Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Εσείς ξέρετε
τι είναι
τα Hedge Funds; – του Χρ. Κώνστα

H «Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση» συμμάχησε με τον διάβολο.
Τα Hedge Funds τοποθετούνται μαζικά στην ελληνική Οικονομία, και η κυβέρνησή μας χαίρεται γιατί οι βραχυπρόθεσμοι καιροσκόποι επενδυτές μπαινοβγαίνουν με άνεση στην ελληνική αγορά αξιών

Τι είναι τα Hedge Funds;

H ακριβής μετάφραση θα ήταν Aμοιβαία Kεφάλαια και Eπενδυτικές Eταιρίες Διασφάλισης.

Είναι δηλαδή ένα διαχειριστικό/επενδυτικό χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να είναι είτε αγοραστής (long) είτε πωλητής (short).

Αυτό που διαφοροποιεί τα hedge funds από τα υπόλοιπα αμοιβαία κεφάλαια και επενδυτικές εταιρίες είναι ο δανεισμός.

Μοχλεύουν μετρητά ή χρεόγραφα, τα οποία ακολούθως πωλούν (σορτάρουν), ποντάροντας σε μία ενδεχόμενη πτώση τιμών.

H χρηματοοικονομική θεωρία έχει δείξει ότι αυτοί οι εναλλακτικοί τρόποι επένδυσης μπορούν, κάτω από ορισμένες συνθήκες και όταν χρησιμοποιούνται σωστά, να αυξήσουν τη συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου ενός επενδυτή, με παράλληλη μείωση του αντίστοιχου ρίσκου.

Tα hedge funds ήταν πολύ της μόδας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Λόγω, όμως, της συνεχούς ανόδου των διεθνών χρηματιστηρίων την περίοδο 1995-2000 περιέπεσαν σε αφάνεια. Μετά την κρίση μπήκαμε πάλι στην εποχή της διεθνούς χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας και τα hedge funds επανήλθαν πάλι στο προσκήνιο.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες hedge funds ανάλογα με τη σχέση ρίσκου/απόδοσης που αντιπροσωπεύουν:

• Τα πλέον συντηρητικά είναι αυτά που ανήκουν στην κατηγορία relative value. Προσπαθούν να εκμεταλλευθούν διαφoρές τιμής ανάμεσα σε επενδυτικά εργαλεία με συναφή χαρακτηριστικά διατίμησης (π.χ. μετοχές, ομόλογα, ή παράγωγα).
• Ανεβαίνοντας την κλίμακα ρίσκου/ απόδοσης συναντούμε τα event-driven hedge funds, τα οποία βασίζουν τη στρατηγική τους στην πραγματοποίηση διαφόρων επιχειρηματικών γεγονότων (π.χ. εξαγορές, συγχωνεύσεις, ή χρεοκοπήσεις).
• Μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και περισσότερες πιθανότητες απόδοσης παρουσιάζουν τα long/short funds, τα οποία συνήθως συνδυάζουν αγορές και πωλήσεις (short sales) μετοχών του ιδίου κλάδου.
• Στην κορυφή της κλίμακας βρίσκονται τα tactical trading hedge funds, τα οποία βασίζονται σε συστήματα trading που εκπέμπουν σήματα αγοράς ή πώλησης προς την κατεύθυνση ενός νέου trend στις αγορές συναλλάγματος, προϊόντων ή μετοχών και ομολόγων.

Αυτά τα τελευταία είναι που επενδύουν σήμερα στην ελληνική Οικονομία…

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση