές, σεβαστές και, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής συνεργασίας, ανεκτές».

Για το ζήτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», που θα επανέλθει στη Βουλή, ποια είναι η θέση σας;

«Η προσπάθεια εμφάνισης της “Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης” ως ενός σωματείου που νομιμοποιείται και αναλαμβάνει το δικαίωμα του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι” είναι τουλάχιστον έωλη.
Η τροπολογία που κατατέθηκε και σκιωδώς την αφορά, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις των ΑΝ.ΕΛ., στους οποίους έχω την τιμή να ανήκω, απεσύρθη. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε τι που ροκανίζει την εθνική μας ασφάλεια και διακυβεύει την εθνική μας κυριαρχία».

Από το διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. έχετε αισθανθεί ότι εσείς οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. έχετε συρθεί πίσω από αριστερές ιδεοληψίες μερίδας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

«Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη. Όχι, σε καμία περίπτωση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πορευόμαστε με βάση το δικό μας σταθερό αξιακό πλαίσιο.
Αποστολή μας είναι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου η Ελλάδα να αλλάξει, επιτέλους, σελίδα ύστερα από μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης, για την οποία οι ευθύνες του παρελθόντος έχουν ήδη αποδοθεί ιστορικά στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ανήκουν στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στα κόμματα δηλαδή που φωνασκούν και λαϊκίζουν σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι φυσικά στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ή αν θέλετε τη ΔΗ.ΣΥ. Όσον αφορά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. σάς παραπέμπω στα σχόλια του ίδιου του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Ο κ. Καμμένος είπε, στη Βουλή, ότι στο Λονδίνο πλήρωσε με την κάρτα του και αποδείχθηκε ότι πλήρωσε με μετρητά. Είναι έκθετος ο κ. Καμμένος και πρέπει να δώσει απαντήσεις ή είναι ένα θέμα που «σηκώνει» η αντιπολίτευση;

«Η αντιπολίτευση, και ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίζεται, δυστυχώς, για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Η έλλειψη προτάσεων και πολιτικών επιχειρημάτων απέναντι σε ουσιαστικότερα θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο, η έλλειψη θέσεων απέναντι σε κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, την οδηγεί για μία ακόμη φορά σε σπασμωδικές εκδηλώσεις λαϊκισμού. Για το θέμα έχει τοποθετηθεί στη Βουλή, ο ίδιος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Καμμένος. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές είναι πως η στοχοποίηση των ιδιωτικών στιγμών της προσωπικής, και πόσο μάλλον της οικογενειακής, ζωής των πολιτικών –αναφέρομαι και στα μέλη οικογενειών των πολιτικών προσώπων– πρέπει να είναι καταδικαστέα. Όλα έχουν ένα όριο, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Τέλος, κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018, το οποίο αναγνωρίζει μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του 2017, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στο 2018. Τι δεν πήγε καλά;

«Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω στο σημείο αυτό. Στο προσχέδιο καταγράφεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2,21% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που ήταν ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, όπως υπογράμμισε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, ακριβώς για αυτό το λόγο, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην καταβολή ενός ακόμη έκτακτου βοηθήματος μέχρι τα Χριστούγεννα σε τουλάχιστον 250.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Το κοινωνικό αυτό μέρισμα που αναμένεται να διανεμηθεί, θα έχει και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών».

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση