Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Βασίλειος Βραχιώτης: «Ας μην αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς»

Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (26 και 27 Νοεμβρίου), η «Βραδυνή» συνεχίζει το αφιέρωμα και τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους προέδρους. Σήμερα φιλοξενεί συνέντευξη από το γνωστό δικηγόρο Βασίλειο Βραχιώτη, που διεκδικεί την προεδρία μέσω ενός ανεξάρτητου συνδυασμού. «Τίποτα δεν θα αλλάξει αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους κομματικά εξαρτώμενους και στους εμμένοντες σε αναποτελεσματικές και κοντόφθαλμες δράσεις να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», τονίζει ο κ. Βραχιώτης, απευθυνόμενος κυρίως στους συναδέλφους του οι οποίοι απέχουν κάθε φορά από την εκλογική διαδικασία. Ασφαλιστικό και Φορολογικό είναι πρώτα στην ατζέντα του αν αναλάβει τα ηνία του Συλλόγου, ενώ έχει πλήρες πρόγραμμα για τους νέους δικηγόρους και τις άλλες «ευαίσθητες» κατηγορίες, όπως οι μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Κύριε Βραχιώτη, ποιο είναι το ιδεολογικό σας πρόσημο;

«Συνειδητά έχουμε επιλέξει την πλήρη απουσία οποιασδήποτε κομματικής ταύτισης, επειδή έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά ως κλάδος τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Είμαστε ένας ανεξάρτητος συνδυασμός που οραματίζεται δικηγόρους υπερασπιστές των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με κύρος, βαθιά μόρφωση και, προπάντων, αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε εφόσον οι συνάδελφο μας τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

«Είναι δικαίωμα του κάθε δικηγόρου που επιθυμεί να προσφέρει στον κλάδο να καταθέτει την υποψηφιότητά του στην κρίση των συναδέλφων του. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αποδώσω τον πληθωρισμό υποψηφίων σε παρακμιακά φαινόμενα ή σε υπερφίαλες εκτιμήσεις. Σέβομαι τον κάθε υποψήφιο, παρακολουθώ τις απόψεις του και θέτω τις δικές μου προτάσεις στην κρίση των συναδέλφων μου έχοντας εμπιστοσύνη στο τεκμηριωμένο και εφικτό πρόγραμμα του συνδυασμού μας “ΕΠΕΙΓΕΙ”. Για αυτό και την προηγούμενη Δευτέρα απέστειλα επιστολή προς όλους προτείνοντας να πραγματοποιήσουμε ένα ουσιαστικό δημόσιο διάλογο πρόσωπο με πρόσωπο».

Χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, καθώς σχεδόν οι μισοί δεν προσέρχονται στην κάλπη. Τι θα λέγατε σε αυτή τη μερίδα;

«Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία και το βήμα σε αυτήν την κρίσιμη για τον κλάδο μας περίοδο να καλέσω κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει ενεργά στις εκλογές. Τίποτα δεν θα αλλάξει αν συνεχίσουμε να επιτρέπουμε στους κομματικά εξαρτώμενους και στους εμμένοντες σε αναποτελεσματικές και κοντόφθαλμες δράσεις να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε, να είμαστε εμείς εκείνοι που θα γυρίσουν τη σελίδα στο ΔΣΑ, για να του ξαναδώσουμε το θεσμικό ρόλο που δικαιούται και αξίζει, για να μπορεί να έχει τεκμηριωμένη άποψη για τα προβλήματα και τις αναγκαίες λύσεις και να έχει τη δυνατότητα διαμόρφωσης των εξελίξεων».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, που κατά γενική ομολογία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου;

«Το εισόδημα των δικηγόρων έχει συρρικνωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα αρκετοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Για αυτό προτείνουμε άμεση απαλλαγή από τον ΦΠΑ των νομικών υπηρεσιών που άπτονται του πυρήνα του λειτουργήματος (π.χ. υπεράσπιση κατηγορουμένου, διατροφή ανηλίκου κ.λπ.), άλλως μεταφορά του συνόλου των νομικών υπηρεσιών στο χαμηλό συντελεστή. Επιτακτική, βέβαια, θεωρείται για μας η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα και πρόβλεψη εκπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια για νέους και συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα».

Αν δεν πετύχετε με διάλογο θα δούμε πάλι τους δικηγόρους σε αποχή και να κατεβαίνουν στους δρόμους;

