Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νικήτας Κακλαμάνης: «Να δώσει εξηγήσεις τώρα ο κ. Καμμένος!»

Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Καμμένος για την υπόθεση των εξοπλιστικών στη Σαουδική Αραβία ζητά ο ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικήτας Κακλαμάνης στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» καθώς όπως επεσήμανει ο ίδιος ήταν «λαλίστατος για προηγούμενα οικονομικά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου επί κυβέρνησης-Σημίτη στο ίδιο υπουργείο αλλά αφήνει να προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για παρόμοιο θέμα επί δικής του υπουργίας». Σχετικά με την πρόσφατη τραγωδία στη Δυτική Αττική θεωρεί ότι δεν μπορεί, τη δεδομένη στιγμή, να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ωστόσο αφήνει αιχμές για την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου:«Δεν μπορεί η κα Δούρου να τα ρίχνει όλα στο παρελθόν. Είναι ήδη 3,5 χρόνια Περιφερειάρχης». Όσον αφορά τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά ο κ. Κακλαμάνης θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν τη ΝΔ και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω βαρεθεί, να ακούω και γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους του περίφημου Κέντρου και τον νέο φορέα. Ας σχηματιστεί πρώτα, λοιπόν, και τα ξαναλέμε». Λάβρος είναι και για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Μου ανεβαίνει όμως το αίμα στο κεφάλι, όταν ακούω τον Γ.Α.Π. να δηλώνει ξεδιάντροπα, πως έθεσε όρο, ώστε ο νέος κεντροαριστερός φορέας να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ και να μην αξιοποιηθεί πολιτικά ο Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά απίστευτος». Όσο για το πώς μπορεί να επιτύχει αυτοδυναμία η ΝΔ είναι ξεκάθαρος: «Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να γίνει η επιστροφή 500 χιλιάδων ψηφοφόρων μας, που «μετακόμισαν» πιο δεξιά μετά από το 2009. Και έχουμε την ευθύνη μας γι’ αυτό»

-Κύριε Κακλαμάνη, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής. Από την προηγούμενη εμπειρία σας στο δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, θεωρείται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες; Η κα Δούρου πρέπει να παραιτηθεί;

«Η πρόσφατη τραγωδία στη Δυτική Αττική, όπου έχασαν τη ζωή τους συμπολίτες μας, δεν μπορεί, τη δεδομένη στιγμή, να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Οι πληγές που άνοιξαν είναι μεγάλες και προέχει η επούλωσή τους με τη συνεισφορά όλων, στο μέτρο που ο καθένας μπορεί. Ευθύνες προφανώς και υπάρχουν, ελπίζω, ωστόσο, ότι ο καταμερισμός τους θα γίνει με γνώμονα την πρόληψη -κι όχι τη θεραπεία- ανάλογων τραγικών γεγονότων και χωρίς μικροπολιτική σκοπιμότητα. Όσον αφορά την κα Δούρου, είναι ήδη 3,5 χρόνια Περιφερειάρχης και δεν μπορεί να τα ρίχνει όλα στο παρελθόν»

Ας περάσουμε τη συζήτησή μας με το ζήτημα Καμμένου για τα εξοπλιστικά με τη Σαουδική Αραβία. Η επίκαιρη ερώτηση της ΝΔ θα συζητηθεί –εκτός απροόπτου- στη Βουλή. Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί τον υπουργό Άμυνας και τι ακριβώς ισχύει με το απόρρητο των εγγράφων το οποίο έχει προκαλέσει τόση ένταση και τα οποία εσείς αρνηθήκατε να παραλάβετε από τον κ. Λοβέρδο;

«Θα ξεκινήσω από το τελευταίο κ. Μπέλλα. Κατ’ αρχήν κάτι τέτοιο δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά από το 1990, που είμαι βουλευτής. Από εκεί και πέρα θα ήταν ατόπημα να παραλάβω τα συγκεκριμένα έγγραφα που ήταν απόρρητα. Γι’ αυτό τα έβαλα σε ένα φάκελο και τον έστειλα στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τον άνοιξε στη διάσκεψη των Προέδρων. Έτσι θεωρώ, ότι προστατεύθηκα ο ίδιος αλλά κυρίως οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί. Όσο αφορά τη ΝΔ δικαιολογημένα ζητάει εξηγήσεις για την υπόθεση. Θέλουμε την αλήθεια. Αν οτιδήποτε έγινε με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου ήταν σύννομο. Αυτό και ζητάμε από τον κ. Καμμένο, ο οποίος καλά έκανε και ήταν λαλίστατος για προηγούμενα οικονομικά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από τους κ.κ. Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου επί κυβέρνησης-Σημίτη στο ίδιο υπουργείο αλλά αφήνει να προκαλούνται πολλά ερωτηματικά για παρόμοιο θέμα επί δικής του υπουργίας…»

Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτά τα απόρρητα έγγραφα μπορούν να τα δουν οι βουλευτές, διευκρινίζοντας τους βουλευτές από τους πολίτες. Εσείς τι πιστεύετε;

“Τα συγκεκριμένα έγγραφα μπορούν να τα δουν μόνο οι βουλευτές, που είναι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ή της Υποεπιτροπής Εξοπλισμών»

-Κατηγορείτε τον κ. Τσίπρα για καταστροφή, ωστόσο όπως όλα δείχνουν θα κλείσει την τριετή αξιολόγηση και προχωρά προς το καλοκαίρι το ‘18 συνθέτοντας ένα θετικό αφήγημα, ευνοϊκό για τα εκλογικά του συμφέροντα.. Με ποια στρατηγική πρέπει να αντιπαρέλθει η Ν.Δ.;

«Δεν νομίζω, να σοβαρολογείτε. Ποιο είναι το θετικό αφήγημα του κ. Τσίπρα; Οι φόροι, που εξακολουθούν να πέφτουν σαν το χαλάζι και θα συνεχίσουν ως το 2021 τουλάχιστον; Ξεχνάτε, κ. Μπέλλα ότι το 2019 θα κοπούν…σύριζα οι συντάξεις; Ότι το 2020 θα μειωθεί στο ελάχιστο το αφορολόγητο; Ξεχνάτε, ότι έχει συμφωνηθεί ο «ξαφνικός θάνατος» των επικουρικών; Ξεχνάτε, ότι καταργούνται φορολογικές εκπτώσεις ακόμη και για τις ιατρικές δαπάνες; Ξεχνάτε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, που βρίσκονται προ των πυλών; Συνολικά, το «πακέτο» του κ. Τσίπρα για τους Έλληνες θα φτάσει τα 5 δις. Και προσέξτε: Ούτε κουβέντα ακούγεται πλέον για τη μείωση του χρέους. Ούτε κουβέντα για αποχώρηση του ΔΝΤ. Υπάρχουν ακόμη πολλές «ουρές», που θα φανούν μετά από την 3η αξιολόγηση και πολύ φοβάμαι ότι θα τις «πληρώσει» ο ελληνικός λαός. Ελπίζω, να μην επιβεβαιωθώ».

-Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 0,3% του ΑΕΠ του 3,5% του στόχου του πρόγράμματος που σημαίνει 350-500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Θεωρείται ότι είναι θετικό για τους πολίτες;

«Θα ήταν θετικό, αν δεν αποτελούσε προϊόν της φορολογικής επιδρομής από τη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και ήταν προϊόν υγιούς οικονομικής ανάπτυξης. Π.χ. Ακόμη ηχεί στα αυτιά μου η κυνική ομολογία των κ.κ. Χουλιαράκη-Τσακαλώτου, ότι ηθελημένα «κατακρεούργησαν» φορολογικά τη μεσαία τάξη στη Χώρα. Θέλω, να θυμηθείτε όμως, κ. Μπέλλα τι έλεγε ο κ. Τσίπρας, όταν το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωνε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500εκ ευρώ. Τότε κραύγαζε για «πλεόνασμα θράσους». Σήμερα το παρουσιάζει ως «δικαίωση της οικονομικής πολιτικής του». Aλήθεια, λίγη τσίπα δεν έχει; »

-Η ΝΔ ψήφισε το κοινωνικό μέρισμα τη κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι πρέπει να καθιερωθεί η διανομή του;

«Θα σας διαβάσω ένα απόσπασμα της ιδρυτικής διακήρυξης, που φέρει την υπογραφή Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Η ελεύθερη οικονομία στην οποία πιστεύει η Νέα Δημοκρατία δεν ημπορεί να αποκλείσει την διεύρυνση του οικονομικού τομέως τον οποίο ελέγχει το κράτος. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν ημπορεί να βρει την δικαίωση της χωρίς παράλληλα συμμετοχή των ευρύτερων λαϊκών τάξεων στην κατανομή του εθνικού προϊόντος. Κάθε πολίτης της χώρας αυτής πρέπει να γίνει εργάτης μαζί και νομεύς της οικονομικής ευημερίας και να αισθάνεται ήσυχος για το μέλλον του και για το μέλλον των παιδιών του». Αυτά γράφτηκαν από τον Καραμανλή το 1974. Αργότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε, ότι «κοινωνική πολιτική με δανεικά δεν γίνεται». Με διαφορετικά λόγια ουσιαστικά επικαλούνταν τα παραπάνω..»

-Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια η ΝΔ υποστηρίζει οτι δεν υπάρχει. Πως θα διαχειριστεί όμως αυτή την επόμενη ημέρα αν είναι κυβέρνηση;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένη ιδεολογία από το 1974 ως σήμερα. Πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία, όπου το κράτος θα έχει εποπτικό ρόλο και το δικαίωμα επέμβασης, ώστε η όποια ιδιωτικοποίηση να έχει όφελος και για το κοινωνικό σύνολο. Π.χ. Η επένδυση στο Ελληνικό. Ψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, πριν από δεκατέσσερις μήνες. Μέχρι και σήμερα αγνοείται. Μιλάμε για ένα έργο που θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα έδινε το έναυσμα σε επενδυτές για να έλθουν στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού η κ. Κονιόρδου έδινε παραστάσεις στο εξωτερικό…»

-Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει εκλογές όταν θα είναι ευνοϊκά για αυτόν. Θεωρείται ότι ο Σεπτέμβριος του ‘18 ή πριν τον Αύγουστο του ‘18 είναι μια πιθανή περίοδος για να στηθούν κάλπες;

«Το 2018 –κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι εκλογικό έτος. Όποτε όμως κι’ αν προκηρυχθούν οι εκλογές από τον κ. Τσίπρα το τέλος του είναι προδιαγεγραμμένο. Ο’ τι κι’ αν πει, ότι κι’ αν υποσχεθεί το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον. Όσο γρηγορότερα, πάντως, φύγει τόσο καλύτερο για τον Τόπο»

-Δημοσκόπηση δείχνει να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σας ανησυχεί αυτό;

«Μελετώ τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν εξαρτώμαι απ’ αυτές. Είτε είναι θετικές, είτε είναι αρνητικές. Για μένα η καλύτερη δημοσκόπηση είναι στον δρόμο. Εκεί διαπιστώνεις το πρόβλημα του κόσμου. Όταν ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του- απόδειξη τα ληξιπρόθεσμα που έχουν φτάσει στα 100δις- οποιαδήποτε δημοσκόπηση χάνει την αξία της»

-Κατά την άποψη σας πώς μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία;

«Το έχω επαναλάβει αρκετές φορές. Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να γίνει η επιστροφή 500 χιλιάδων ψηφοφόρων μας, που «μετακόμισαν» πιο δεξιά μετά από το 2009. Και έχουμε την ευθύνη μας γι’ αυτό…»

-Τα αποτελέσματα των εκλογών του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς πως μπορεί να επηρεάσει τη ΝΔ στην άντληση ψηφοφόρων;

«Δεν νομίζω, ότι μας επηρεάζουν, γιατί στη ΝΔ έχουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό προσανατολισμό. Δεν κλείνουμε τη πόρτα σε κανένα αρκεί να σεβαστεί τις αρχές μας. Μου ανεβαίνει όμως το αίμα στο κεφάλι, όταν ακούω τον Γ.Α.Π. να δηλώνει ξεδιάντροπα, πως έθεσε όρο, ώστε ο νέος κεντροαριστερός φορέας να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ και να μην αξιοποιηθεί πολιτικά ο Κώστας Καραμανλής. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά απίστευτος. Βούλιαξε την Ελλάδα φέρνοντας το ΔΝΤ και τα μνημόνια, καταδικάστηκε πολιτικά, με το ΠΑΣΟΚ να συντρίβεται από το 44%, στο 4% και έχει το θράσος να θέτει και όρους! Αιδώς, κ. Παπανδρέου… Παράλληλα, έχω βαρεθεί, να ακούω και γι’ αυτούς τους ψηφοφόρους του περίφημου Κέντρου και τον νέο φορέα. Ας σχηματιστεί πρώτα, λοιπόν, και τα ξαναλέμε…»

-Είστε από αυτούς που επισημαίνουν ότι η ΝΔ πρέπει να κοιτά πιο δεξιά στη δεξαμενή ψηφοφόρων για τον επαναπατρισμό έστω 500 χιλιάδων από το 1εκ. που αποσκίρτησαν δεξιότερα της παράταξης. Δηλαδή τι πρέπει να κάνει κατά την άποψή σας;

«Πολλά μπορεί. Δύο παραδείγματα: 1ον Μείωση των φόρων (π.χ. ΕΝΦΙΑ). 2ον Επιστροφή της ασφάλειας στη καθημερινή ζωή των πολιτών. Είναι τραγικό να βλέπεις τους Ρουβίκωνες να «παρελαύνουν» στο Υπουργείο Άμυνας και τα Εξάρχεια να έχουν μετατραπεί σε «κράτος εν κράτει» από τους αριστεροαναρχικούς «μπαχαλάκηδες»

Είπε για

Αλέξης Τσίπρας: «Ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός. Τα λόγια είναι περιττά. Η ιστορία έχει γραφθεί ήδη»

Πάνος Καμμένος: «Είναι κρίμα, που στήριξε τη χειρότερη κυβέρνηση της Χώρας, στις πιο κρίσιμες στιγμές της Πατρίδας μετά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, μόνο και μόνο για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Λυπάμαι…»

Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Ο καλύτερος μαθητής των δανειστών. Όχι μόνο εφάρμοσε πιστά σε ο’ τι κι’ αν του ζήτησαν αλλά έκανε περισσότερα και χειρότερα. Η ομολογία του ότι ορθώς ισοπέδωσε οικονομικά τη μεσαία τάξη αποδεικνύει τη μικρή πολιτική του οντότητα»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση