Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το κόλπο Τσίπρα με το… «κοινωνικό μέρισμα»

Του Γιάννη Λοβέρδου

Η Μαρία Τρ. πέρασε πλέον τα 50 της χρόνια. Από νεαρή κοπέλα εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια είναι προϊσταμένη σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας. Επί δεκαετίες κάνει την εργασία της, που η ίδια θεωρεί ότι είναι καθήκον και αποστολή ταυτόχρονα, με ευσυνειδησία, συχνά με αυταπάρνηση. Πολλές ώρες κοπιώδους εργασίας, αλλά προσπαθεί να κρατήσει πάντα το χαμόγελό της απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, που αντιμετωπίζει καθημερινά, και να εμψυχώσει τους ασθενείς της, που παλεύουν για τη ζωή τους. Τους τελευταίους 17 μήνες δεν τα καταφέρνει πολύ καλά. Βλέπετε, κοντά 1,5 χρόνο τώρα, έχει να πληρωθεί! Και πάλι καλά που είχε κάποιες οικονομίες στην άκρη, που όμως έχουν, πια, εξανεμισθεί. Πάλι καλά που ο σύζυγός της έχει ακόμα δουλειά και τα παιδιά της δεν την έχουν οικονομικά ανάγκη. Και μπορεί να επιβιώνει. Για τους συναδέλφους της, όμως, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Δεν έχουν πια ούτε τα ναύλα τους να έρχονται κάθε μέρα στη δουλειά τους. Η κλινική καταρρέει. Αλλά δεν τα βάζουν με τον κλινικάρχη, που γνωρίζουν ότι δεν τους πληρώνει όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί. Οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ και ανεβαίνουν καθημερινά. Η κλινική θα μπορούσε να σωθεί και τα δεδουλευμένα θα μπορούσαν να καταβληθούν στους απελπισμένους εργαζόμενους αν η κυβέρνηση στο πλαίσιο της «υπερσυγκράτησης» δαπανών που κάνει για να βγάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «υπερπλεόνασμα», είχε καταβάλει το μεγαλύτερο, έστω, μέρος των οφειλών της προς τη συγκεκριμένη κλινική, και σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αλλά δεν το κάνει!
Για έναν απλό λόγο: ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του στο Μαξίμου, έχουν ανασύρει κουτοπόνηρα από την (μάλλλον ξεπερασμένη) προεκλογική φαρέτρα τους ένα τέχνασμα. Μην πληρώνοντας τις οφειλές προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου και αυξάνοντας υπέρμετρα την έμμεση φορολογία, αλλά και την άμεση, ιδίως των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων, των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, μπορεί να ισχυρίζεται ότι πέτυχε πρωτογενές «υπερπλεόνασμα», και άρα μπορεί να διανείμει μεγαλύτερο «κοινωνικό μέρισμα» από ό,τι πέρυσι στους… «κοινωνικά ασθενέστερους».
Αυτό, όμως, που δεν λέει είναι ότι αυτό το (ψευδεπίγραφο) υπερπλεόνασμα είναι πράγματι «ματωμένο», όπως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2014, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και η κυβέρνηση Σαμαρά μοίραζε 500άρικα στους κοινωνικά ασθενεστέρους. Γιατί επιτυγχάνεται από την καταστροφή της Μαρίας Τρ. και των συναδέλφων της. Γιατί επιτυγχάνεται από την υπερφορολόγηση του 35χρονου δικηγόρου Χάρη Κ., ο οποίος μην μπορώντας να καταβάλει το νοίκι στο γραφείο του, του έγινε έξωση και ντροπιάστηκε στο περιβάλλον του. Πίσω από το δήθεν «υπερπλεόνασμα» κρύβονται τραγωδίες ανθρώπων, που βλέπουν τη μικρή επιχείρηση ή το μαγαζί τους να καταρρέει, όπως ο έμπορος Δαμιανός Π. του οποίου οι λογαριασμοί υπέστησαν κατάσχεση από την Εφορία και δεν μπορεί καν να ανανεώσει το εμπόρευμα στο μαγαζί ρούχων που διατηρεί από το 1973.
Η αλήθεια είναι μία και μόνο μία: το υπερπλεόνασμα που επικαλούνται ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από την «υπερσυγκράτηση δαπανών» έναντι των προμηθευτών του Δημοσίου, από την «καταιγίδα» των κατασχέσεων λογαριασμών μικρομεσαίων, και από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που πνέει τα λοίσθια. Και αυτό το «υπερπλεόνασμα» θα επιχειρήσουν να το διανείμουν ως δήθεν «κοινωνικό μέρισμα» προκειμένου να υφαρπάξουν, όπως ελπίζουν, τις ψήφους κάποιων απελπισμένων ανθρώπων, που δεν γνωρίζουν ότι τα 500-600 ευρώ που θα πάρουν τον Δεκέμβριο προέρχονται από το αίμα και την απόγνωση κάποιων άλλων εξαθλιωμένων συνανθρώπων τους, που καταστρέφονται εξαιτίας των προεκλογικών τεχνασμάτων της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και για να υπηρετήσουν το «αριστερό αφήγημα» του πρωθυπουργού, ότι φροντίζει, δήθεν, τους πλέον ευάλωτους και αναξιοπαθούντες. Ενώ στην πραγματικότητα η «φορομπηχτική» πολιτική της κυβέρνησής του έχει οδηγήσει στη φτωχοποίηση και την ισοπέδωση τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση