Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θεόδωρος Μαντάς: «Δεν θα αφήσουμε τον δικηγορικό κλάδο στην τύχη του»

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, όπως και οι άλλοι σε ολόκληρη τη χώρα, για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου. Η εκλογική διαδικασία έχει οριστεί για τις 26 και 27 Νοεμβρίου, με τον επαναληπτικό γύρο στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.
Σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τους δικηγόρους, το 25% των οποίων δεν έχει φέτος ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο, οι εκλογές αυτές αποκτούν κομβική σημασία, με πολλούς από τους 13 υποψηφίους να διοργανώνουν ήδη εκδηλώσεις για να επισημοποιήσουν τις υποψηφιότητές τους.
Ένας από τους υποψήφιους προέδρους είναι ο διακεκριμένος ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, που από το 1987 βρίσκεται καθημερινά στα δικαστήρια. Όπως λέει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων για το ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα ήταν αναποτελεσματικές, παρά τη μαζικότητα και τη μεγάλη χρονική διάρκειά τους, και δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη και την επιβίωση του κλάδου των δικηγόρων σε μειοψηφίες που προσέρχονται και συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες»

Αν και είναι γνωστό το αριστερό προφίλ του θεωρείται υπερκομματικός. Το ανεξάρτητο και ενωτικό προσκλητήριο του Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος κάνει έκκληση σε όλους να προσέλθουν στην κάλπη, έχει στόχο να αναβαθμίσει τόσο το Σύλλογο όσο και τους δικηγόρους. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Η φιλοδοξία μας δεν είναι να εκλεγούμε για να πάμε να εγκατασταθούμε επί της οδού Ακαδημίας 60, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΔΣΑ. Η φιλοδοξία μας είναι να μεταφέρουμε την καρδιά και την καθημερινή λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου στα δικαστήρια της Ευελπίδων και του Εφετείου της Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά καθημερινά του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».

Κύριε Μαντά, είστε επί 30 χρόνια μάχιμος δικηγόρος, που ποτέ δεν ασχοληθήκατε με τα συνδικαλιστικά. Γιατί τώρα;

«Η μη ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει μη ενασχόληση με τα κοινά. Είναι γνωστή η διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια. Aπό τα φοιτητικά έδρανα μέχρι και σήμερα, είναι διαρκής η ενασχόλησή μου με τα κοινά και στο πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την έννοια, όμως, του ενεργού πολίτη. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που με ρόλο πρωταγωνιστικό βρίσκομαι μπροστά στην απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατ’ αρχήν γιατί πιστεύω ότι σε θεσμικό επίπεδο είναι το συλλογικό όργανo των δικηγόρων, που πρέπει επιτέλους ο ρόλος του να αναβαθμιστεί. Ο δικηγορικός κλάδος, που σήμερα βάλλεται από παντού, δεν μπορεί να κατευθύνεται σε λύσεις ατομικές, αλλά μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της θέσης του δικηγόρου».

Ποιο είναι το ιδεολογικό πρόσημο με το οποίο θα κατέλθετε στις εκλογές;

«Είναι γνωστό ότι προέρχομαι από το χώρο της Αριστεράς, στην οποία έχω διανύσει χρόνια διαδρομής. Όμως, σήμερα, στη διαδικασία της διεκδίκησης της προεδρίας του ΔΣΑ, για να προκύψει ένα Όργανο ικανό να αναβαθμίσει τους δικηγόρους δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά κομματικά. Πρέπει να είναι πολιτικοποιημένη η προσπάθεια αυτή, χωρίς όμως σύνορα και αγκυλώσεις κομματικές, και, από την άποψη αυτή, η επιδίωξή μου είναι να καταγραφεί ως μία υπερκομματική υποψηφιότητα».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου υπάρχουν τόσο πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

«Δείχνει ακριβώς την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΔΣΑ και την αγωνία των συναδέλφων να στρατευθούν ο καθένας με τη δική του επιδίωξη και τη δική του αφετηρία στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου του δικηγόρου. Προσωπικά δέχθηκα φορτικές προτροπές συναδέλφων διακεκριμένων, προκειμένου να στρατευτώ στην προσπάθεια αυτή».

Χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, καθώς τουλάχιστον οι μισοί δεν προσέρχονται στην κάλπη. Τι θα λέγατε σε αυτή τη μερίδα;

«Κάνω κάλεσμα-έκκληση, όπως τολμώ να το αποκαλέσω, να προσέλθουν όλοι οι συνάδελφοι στις κάλπες. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη και την επιβίωση του κλάδου των δικηγόρων σε μειοψηφίες που προσέρχονται και συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Όσο περισσότερο αυξηθεί ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερη προσδοκία έχουμε για την αναβάθμιση του ΔΣΑ».

Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού σταμάτησαν. Πολλοί τις χαρακτήρισαν ως ήττα, αφού τα μέτρα πέρασαν. Τι θα πράξετε εσείς αν αναλάβετε την προεδρία;

«Πράγματι, οι κινητοποιήσεις και μαζικές ήταν και σε βάθος χρόνου εξελίχθηκαν. Όμως, εκ του αποτελέσματος ήταν αναποτελεσματικές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποδεχθούμε αυτή την ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των δικηγόρων, αλλά πρέπει με τη θητεία του νέου διοικητικού συμβουλίου να ξεκινήσει η προσπάθεια για να βελτιωθεί η θέση των δικηγόρων τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στο φορολογικό σύστημα».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους νέους δικηγόρους;

«Οι νέοι δικηγόροι είναι που βάλλονται περισσότερο από την προϊούσα κρίση. Οι προτάσεις που έχουμε είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ΔΣΑ, οι οποίες θα αναβαθμίζουν και θα διευρύνουν την επαγγελματική ύλη, και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και απασχόλησης των νέων δικηγόρων. Ο νέος δικηγόρος τα τελευταία χρόνια είδε τον Δικηγορικό Σύλλογο να απομακρύνεται από τα προβλήματά του. Η δική μας θέση είναι ο ΔΣΑ να ξαναβάλει στον πυρήνα του ενδιαφέροντός του τον νέο δικηγόρο και να τον στηρίξει στην προσπάθειά του για επιβίωση».

Περίπου το 1/4 του δικηγορικού Σώματος δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο από τις αρχές του χρόνου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

«Το φαινόμενο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με θεσμικά μέτρα, και ειδικότερα με τη διεύρυνση της επαγγελματικής ύλης και του θεσμού της νομικής βοήθειας (legal aid) σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαστήρια και στα πλημμελήματα, και μάλιστα με πρόκριμα τον υποχρεωτικό διορισμό στα πλημμελειοδικεία των νεότερων δικηγόρων».

Ποιες άλλες προτεραιότητες έχει ο συνδυασμός σας;

«Θα το πω με τον πιο παραστατικό τρόπο. Η φιλοδοξία μας δεν είναι να εκλεγούμε για να πάμε να εγκατασταθούμε επί της οδού Ακαδημίας 60, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΔΣΑ. Η φιλοδοξία μας είναι να μεταφέρουμε την καρδιά και την καθημερινή λειτουργία του Δικηγορικού Συλλόγου στα δικαστήρια της Ευελπίδων και του Εφετείου της Αθήνας, εκεί που χτυπάει η καρδιά καθημερινά του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση