Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Το Σκοπιανό δεν λύνεται όπως ψηφίζονται τα Μνημόνια… – του Ι. Χασαπόπουλου

Η προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού, εάν προχωρήσει, είναι βέβαιο ότι θα «πονέσει» περισσότερο την ελληνική πλευρά παρά τους γείτονες του μικρού κρατιδίου.
Στα Σκόπια, η κατάρρευση του Γκρουέφσκι και η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. άνοιξε το δρόμο για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης, που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια λύση που είχε συζητηθεί και παλαιότερα, και με την οποία θα συμφωνούσε –αν ζούσε– και ο ιστορικός ηγέτης Κίρο Γκλιγκόροφ.
Στην Αθήνα, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Στην κυβέρνηση σήμερα, είναι το κόμμα που παλαιοτέρα ήταν πιο κοντά στις θέσεις των Σκοπίων και κατηγορούσε τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, την Εκκλησία και τους συλλόγους στη Βόρεια Ελλάδα, ότι καλλιεργούν τον εθνικισμό και γι’ αυτό δεν δίνουν λύση στο θέμα του ονόματος.
Τώρα που ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα είναι δύσκολο για τους κυβερνώντες να επιμείνουν στις παλαιές θέσεις του κόμματός τους.
Γιατί μια τέτοια κίνηση θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και γιατί δεν φαίνεται να μπορεί να την αποδεχθεί ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε που άνοιξε το Σκοπιανό, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση γίνονται δύο λάθη.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ λένε: «Σιγά το πρόβλημα». Όπως έγινε με το θέμα των Μνημονίων, έτσι θα γίνει και με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
Η κυβέρνηση που δεν φοβήθηκε το πολιτικό κόστος στην υπογραφή των Μνημονίων, γιατί να φοβηθεί τις αντιδράσεις σε ένα εθνικό θέμα που –όπως λένε– δεν το δημιούργησε η ίδια;
Η «στροφή στο ρεαλισμό» ποτέ δεν έβλαψε τον κ. Τσίπρα, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεργάτες του, και αυτή την τακτική θα ακολουθήσει και τώρα.

Το λάθος που κάνουν στην αντιπολίτευση όσοι κατηγορούν την κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων και ετοιμάζονται να πανηγυρίσουν μια ακόμη αποτυχία της είναι πως δίνουν βαρύτητα στις διαφωνίες του υπουργού Άμυνας, αλλά υποτιμούν τον υπουργό Εξωτερικών.
Η αφετηρία και οι απόψεις του κ. Κοτζιά δεν είναι οι θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στα ποσοστά του 3-4%.
Προέρχεται από την Αριστερά, αλλά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει επηρεαστεί από την περίοδο που ήταν δίπλα στον Γ. Παπανδρέου.
Αυτό έδειξε και η στάση του στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από το οποίο σε βάθος χρόνου βγήκε δικαιωμένος.
Προφύλαξε, μάλιστα, και τον πρωθυπουργό από τις παγίδες που είχε στήσει η Άγκυρα με τους διεθνείς μεσολαβητές.
Το Σκοπιανό, βέβαια, είναι διαφορετικής φύσεως πρόβλημα, και το όποιο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα έχει άμεσο αντίκρισμα στην ελληνική κοινή γνώμη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, ότι για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων ο υπουργός Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν στα χέρια τους την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή, με την οποία διαπραγματεύτηκε στο Βουκουρέστι.
Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μπορεί να αποτελέσει τη βάση της ελληνικής πρότασης, ελπίζοντας ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες αναταράξεις, αφού είναι μια εθνική απόφαση που πήρε, μάλιστα, κυβέρνηση της Ν.Δ.
Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, θα συμπεριφερθούν όπως έκαναν με την ψήφιση των Μνημονίων το 2015 και το 2016.
Με την «κωλοτούμπα» στα Μνημόνια, ο κόσμος ένιωσε για μια ακόμη φορά εξαπατημένος από τα κόμματα και τους πολιτικούς.
Δεν θα αντιδράσει, όμως, με τον ίδιο τρόπο αν η κυβέρνηση δείξει ότι δεν τον υπολογίζει σε ένα μεγάλο εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό.
Άλλο να «καταπίνεις» ένα ή δύο Μνημόνια και άλλο να υποστηρίζεις «δεν έγινε και τίποτα αν παραχωρήσουμε το όνομα «Μακεδονία», όπως ήδη έχουν αρχίσει να λένε κυβερνητικά στελέχη.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση