Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωστής Χατζηδάκης «Η “καθαρή έξοδος” του κ. Τσίπρα είναι ένα ακόμα μεγάλο ψέμα»!

Στις προκλήσεις που περιμένει η χώρα, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018, αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Β’ Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ». Εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται ένα σενάριο για εκλογές μετά τα μέσα του ’18, με στόχο να μειώσει την έκταση της ήττας του. «Να προκηρύξει, δηλαδή, εκλογές μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου ισχυριζόμενος ότι δήθεν απελευθέρωσε την Ελλάδα από τα Μνημόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η «“καθαρή έξοδος” του κ. Τσίπρα είναι ένα ακόμα μεγάλο ψέμα». Για τη νέα χρονιά θεωρεί ότι «τρία πράγματα επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: να μιλήσει για επιτυχία της πολιτικής του, όταν, όμως, ύστερα από μια σειρά σκληρών μέτρων δεν έχουμε γυρίσει ούτε καν εκεί που ήμασταν το ’14. Να παραστήσει τον υπερασπιστή των φτωχών, όταν κάθε μέρα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους (ΕΚΑΣ, συντάξεις, αφορολόγητο, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.). Και να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα και τις μεθόδους ενός νέου “αυριανισμού”. Και το κάνει σχεδόν εμμονικά». Σχετικά με το Σκοπιανό υπογραμμίζει ότι σε αυτό «έχουμε δύο κυβερνήσεις στη συσκευασία της μίας. Και αυτός είναι ο λόγος που για εμάς τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση σε περίπτωση που στο συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα η κυβέρνηση εμφανιστεί με δύο αντικρουόμενες απόψεις».

Κύριε Χατζηδάκη, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Μπαίνουμε αισίως στο 2018. Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τη νέα χρονιά;

«Το 2018 μάς φέρνει πιο κοντά στην πολιτική αλλαγή. Επομένως, η βασική πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία είναι να ενημερώσει τους πολίτες για το πρόγραμμά της, για την πολιτική που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση.
Με το 11ο Συνέδριό μας στείλαμε στους πολίτες το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Εργαστήκαμε συστηματικά για πολλούς μήνες, ώστε η Νέα Δημοκρατία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Τώρα, με όχημα αυτό το σχέδιο –και την περαιτέρω εξειδίκευση του κυβερνητικού προγράμματός μας όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές– θα προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες.
Η Νέα Δημοκρατία το 2018 θα διευρύνει και άλλο το προβάδισμά της απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ. Με το θετικό προγραμματικό της λόγο. Με τις ρεαλιστικές προτάσεις της. Με την αξιοπιστία της. Με ανοιχτή την αγκαλιά της για όλους τους Έλληνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «καθαρή έξοδο». Η χώρα είναι δυνατόν μετά το τέλος του Προγράμματος να βγει στις Αγορές ή υπάρχει ο κίνδυνος να την… κατασπαράξουν;

«Η “καθαρή έξοδος” του κ. Τσίπρα είναι ένα ακόμα μεγάλο ψέμα. Διότι το καλοκαίρι του ’18 τελειώνει το 3ο Μνημόνιο, αλλά ήδη ο κ. Τσίπρας έχει ψηφίσει το 4ο Μνημόνιο. Μέτρα για μετά το 2018. Μείωση των συντάξεων το 2019. Μείωση του αφορολογήτου το 2020. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2021. Επίσης, παραμένει το Υπερταμείο για 98 ακόμα χρόνια, και το SSM θα έχει την εποπτεία των τραπεζών μας για ακόμα 34 χρόνια. Όσο για την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει διότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές 3 χρόνια αργότερα, αντί για το 2015, το 2018. Διότι, σας θυμίζω, εμείς οι “τρισκατάρατοι” είχαμε βγει στις Αγορές για πρώτη φορά το 2014 –χωρίς capital controls και τα άλλα βαριά μέτρα που ακολούθησαν– και είχε ανοίξει ο δρόμος για τη μόνιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το 2015. Αυτό θα είχε συμβεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι πρόωρες εκλογές που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας και το τραγελαφικό 1ο εξάμηνο του 2015 των Τσίπρα – Βαρουφάκη».

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί το 2018 εκλογική χρονιά, με μερικά στελέχη της να εκτιμούν ότι οι εθνικές κάλπες θα στηθούν πριν τον Αύγουστο. Συναινούν σε αυτό και τα τελευταία επιδόματα που παρέχει ο κ. Τσίπρας, αλλά και η εξαμηνιαία παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Εσείς ποια θεωρείτε πιο πιθανή ημερομηνία;

«Τα επιδόματα που μοιράζει είναι ένα μικρό μέρος από την υπερφορολόγηση που προηγήθηκε. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες το ξέρουν πολύ καλά, διότι το βιώνουν στην τσέπη τους. Πρόκειται για μια κουτοπόνηρη πρακτική, μια λογική “Μαυρογιαλούρου”, που ασφαλώς μπορεί να δείχνει και εκλογές. Ο κ. Τσίπρας επεξεργάζεται ένα σενάριο για εκλογές μετά το μέσον του ’18, με στόχο να μειώσει την έκταση της ήττας του. Να προκηρύξει, δηλαδή, εκλογές μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, ισχυριζόμενος ότι δήθεν απελευθέρωσε την Ελλάδα από τα Μνημόνια. Για να μειώσει κάπως τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Η εξαπάτηση, όμως, έγινε επάγγελμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Τα αστεία αυτά πανηγύρια όλοι τα υποπτεύονται και τα περιμένουν. Και δεν πείθουν πια!».

Αν η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση και αντιμετωπίσει αυτή το τέλος του Προγράμματος ποιο είναι το σχέδιό της για την επόμενη μέρα; Θα βγει στις Αγορές ή θα συνάψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους;

«Ακούστε: το δίλημμα αυτή την ώρα δεν είναι αν η χώρα θα βγει στις αγορές –ασφαλώς πρέπει να βγει–, αλλά πώς θα ακολουθηθεί μια πολιτική με την οποία θα πάρουν ξανά μπροστά οι μηχανές της Οικονομίας, για να ξεπεράσουμε την κρίση οριστικά και να μείνουμε στις αγορές με καλούς όρους. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ψήφιση του 4ου Μνημονίου πήραν ήδη τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Για μας οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας είναι σεβαστές, αλλά πουθενά στον κόσμο, όταν μιλάμε για Οικονομία, δεν είναι γραμμένες σε πέτρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να κάνει στη συνέχεια τα πράγματα χειρότερα ή καλύτερα.
Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, και προώθηση των επενδύσεων. Επίσης, σχεδιάζουμε ένα δικό μας πακέτο μεταρρυθμίσεων –πέραν του Μνημονίου– στη Δημοσία Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, το οποίο θα εφαρμοστεί με ταχύτητα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας.
Και πιστεύουμε ότι εφόσον εφαρμόζουμε με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις μας, θα αποκτήσουμε ως χώρα την αξιοπιστία για να μιλήσουμε με άλλη γλώσσα στους δανειστές.
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει να εφαρμόσει τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Όσα εφάρμοσαν στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο και βγήκαν μέσα σε 3 χρόνια από τα Μνημόνια. Αν δούλεψαν αυτές οι πολιτικές εκεί, γιατί όχι και εδώ;».

Κύριε Χατζηδάκη, είστε έμπειρο πολιτικό στέλεχος. Σε ποια πολιτική γραμμή βλέπετε να κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα;

«Τρία πράγματα επιδιώκει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: να μιλήσει για επιτυχία της πολιτικής του, όταν όμως ύστερα μια σειρά σκληρών μέτρων δεν έχουμε γυρίσει ούτε καν εκεί που ήμασταν το ’14. Να παραστήσει τον υπερασπιστή των φτωχών, όταν κάθε μέρα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους (ΕΚΑΣ, συντάξεις, αφορολόγητο, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λ.π). Και να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα και τις μεθόδους ενός νέου “αυριανισμού”. Και το κάνει σχεδόν εμμονικά. Αποδείχθηκαν εντελώς κυνικοί και παντελώς αδίστακτοι προκειμένου να καταλάβουν και να διατηρήσουν την εξουσία. Έτσι θα συνεχίσουν μέχρι τέλους. Όμως, η πραγματικότητα τους εκδικείται.
Οι Έλληνες έδωσαν δύο ευκαιρίες στον κ. Τσίπρα, και τις δύο τούς ξεγέλασε με το χειρότερο τρόπο. Τώρα δεν τον πιστεύει κανείς. Ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί του!».

Ας περάσουμε και σε εθνικά θέματα. Θεωρείτε πιθανόν το 2018 να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό;

«Υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω αν οι συζητήσεις που γίνονται θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει –τουλάχιστον στα λόγια– να βάζει “νερό στο κρασί της”. Απομένει να δούμε αν οι πράξεις συμβαδίζουν με τα λόγια».

Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου, ότι δεν θα συναινέσει σε καμία χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων;

«Ο κ. Καμμένος μάς έχει συνηθίσει να λέει με ευκολία κάτι και μετά να υποστηρίζει το αντίθετό του. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στα εθνικά μας θέματα. Είναι ειλικρινά αδιανόητο και εθνικά επιζήμιο να εμφανίζεται με άλλη θέση ο υπουργός Εξωτερικών και με άλλη θέση ο υπουργός Άμυνας.
Σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα θα είχε προκαλέσει την παραίτηση ή την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας. Εδώ, δυστυχώς, βρισκόμαστε στον αστερισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!».

Η θέση της Ν.Δ. παραμένει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ή είναι ανοιχτή και για άλλες εκδοχές, ώστε να επέλθει λύση;

«Ήδη από το 2008, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ασκήσει veto στο Βουκουρέστι, για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, η εθνική θέση είναι σύνθετη ονομασία, αμοιβαία αποδεκτή, που θα ισχύει έναντι όλων. Απομένει να δούμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, διότι φαίνεται ότι στο θέμα των Σκοπίων έχουμε δύο κυβερνήσεις στη συσκευασία της μίας. Και αυτός είναι ο λόγος που για εμάς τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση σε περίπτωση που στο συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα η κυβέρνηση εμφανιστεί με δύο αντικρουόμενες απόψεις».

Είπε για:

Αλέξης Τσίπρας
«Το νέο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα είναι η έξοδος από τα Μνημόνια. Όμως, δεν μπορεί να κοροϊδέψει πάλι τον ελληνικό λαό. Πίσω από τις λέξεις δεν μπορεί να κρυφτεί ξανά ο Αλέξης!»

Πάνος Καμμένος
«Τη μία με τον ισοβίτη, την άλλη με τη ρουλέτα, τώρα με τον μεσάζοντα όπλων. Είναι “βαρίδι” για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ»

Νίκος Κοτζιάς
«Είναι τεράστια η ευθύνη του για την πολύ κακή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αντί να πάνε μπροστά, πήγαν πίσω»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση