Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Με τα δικά μας τα λεφτά…
Αθεράπευτα αισιόδοξος!..

Όλοι οι επίσημοι Οργανισμοί, όλοι οι «πολιτικοί του φίλοι», αλλά και οι Θεσμοί προειδοποιούν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Το μοντέλο της υπερ-φορολόγησης της μεσαίας τάξης και της διανομής «ψιχούλων» στους πάρα πολύ φτωχούς –που διαρκώς αυξάνονται– δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει.

Η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να αυξάνει με ανάλογο τρόπο το εθνικό εισόδημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπροσάρμοσε για τρίτη φορά –προς τα κάτω– τις δικές της αισιόδοξες προβλέψεις, ακόμη και για τη φετινή πορεία της Oικονομίας.

Οι Έλληνες δεν έχουν διαθέσιμο εισόδημα για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Γι’ αυτό η ιδιωτική κατανάλωση δεν μπορεί να στηρίξει τις… «αθεράπευτα αισιόδοξες» προβλέψεις του Αλέξη Τσίπρα για οικονομική ανάκαμψη. Οι φόροι σκοτώνουν τις περιουσίες, η ζωή ακριβαίνει, τα εισοδήματα συρρικνώνονται, τα χρέη διογκώνονται, οι κατασχέσεις σπάνε ρεκόρ.

Περίπου 1 εκατομμύριο οφειλέτες του Δημοσίου (για την ακρίβεια 991.392 φορολογούμενοι) είδαν λογαριασμούς, μισθούς και περιουσίες τους να κατάσχονται, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Εφορία έχει καταγράψει ότι υπάρχουν 7.397.711 ενεργά ΑΦΜ στην Ελλάδα, δηλαδή πραγματικές οικονομικές οντότητες. Από αυτούς οι 4.267.408, δηλαδή το 58%, χρωστούν στην Εφορία και δεν έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και δόσεις φόρων εισοδήματος.

Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, λέει ο πρωθυπουργός. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, 450.000 οικονομικά ενεργοί πολίτες (άρα ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός βάσει του οποίου υπολογίζεται το ποσοστό των απασχολουμένων έχει μειωθεί). Επιπλέον, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έχει οδηγήσει το 60% των νέων θέσεων εργασίας να είναι «ελαστικές» (ημι-απασχόληση, εκ περιτροπής, μερική κ.λπ.).

Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 1,2%. Η ζωή μας ακρίβυνε, χωρίς όμως νέα εισοδήματα. Η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση, αλλά σε περαιτέρω ακρίβεια λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων και στις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις (π.χ. νέο τέλος κινητής τηλεφωνίας επί του συνολικού ποσού μαζί με τον ΦΠΑ).

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών κομπορρημονεί για το τεράστιο υπερ-πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, εκατομμύρια Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν με δέος…το ημερολόγιο. Σε λίγες ημέρες, τέλη Νοέμβρη, θα πρέπει να πληρώσουν τις διπλές δόσεις, για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα εκδίδονται και τα νέα τέλη κυκλοφορίας προς είσπραξη, επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο κόλπο με τους συμψηφισμούς

Για να εισπράξει την τελευταία δόση των 800 εκατ. ευρώ της Β’ Αξιολόγησης η κυβέρνηση έπαιξε το «κόλπο των συμψηφιστικών οφειλών». Από τη μία έδειξε στους Θεσμούς ότι ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, και από την άλλη προ-εισέπραξε φόρους που κανονικά θα καταβάλλονταν –αν καταβάλλονταν– σε δόσεις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε πρωτοφανείς στα χρονικά επιστροφές φόρων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επτά φορές περισσότερα από τα 219 εκατ. ευρώ που έλεγε ο προϋπολογισμός.

Στ’ αλήθεια όμως, τον Σεπτέμβριο το κράτος αποπλήρωσε μόνον 100 εκατομμύρια ευρώ σε «ζεστό χρήμα». Με τους μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών, μέσα σε ένα μήνα «έσβησε» 820 εκατομμύρια οφειλές από άμεσους φόρους και άλλα 350 εκατομμύρια επιπλέον από έμμεσους φόρους.

Κατάφερε δηλαδή, χωρίς να βγάλει λεφτά από τα κρατικά ταμεία, να διαγράψει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και πήρε τη δόση των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM τον Οκτώβριο.
Το κόλπο ήταν διπλό: η δόση αυτή από τους δανειστές αφορούσε παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη 5,2 δισ. ευρώ, που τα χρωστούσε έως τον Ιούνιο (arrears), και όχι… σε επιστροφές φόρων που προέκυψαν το καλοκαίρι, όταν βγήκαν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος με τις «τρελές» επιστροφές.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι εμφανίσθηκαν να έχουν πληρώσει την 1η δόση ΕΝΦΙΑ πριν καν βγει αυτή ληξιπρόθεσμη. Φρόντισε, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών να ισοσκελίσει τις δικές του οφειλές με την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ και να κλείσει το λογαριασμό. Σε πολλές περιπτώσεις το Δημόσιο
προεξόφλησε εφάπαξ ολόκληρο το φόρο ακινήτων και όχι μόνον την 1η δόση που αναλογούσε τον Σεπτέμβριο, αντί να δώσει στους φορολογουμένους «τα λεφτά στο χέρι» από τις επιστροφές που περίμεναν, ώστε να πρέπει και αυτοί στη συνέχεια να πληρώσουν σε 5 δόσεις το φόρο (έως τον Ιανουάριο, όπως κανονικά είχαν δικαίωμα από το νόμο).

Από την άλλη πλευρά, ο ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν μπόρεσε να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τη 2η δόση για το φόρο εισοδήματος. Τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά έπρεπε να πληρώσουν 1,318 δισ. ευρώ, αλλά (μαζί και με τους συμψηφισμούς) το Δημόσιο εισέπραξε μόλις 915 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε 1 δισ. συνολικά, και ενώ το 30,5% των φόρων εισοδήματος απέμεινε απλήρωτο.

Για ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έπρεπε να πληρώσουν σαν 1η δόση τον Σεπτέμβριο 635 εκατ. ευρώ, αλλά (και με τους συμψηφισμούς ακόμα) έμειναν απλήρωτα 160 εκατ. ευρώ (25%). Δηλαδή το ένα από τα 4 ευρώ που χρωστούσαν 6.348.353 ιδιοκτήτες που είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό, απέμεινε επίσης απλήρωτο και φορτώθηκε στα ληξιπρόθεσμα χρέη των 98 δισ. ευρώ.

Από ΦΠΑ των επιχειρήσεων οι εισπράξεις τον Σεπτέμβριο ήταν οι χαμηλότερες της χρονιάς έως τώρα (με εξαίρεση το μήνα Μάιο). Βεβαιώθηκαν και έπρεπε να εισπραχθούν 830 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τελικώς πληρώθηκαν μόλις 704 εκατομμύρια ευρώ, παρότι ο φόρος αφορούσε συναλλαγές Αυγούστου, στο «χρυσό» για τον ελληνικό τουρισμό καλοκαίρι του 2017.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση