Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;

Του Γιάννη Λοβέρδου

Πριν από κάμποσα χρόνια, όταν η Ελλάδα ζούσε στην ευημερία των Ολυμπιακών Αγώνων και του Euro 2004, και ο εύκολος τραπεζικός δανεισμός είχε πείσει πολλούς ότι το εύκολο χρήμα θα τους συντηρούσε επ’ άπειρον πλουσιοπάροχα, είχα γράψει ένα άρθρο-προειδοποίηση. Έλεγα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό χρεοκοπία. Και αν νομίζουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως νομίζαμε, θα βρεθούμε σύντομα προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων. Και αν εμείς δεν αποφασίσουμε να ξεβολευτούμε από μόνοι μας, λελογισμένα και με σχέδιο, θα έρθει κάποια στιγμή που η ίδια η ζωή θα μας ξεβολέψει, άγρια, βίαια. Όπως και συνέβη.
Επειδή δεν έχω μάθει να χαϊδεύω τα αυτιά σας, πρέπει να πω ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ φέρουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια του τόπου σήμερα, αλλά όχι για τους λόγους που τους καταψηφίζει σήμερα ο περισσότερος κόσμος.
Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν φταίνε τόσο για τα όσα έκαναν μετά το 2010. Φταίνε για τα όσα έκαναν μετά το 1974 – και ιδίως μετά το 1981. Όταν με δανεικά και κοινοτικά κονδύλια δημιούργησαν ένα φαύλο, γραφειοκρατικό, δυσλειτουργικό, διεφθαρμένο κράτος. Και ένα ρουσφετολογικό, αδιέξοδο, αυτοκαταστροφικό συνταξιοδοτικό σύστημα, που αποτελεί τη μεγάλη καταβόθρα των δαπανών με 3 εκατ. συνταξιούχους και 4,5 εκατ. συντάξεις σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από τα 10 εκατ.!
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φταίνε διότι για να τους ψηφίζετε και να διατηρούν την πολύτιμη εξουσία, έφτιαξαν κομματικούς στρατούς που τους «βόλευαν» στο Δημόσιο χωρίς προσόντα, χωρίς ικανότητες, χωρίς διάθεση για προσφορά. Ποιος, άλλωστε, «βολεμένος» θέλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο; Μόνο να απολαμβάνει το βόλεμά του.
Αυτό το κράτος, με τις στρατιές των βολεμένων και των 50άρηδων συνταξιούχων, με τα γελοία, αλλά πολυέξοδα, επιδόματα, τα απίστευτα υψηλά εφάπαξ, τα προνόμια και τους υψηλούς μισθούς και συντάξεις, από τους μεγαλύτερους στην Ε.Ε., ήταν θέμα χρόνου να καταρρεύσει.
Όπως έγινε το 2010. Να σκεφθείτε μόνο ότι τη δεκαετία 2000-2009, δηλαδή την προ Μνημονίων δεκαετία, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 220 δισ. ευρώ! Δηλαδή, αν συνυπολογίσουμε και τους τόκους μιας δεκαετίας, όσο περίπου ήταν το Δημόσιο Χρέος το 2010, όταν μπήκαμε στα Μνημόνια
Και όμως, το 2001 το σύνολο του λαού και του πολιτικού κόσμου απέρριψε το νόμο Γιαννίτση με τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια όλων των εποχών, γιατί δεν ήθελαν να «ξεβολευτούν». Ενώ είναι βέβαιο ότι αν είχαμε ξεβολευτεί τότε, ίσως να μην μπαίναμε στα Μνημόνια ύστερα από μια δεκαετία.
Εκείνα τα φαύλα χρόνια, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έπαιρναν αθροιστικά πάνω από 80-85% σε κάθε εκλογή. Σήμερα με το ζόρι πιάνουν το 40% μαζί. Και αν δεν ήταν ο Κυριάκος που προσέδωσε μια φιλελεύθερη δυναμική στη Ν.Δ., ούτε αυτό θα συνέβαινε.
Ο κόσμος τούς τιμωρεί όχι γιατί δημιούργησαν το φαύλο κράτος, που μοιραία χρεοκόπησε το 2010. Αλλά γιατί δεν μπορούν να το διατηρήσουν όπως ήταν. Γιατί η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα, η γραφειοκρατία, το «βόλεμα» του Δημοσίου δεν ενοχλούσαν την πλειονότητα των πολιτών μέχρι το 2010. Τις αμαρτίες του φαύλου κράτους τις θυμηθήκαμε οι περισσότεροι από μας όταν αρχίζαμε να ξεβολευόμαστε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Γι’ αυτό, αν εμείς πρώτοι από όλους δεν αλλάξουμε νοοτροπία ούτε το πολιτικό σύστημα θα αλλάξει ούτε η χώρα θα προοδεύσει. Πρέπει εμείς να απαιτήσουμε τις αλλαγές. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε στη μιζέρια των τελευταίων ετών περιμένοντας μετά το Τρίτο, το Τέταρτο και το Πέμπτο Μνημόνιο…
Όσο και αν θυμώσετε μαζί μου και με βρίσετε, ξέρετε μέσα σας πως έχω δίκιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αν δεν αλλάξουμε εμείς οι πολίτες, ούτε το πολιτικό σύστημα θα αλλάξει και ούτε η χώρα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση