Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο χρυσοθήρας που πονοκεφαλιάζει τον Ερντογάν

Ζούσε μια πλούσια ζωή με δύο βίλες στις ακτές του Βοσπόρου, αξίας άνω των 40 εκατ. δολαρίων, και δώρα απροσμέτρητης αξίας για την ποπ σταρ σύζυγό του. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που είχε φιγουράρει δίπλα στη σύζυγο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, στη φιλανθρωπική οργάνωση της οποίας είχε δωρίσει περίπου 4 εκατ. δολάρια. Όμως, ο έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, με την ιρανοτουρκική καταγωγή, δεν είναι ένας συνηθισμένος μεγιστάνας.
Με αυτά τα λόγια το BBC προλογίζει άρθρο του για τον προαναφερθέντα, που συνελήφθη σε αμερικανικό έδαφος τον Μάρτιο του 2016, για συνωμοσία κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εμπλεκόμενος σε συναλλαγές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της κυβέρνησης της Τεχεράνης, σε «ξέπλυμα χρήματος» και τραπεζική απάτη.
Εξαιτίας των παραπάνω ο Ζαράμπ αντιμετώπιζε 95 χρόνια στη φυλακή, μέχρι αυτή την εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι δήλωσε ένοχος στη δίκη του που ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα να μετεξελιχθεί σε μάρτυρα-σταρ της αμερικανικής κυβέρνησης. Η ιστορία αυτή ανησυχεί ιδιαιτέρως την τουρκική κυβέρνηση, που πληροφορήθηκε ότι ο Ζαράμπ θα ισχυριστεί ότι ο συνεργός του, ο πρώην υποδιευθυντής της τουρκικής ημικρατικής τράπεζας Halkbank Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ήταν ο μόνος αρχιτέκτονας των ύποπτων συναλλαγών.
Στους υπόλοιπους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται, επίσης, ο Μεχμέτ Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, μέχρι το 2013 υπουργός Οικονομίας στην τουρκική κυβέρνηση, με τότε πρωθυπουργό τον σημερινό πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ζαράμπ εξαπέλυσε αυτές τις ημέρες βαρύτατες κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού, καταθέτοντας ενώπιον του αμερικανικού δικαστηρίου ότι δωροδόκησε τον Τσαγκλαγιάν προσφέροντάς του ποσό 7 εκατ. δολαρίων προκειμένου να τον βοηθήσει να κλείσει συμφωνίες για αγοραπωλησίες χρυσού έναντι πετρελαίου, παρακάμπτοντας έτσι τις επιβληθείσες κυρώσεις κατά του Ιράν.
Η υπόθεση ήδη έχει προκαλέσει πτώση της τουρκικής λίρας, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιφέρει οικονομικό πρόστιμα στην Halkbank, και θα επιβαρύνει επιπλέον και τις ήδη τεταμένες αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση