Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η ευτυχία είναι Σαββατοκύριακο – Ειρήνη Κρυσταλλίδου

Το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο αποτελεί, ίσως, τις πιο ευχάριστες μέρες τις εβδομάδας είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Έρχεται, όμως, τώρα και η επιστήμη της Ψυχολογίας να επιβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο ευτυχισμένοι και υγιείς το Σαββατοκύριακο. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ryan και τους συνεργάτες του (Bernstein & Brown), το 2010, για το πώς οι μέρες τις εβδομάδας επηρεάζουν τη διάθεση των ανθρώπων, διαφάνηκε ότι όλοι οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, επαγγέλματος και ικανοποίησης που αντλούν από αυτό, αισθάνονταν καλύτερα το Σαββατοκύριακο.
Πιο συγκεκριμένα, η «επίδραση του Σαββατοκύριακου» φαίνεται ότι ξεκινάει από την Παρασκευή το απόγευμα μετά τις 6, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στη μείωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, και τελειώνει την Κυριακή το απόγευμα, όπου ξεκινά ο προγραμματισμός της επόμενης εβδομάδας. Άξιο προσοχής αποτελεί και η μείωση των σωματικών ενοχλημάτων τις μέρες αυτές, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας όπου τα παράπονα για σωματικές ενοχλήσεις, πονοκέφαλους και στομαχικούς πόνους είναι εντονότερα. Τι είναι αυτό, όμως, που κάνει τους ανθρώπους περισσότερο ευτυχισμένους το Σαββατοκύριακο; Φαίνεται πως η απάντηση βρίσκεται στην ικανοποίηση σημαντικών ψυχολογικών αναγκών.
Η θεωρία του αυτοπροσδιορισμού (SDT, Deci & Ryan, 1985, Ryan & Deci, 2000), προσφέρει ένα πιθανό θεωρητικό πλαίσιο. Η SDT είναι μια προσέγγιση για τα ανθρώπινα κίνητρα, που προϋποθέτει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν έμφυτες τάσεις προς την ανάπτυξη και ολοκλήρωση (αυτοπραγμάτωση), και που, με επαρκή υποστήριξη, προσεγγίζουν το ευ ζειν μέσω της ικανοποίησης συγκεκριμένων ψυχολογικών αναγκών. Μερικές από αυτές τις ανάγκες ικανοποιούνται το Σαββατοκύριακο. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερο έλεγχο στην αξιοποίηση του χρόνου τους, στην επιλογή δραστηριοτήτων, και ταυτόχρονα στον ελεύθερο χρόνο τους με τα αγαπημένα του πρόσωπα, όπως την οικογένειά του ή τους φίλους του.
Αντίθετα, η εβδομάδα εργασίας είναι γεμάτη δραστηριότητες που περιλαμβάνουν εξωτερικούς ελέγχους και μειωμένο αίσθημα αυτονομίας, περιορισμούς χρόνου και απαιτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εργασία και τη φροντίδα των παιδιών, με αποτέλεσμα το αίσθημα πίεσης να είναι έντονο. Έτσι λοιπόν, έρχεται το Σαββατοκύριακο να καλύψει ψυχολογικές ανάγκες που μένουν ανικανοποίητες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, την ανάγκη για «σχετίζεσθαι», ελευθερία και προσωπικό έλεγχο. Πώς, λοιπόν, θα κάνουμε τις εργάσιμες μέρες περισσότερο υποφερτές; Μεταφέροντας λίγο από «Σαββατοκύριακο» σε αυτές!

*Η Ειρήνη Κρυσταλλίδου είναι ψυχολόγος, καθηγήτρια και ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας www.e-psy.gr

Η βιογραφία του Κ. Μήτση