«Προσωπικά εκτιμώ ότι η αποχή και οι συγκεντρώσεις, αν και αποτελούν κάποιες από τις μορφές αντίδρασης, όπως αποδείχτηκε και πέρυσι, έχουν πεπερασμένο όριο αποτελεσματικότητας. Να το πω διαφορετικά: όσες αποχές και να κάνεις, εάν δεν μπορείς να σταθείς ως ισότιμος και σεβαστός συνομιλητής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να δημιουργήσεις ευρύτερες συμμαχίες θα πετύχεις πολύ λίγα πράγματα. Δυστυχώς, αυτό εμείς οι δικηγόροι το αισθανθήκαμε στο πετσί μας πέρυσι. Και δεν το λέω αυτό γιατί προσωπικά ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα και μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο τάχθηκα κατά της συνέχισης των αποχών, αλλά γιατί αυτό δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση σε όλους τους δικηγόρους. Και αυτό πρέπει να αλλάξει μετά τις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε φροντίσει οι προτάσεις του προγράμματός μας να έχουν την απαιτούμενη τεκμηρίωση, ικανή να πείσει και τους ενδεχόμενους κακοπροαίρετους συνομιλητές μας. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε προσεκτικά κάθε μορφή δράσης, αλλά και συνεργασιών με κλάδους που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, αποφεύγοντας όμως την επανάληψη των αναποτελεσματικών κινήσεων του πρόσφατου παρελθόντος, με τις οποίες επαναλαμβάνω ότι είχα διαφωνήσει ως μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ».

Ποια θα είναι η πρώτη ενέργεια αν αναλάβετε τα ηνία του Συλλόγου;

«Είναι σαφές ότι οφείλουμε να θέσουμε προτεραιότητες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, στο έργο μας με βάση μια στοχευμένη στρατηγική, που πρώτα από όλα οφείλει να βελτιώσει την καθημερινότητα του συναδέλφου μας. Το Φορολογικό και Ασφαλιστικό θα είναι, εκ των πραγμάτων, πρώτο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους νέους δικηγόρους;

«Ενδεικτικά και μόνο, σας αναφέρω: επιδότηση της συνεργασίας νέων δικηγόρων (7ετίας) με δικηγορικά γραφεία και εταιρίες μέσω προγραμμάτων και του ΟΑΕΔ, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στους νέους δικηγόρους για σύσταση πολυπρόσωπων δικηγορικών εταιριών, με ειδικό καθεστώς για τα πρώτα 3 έτη, κατοχύρωση του καθεστώτος και των αμοιβών των έμμισθων συνεργατών και των ασκουμένων, μέσω ειδικής υπηρεσίας του ΔΣΑ, ίδρυση ειδικού τμήματος στο ΔΣΑ για νέους δικηγόρους και άμεση στελέχωση με αποφοίτους Νομικής, και δικηγόρους των Γραμματειών των δικαστηρίων και των Υπηρεσιών του Δημοσίου, που συμμετέχουν στα πρώτα στάδια δικαιοδοτικού έργου (εφορίες, ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Αστυνομία κ.λπ.). ΕΠΕΙΓΕΙ ο ΔΣΑ να γίνει, επιτέλους, αρωγός όλων των δικηγόρων».

Τι θα πράξετε για τις μητέρες δικηγόρους;

«Θα επιδιώξουμε την ίδρυση παιδικών σταθμών βραχείας παραμονής πλησίον των δικαστηρίων, και βέβαια θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησής τους, στα πλαίσια φυσικά του εφικτού, γιατί θέλουμε κάθε λόγο μας να τον μετουσιώσουμε σε πράξη».

Στη συνείδηση του κόσμου οι δικηγόροι φοροδιαφεύγουν. Τι απαντάτε;

«Στη συνείδηση του κόσμου πολλά είναι σάπια στο “Βασίλειο της Δανιμαρκίας” και σε επίπεδο λειτουργίας των θεσμών και σε επίπεδο συμπεριφοράς των ελίτ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φέτος χιλιάδες δικηγόροι δεν έχουν κόψει ούτε ένα παράβολο. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα για τους πολλούς, και όχι βέβαια η φοροδιαφυγή των λίγων, που υπάρχει και σε εμάς, όπως και σε άλλα επαγγέλματα, και που σε κάθε περίπτωση είναι καταδικαστέα και είναι ευθύνη των αρμόδιων μηχανισμών του κράτους να την αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο του νόμου. Επαναλαμβάνω, όμως, την ουσία: Οι δικηγόροι δεν μπορούν να είναι ούτε πένητες ούτε λοιδορούμενοι. Οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης και προστάτες των ατομικών δικαιωμάτων πρέπει να είναι όρθιοι και αξιοπρεπείς».

Για την καθυστέρηση της Δικαιοσύνης πολλοί αποδίδουν ευθύνες και στους δικηγόρους. Είναι έτσι;

«Ξεκάθαρα όχι. Αντιθέτως, οι δικηγόροι, όπως και οι προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη πολίτες αποτελούν τα θύματα των πολύμηνων καθυστερήσεων απονομής της δικαιοσύνης. Δυστυχώς, τόσο οι κτιριακές όσο και οι τεχνολογικές υποδομές απέχουν δεκαετίες από την εποχή που βρισκόμαστε, για αυτό και εμείς προτείνουμε την άμεση ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών κατάθεσης δικογράφων και σχετικών εγγράφων, αίτησης και λήψης πιστοποιητικών και ποινικών δικογραφιών, και επιπλέον τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση της λειτουργίας του ΔΣΑ, σε συνδυασμό με τις κριτικές και υλικοτεχνικές υποδομές, που το σύστημα της Δικαιοσύνης με σωστή διαχείριση μπορεί να χρηματοδοτήσει».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση