Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Δημήτρης Βερβεσός: «Μαγικές λύσεις και σωτήρες, δεν υπάρχουν»

Με όπλο του την εμπειρία ο Δημήτρης Βερβεσός διεκδικεί την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στις εκλογές, που διεξάγονται αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα, και θεωρείται φαβορί να περάσει στο β’ γύρο (3 και 4 Δεκεμβρίου).

Έχοντας μία πετυχημένη θητεία ως μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, ζητάει πλέον μια καθαρή εντολή για να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους του από την κεντρική θέση ευθύνης, με ένα ρεαλιστικό και εφικτό πρόγραμμα, «χωρίς περιττή υποσχεσιολογία και ανεφάρμοστες υπερβολές».
Οι πιο σημαντικές προτεραιότητες του είναι «η μείωση της υπερφορολόγησης και ο εξορθολογισμός των φορολογικών, οι αλλαγές στα ασφαλιστικά, η αύξηση της επαγγελματικής ύλης των δικηγόρων, η βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων, η ενίσχυση των νέων δικηγόρων».

Γιατί διεκδικείτε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου;

«Πριν από τρία χρόνια, οι δικηγόροι με τίμησαν με την ψήφο τους, εκλέγοντάς με στο Συμβούλιο. Γνωρίζουν όλοι, πολύ καλά, ότι στάθηκα πάντα δίπλα στον κάθε συνάδελφο και αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να λύσουμε μια σειρά από θέματα, τόσο στο Σύλλογο όσο και στο Ταμείο Νομικών.
Θεωρώ ότι η παρουσία μου και η διαδρομή μου μέχρι σήμερα, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι τίμησα την εντολή των συναδέλφων μου και ήμουν πάντα παρών στην προάσπιση των συμφερόντων τους.
Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι είμαι μάχιμος δικηγόρος, γι’ αυτό και γνωρίζω σε βάθος όλα τα προβλήματα. Από τη θητεία μου στο Σύλλογο απέκτησα μεγάλη εμπειρία και γνώση όλων των θεμάτων του κλάδου και του Ταμείου Νομικών, και έχω αγωνιστεί επί χρόνια για την επίλυσή τους.
Έχω, λοιπόν, το θάρρος να ζητήσω καθαρή εντολή για να τους εκπροσωπήσω από την κεντρική θέση ευθύνης του ΔΣΑ. Για να προωθήσουμε μαζί την επίλυση των προβλημάτων της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας, με τρόπο που αρμόζει στο κύρος και την αξιοπρέπεια των Αθηναίων δικηγόρων.
Για να εξασφαλίσουμε μαζί ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου υπάρχουν τόσο πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία. Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

«Όχι, δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, και είναι θεμιτό όταν προκύπτει από την αγωνία για το αύριο του δικηγορικού λειτουργήματος. Είναι, άλλωστε, ένα φαινόμενο που είδαμε τα τελευταία χρόνια και στις κεντρικές πολιτικές αναμετρήσεις, αλλά και πρόσφατα, με τις εκλογές για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο, εν τέλει, αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Τόσο η δική μου υποψηφιότητα όσο και των συναδέλφων που συγκροτούν το συνδυασμό που με στηρίζει, το “Ενιαίο Ψηφοδέλτιο”, χαρακτηρίζονται από ένα και μοναδικό κίνητρο: την αγωνία για το μέλλον του κλάδου μας.
Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει στην κοινή προσπάθεια επαγγελματικής αναγέννησης των δικηγόρων».

Χαρακτηριστικό των δικηγορικών εκλογών είναι η μεγάλη αποχή, καθώς τουλάχιστον οι μισοί δεν προσέρχονται στην κάλπη. Τι θα λέγατε σε αυτή τη μερίδα;

«Τα προβλήματα του κλάδου δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Οι μαζικές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό απέδειξαν ότι η συμμετοχή είναι δύναμη για τα δίκαια αιτήματά μας. Να ξέρετε ότι οι μόνοι αγώνες που δεν κερδήθηκαν είναι αυτοί που δεν δόθηκαν».

Περίπου το 1/4 του δικηγορικού Σώματος δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο από τις αρχές του χρόνου. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα;

«Τα τελευταία χρόνια, ο δικηγορικός κλάδος δέχτηκε μια πολύπλευρη επίθεση. Παρά τους αγώνες που δώσαμε και δίνουμε, τα νομοθετήματα που θεσπίστηκαν, δοκιμάζουν το δικηγορικό επάγγελμα. Η υπερφορολόγηση, οι νέες ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, η μείωση της ύλης, η αδυναμία είσπραξης από τους πελάτες, είναι μερικά από τα πιο καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Η αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας απαιτεί αποφασιστική και συντονισμένη δράση, ώστε να εξασφαλίσουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των δικηγόρων. Μαγικές λύσεις και σωτήρες δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, εμπειρία, δυναμισμός και ενότητα».

Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των δικηγόρων κατά του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού σταμάτησαν και τα μέτρα πέρασαν. Τι θα πράξετε γι’ αυτό αν αναλάβετε την προεδρία;

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε στους τομείς αυτούς αρκετά πράγματα: την υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική βαθμίδα των δικηγόρων ανωτέρων βαθμίδων, τις εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, το συμψηφισμό του 20% του γραμματίου προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, την παράταση των προθεσμιών καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών (2014, 2015, 2016), την άτοκη δανειοδότηση των εισφορών των ενεργών ασφαλισμένων του Ταμείου Νομικών, την κατάργηση της διάκρισης παλαιών – νέων ασφαλισμένων, την απόσυρση της διάταξης που καταργούσε το δικηγορικό απόρρητο, την κατάργηση του αγωγόσημου και των ενσήμων, το Ομαδικό Ασφαλιστήριο Υγείας.
Τώρα, για τα επόμενα χρόνια θα αγωνιστούμε για τη μείωση της υπερφορολόγησης, εξορθολογισμό των φορολογικών και εφικτές αλλαγές στα ασφαλιστικά, με μέτρα όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών, διεύρυνση του κύκλου εργασιών για απαλλαγή από τον ΦΠΑ και θέσπιση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και στους επαγγελματίες, κατάργηση του κλάδου εφάπαξ και επαναφορά της αφαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, διατήρηση των εκπτώσεων στους νέους δικηγόρους κ.λπ.».

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τους νέους δικηγόρους;

«Το βασικότερο αφορά το πρωταρχικό δικαίωμα στην απασχόληση, με αξιοπρεπείς όρους. Αν καταφέρουμε και εγγυηθούμε αυτό, για το οποίο δεσμεύομαι ότι θα αποτελέσει τη βασική μας προτεραιότητα, θα μπορέσουμε στη συνέχεια να δούμε προβλήματα της καθημερινότητας και των νέων και των υπολοίπων δικηγόρων και να τα επιλύσουμε.
Πώς θα το πράξουμε αυτό; Με την αύξηση της δικηγορικής ύλης. Θεωρώ ότι είναι κρίσιμο για τη δικηγορία του αύριο να δημιουργούμε διαρκώς νέες πηγές αύξησης της δικηγορικής ύλης, αντί της εμμονικής προσήλωσης στη διατήρηση των κεκτημένων. Πετύχαμε, μάλιστα, στην τριετία που πέρασε σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες οδήγησαν στην εξεύρεση νέων πηγών εισοδήματος, ιδίως για τους νέους δικηγόρους.
Για παράδειγμα, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή 550 δικηγόρων στις Επιτροπές Επίλυσης Κτηματολογικών Διαφορών και Δασικών Ενστάσεων και τη συμμετοχή δικηγόρων στις Επιτροπές Ασύλου. Πετύχαμε τη συμμετοχή των δικηγόρων ως προέδρων εφορευτικών επιτροπών στις αρχαιρεσίες ανάδειξης οργάνων συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, σωματείων κ.λπ. Επεκτάθηκε ο θεσμός του Legal Aid και σε υποθέσεις Διοικητικού Δικαίου, με αύξηση της ύλης για όσους συναδέλφους απασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Στις προγραμματικές μας θέσεις έχουμε ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις για περαιτέρω αύξηση της δικηγορικής ύλης: κατάρτιση συμπράξεων μεταξύ Δημοσίου και ΔΣΑ για την ανάθεση εκκρεμών νομικών έργων των φορέων αυτών σε δικηγόρους (διοικητικές υποθέσεις, συντάξεις, δασικοί χάρτες, Κτηματολόγιο, ακίνητη περιουσία κ.λπ.), μερική άρση ασυμβιβάστου για κατηγορίες δικηγόρων, αύξηση του αριθμού των συναδέλφων που μετέχουν σε Επιτροπές Κτηματολογίου ή Ασύλου, απορρόφηση δικηγόρων σε νομικά τμήματα του Δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ κ.λπ.».

Ποια θα είναι η πρώτη ενέργειά σας όταν αναλάβετε τα ηνία του ΔΣΑ;

«Τα προβλήματα μας είναι συγκεκριμένα και καθημερινά. Και απαιτούν λύσεις. Γι’ αυτό εκπονήσαμε ένα αναλυτικό πλαίσιο προγραμματικών θέσεων για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Αθηναίους δικηγόρους. Οι θέσεις μας είναι ρεαλιστικές και εφικτές, χωρίς περιττή υποσχεσιολογία και ανεφάρμοστες υπερβολές.
Οι πιο σημαντικές προτεραιότητές μου είναι η μείωση της υπερφορολόγησης και ο εξορθολογισμός των φορολογικών, οι αλλαγές στα ασφαλιστικά, η αύξηση της επαγγελματικής ύλης των δικηγόρων, η βελτίωση της καθημερινότητας των δικηγόρων, η ενίσχυση των νέων δικηγόρων».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση